Суд БиХ остао без новца, упитно одржавање суђења

Суд Босне и Херцеговине обавијестио је адвокатске коморе у БиХ да нема више новца за трошкове бранилаца по службеној дужности, те да поједини адвокати због нагомиланих обавеза не желе да долазе на рочишта.

Босна и Херцеговина 16.06.2024 | 11:05
Суд БиХ остао без новца, упитно одржавање суђења

Како ЦАПИТАЛ сазнаје у коморе је стигао допис Суда у којем се наводи да су трошкови огромни, а да се дуговања гомилају док Министарство финансија и трезора овај проблем игнорише.

Наиме, ово министарство не одговара на позиве Суда БиХ да исплати новац из текуће резерве, а ни у Министарству правде БиХ се нису превише потресли стањем које је по оцјени Суда алармантно.

Тако се писму наводи да суд неће имати новца, нити ће га моћи осигурати те да је у питање доведен његов рад.

Суд такође упозорава да би трошкови ускоро могли бити већи ако би адвокати одлучили да судским путем затраже своја потраживања.

За адвокате у Републици Српској ово је велико разочарење јер се све дешава у јеку кампање кроз коју покушавају подићи цијене својих услуга.

Како су саопштили у Адвокатској комори Републике Српске, у периоду од скоро годину дана обје адвокатске коморе су преко својих представника водиле интензивне преговоре са представницима ентитетских министарстава правде, као и са министром правде БиХ у вези нових тарифа, али да тренутна ситуација указује да ће своје намјере тешко остварити.

“Од обећања да ће се захтјеви адвокатских комора уважити у разумном року дошли смо у ситуацију да након готово годипу дана од почетка тих преговора, сада нема средстава за исплату накнада браниоцима ро службеним дужностима пред Судом БиХ. лгнорантски став надлежних институција према насталом проблему само доприноси јачању неповјерења грађана у правосудни систем”, саопштено је из коморе.

Они не искључују ни могућност тоталне обуставе рада.

“Због настале ситуације, обје адвокатске коморе ће у наредном периоду размотрити начине предузимања и радикалніијих мјера, и у том смислу свакако мјеру обуставе рада у сегменту одбрана по службеној дужности”, закључује се у саопштењу.

(Капитал/фото: Суд БиХ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Не брините

16.06.2024 11:22

Кад Бурле добије нове санкције итекако ће наредити Амиџићу да пребаци нивац за рад суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

16.06.2024 12:03

Па зар сад да останете без новца,чему онда позивате Додика на рочишта толика ако немате пара,Миле слободан си до даљњег,доказ да је БиХ држава само на папиру,ништа не функционише и нема пара до даљњег,то само у Босни има више нигдје што се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

16.06.2024 13:09

Нетреба им новац када ниста и нераде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скода

16.06.2024 13:24

Аааа Бозе, па ста це онда бити са Основним судом у БЛ?! Ста се све прица, да цовјек не повјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви знају

16.06.2024 13:41

Док не купите ону зградурину у БЛ за УИО Миле ће вршити опструкције јер то је његово а Радишић је само маска. Е кад то купите и да стрпају 100 милиона у џеп тад може све. А чудимо се сто ће нам високи представник у БиХ па зар не видите шта раде власти и треба нам 10 високих да би нешто кренуло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глоговаца

16.06.2024 17:10

Таман када се треба судити Бурлету мора суд отици у стецај! Какав одлицан тајминг, браво за Бурлу!

ОДГОВОРИТЕ