Жетва пшенице почиње, откупне цијене нема

"Жетва пшенице почиње, а откупне цијене нема. Док пољопривредници најављују протесте, из Градске управе Бијељина на састанак позивају представнике надлежних институција. Одазвали се или не, састанак ће бити свакако одржан са пољопривредницима и млинско пекраским произвођачима како би се пронашло прихватљиво рјешење."

Република Српска 17.06.2024 | 11:33
Жетва пшенице почиње, откупне цијене нема

Изјавио је ово у Јутарњем програму БН ТВ, Сретен Вучковић, начелник Одјељење за пољопривреду у Бијељини, додајући да је сваке године исти сценарио.

"Пољопривредници у неизвјесности да ли ће им се њихов рад исплатити. Жетва почиње, а цијена откупа још није позната. Из Градске управе Бијељина упутили су позив на састанак министарству пољоипривреде РС, предсједнику Владе, као и министрарсвту спољне трговине и економских односа", казао је Вучковић и додао:

"Одговор је стигао само из министарства пољопривреде у коме се наводи да Градска управа треба да се бави другим пословима, да то није њена надлежност те да је пшеница берзанска роба, а не стратешки производ."

Како каже, то је мало неозбиљно, ваљда толико знамо да је пшеница берзанска роба, али исто тако пшеница је наш стратешки производ и захтјева један озбиљан приступ.

Он је прокоментарисао и идеју Милорада Додика о формирању заједничких робних резерви са Србијоим назвавши је популистичком.

„Прије свега то са правне стране није могуће. Имали смо ми Робне резерве. Већ годинама сугеришемо да се поново оформе робне резерве, међутим од тога нема ништа.

Робне резерве су седам, осам година у стечају, десетине милиона марака у губитку. Међутим, за разлику од Србије гдје су они који су починили малверзације завршили у зарвору, код нас то није случај“, каже Вучковић.

У наредних десетак дана, најављује Вучковић, у примјени ће бити Правилник о подстицајима, након чега ће пољопривредници моћи да подносе захтјеве.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

аћим

17.06.2024 11:48

Продајте пшеницу неком другом ове ко јб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.06.2024 12:21

Нема, свуда је цијена иста, пошто берза одређује цијену. Ријешење је у складиштењу и чекању боље цијене, али то је коцкање, јер може бити и нижа. С обзиром да је тренутно виша од регуларне, врло је могуће да ће бити нижа у долазећем времену.

Name

Шандор

17.06.2024 14:26

Џаба орали Орбанови 5 трактора !

Name

Куку мајко српска

17.06.2024 13:37

Млинари све диригују.Нема дрзаве. Унистена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

17.06.2024 14:00

Украјина незна ста це са псеницом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлог

17.06.2024 15:10

Свако домацинство да купи минимално по 100 кг пшенице помозимо вриједне ратаре здраво се хранимо и уједно елиминишимо накупце и шверцере

ОДГОВОРИТЕ