СНСД годинама обећава нову топлану у Палама

Измјештање градске топлане у Палама већ осам година је главно предизборно обећање владајуће коалиције предвођене СНСД-ом у овом општини. За то вријеме власт није успјела да представи ни пројекат, али је успјела да потроши преко 2 милиона марака на провођење цјевовода, и ако локација нове топлане никад није утврђена. 

Република Српска 17.06.2024 | 20:53
СНСД годинама обећава нову топлану у Палама

У центру сваког града поред великог броја стамбених зграда налазе се паркови, кафићи, вјерски објекти, институције, и слично али у Палама, иначе туристичком мјесту, налази се стара руинирана градска топлана, са свим пропратним складиштима, машинама и дрвним отпадом који служи као гориво. Њено измештање спомиње се дуги низ година, али је прича интезивирана прије осам година у првом мандату начелника општине Бошка Југовића кадра СНСД-а.

Начелник је сваке двије године у изборној кампањи потврдио своје обећање, у једној је отишао и корак даље па уложио око два млиона марака у провођење цијеви од постојеће топлане ка негде.  

Није постајао пројекат, а да ми знамо, који каже гдје ће се тачно налазити нова топлана, каже Слађана Јашаревић, повјереник Народног Фронта за општину Пале.

"Рекли су да би требало да буде, између осталог, поред ОШ "Србија". То није нормална идеја јер се топлана која прави проблем у центру измјешта само у други дио насеља гдје ће такође правити проблем. Никад нико није видио пројекат измјештања те топлане, јер да има пројекат, у њему мора да пише колико кошта. Цифре су се кретале од 2 до 32 милиона КМ", наводи Јашаревићева.

"Кад правите нешто без пројекта то је исто као кад правите кућу, а прво спроведете канализацију, а не знате гдје ће вам бити кућа. Власт није способна да топлану направи", сматра Душан Газивода, предсједник ОО СДС-а Пале.

И док се топлана  годинама наводно измјешта, мијењао се и њен непостојећи пројекат. 

По свим причама власти, нова топлана у Палама је нешто попут бајке о чардаку ни на небу ни за земљи, али оно што није бајка већ сурова реалност је то да саадшња топлана осим лошег изгледа центра града угрожава живот грађана. 

"Битно је сваки пут пред изборе започети причу о томе, а како грађани живе у оваквим условима, то никога не занима. Битно је само да грађани падну на причу да ћемо добити гријање", објашњава Саша Кнежевић, повјереник Листе за правду и ред у Палама.

А, шта каже начелник општине Пале Бошко Југовић о изградњи топлане.

"Измјештање топлане је прича која је ушла у поодмаклу фазу. Требају нам сагласности Савјета министара БиХ. Припремљен је кредит, грант швајцарске владе од 6 милиона КМ, плус кредитна средства ЕБРД. То је пројекат који ће се наставити и то је то", тврди Југовић.

То није то, што су грађани након 8 година обећања и поврења у власт и очекивали. Али, оно што са сигурношћу могу обећавати јесте да ће поново добити исто обећање јер је изборна година, па можда им се и посрећи јер, као што каже добра стара изрека, трећа срећа. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

цицо

17.06.2024 21:20

Само Проблеми са Румунима

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

17.06.2024 21:38

СНСД вам поруцује да цете добити топлану у Палама само се стрпите

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ

17.06.2024 22:45

Има ли гдје декана ПЛАГИЈАТОРА

Name

Саво

18.06.2024 07:26

Који је декан плагијатор?

Name

Јоде

17.06.2024 21:59

Мој народе глупи није до ових што обећавају па не ураде већ до вас што вјерујете у бајке и опет глсате за њих.У И.Н.Сарајеву снсд угасио Енергоинвест и Фамос и опет гласате за ове.Е моје овце до вас је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

18.06.2024 07:25

Попуно си управу.Ниједну фабрику нису оставили.Ћосић економиста само за продају општинске земље.

Name

Ха ха ха

17.06.2024 23:35

Шта ће чобанима у селендри топлана, боље паре искористити за нешто битније,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

18.06.2024 07:21

Колико су пара Елек и Љевнајић узели на Јахорини могли су сами донирати нову пилану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елек

18.06.2024 09:12

Он је узео паре на топлани у Лукавици, узеће и на Палама. Мора се куму Вукелићу однијети мало за старе дане.

Name

Рибар

18.06.2024 11:32

Власт катастрофа, опозиција без идеје, програма, страшно. Што будем могао учинићу да Пале добију нову власт, све са тимом људи који могу са образом и јасним програмом изаћи пред народ, добити повјерење и кренути са позитивном причом и позитивном енергијом. Никола Лазаревић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

20.06.2024 22:21

Једина среца сти су Пале далеко од Сарајева па бошњаци не купују станове,када нема снијега и студената ко да си у Рогатици,неко мртвило.

ОДГОВОРИТЕ