Због интернета племе у Амазонији се суочава са проблемом порнографије

Аутохтони народ Марубо, који живи у малим колибама дуж ријеке Итуи у Амазонији, добио је интернет, а с њим и бројне проблеме.

Занимљивости 13.06.2024 | 15:23
Због интернета племе у Амазонији се суочава са проблемом порнографије

Приступ брзом интернету добили су преко Масковог Старлинка, а заједница је прихватила технологију, задивљени јер сада могу назвати хитну помоћ кад некога угризе отровна змија или контактирати далеке рођаке.

Но, откако су техничари стигли у камп с антенама како би удаљено племе од 2.000 људи спојили на интернет, дошло је до неких мање пожељних посљедица. Критичари упозоравају да су чланови племена постали лијени те да вријеме проводе заваљени у висеће мреже и цијели дан залијепљени за своје телефоне како би се дописивали на WхатсАппу или разговарали са странцима на Инстаграму.

Осим тога, већ је било извјештаја о младићима који су се почели агресивно сексуално понашати након што су открили порнографију, открио је Алфредо Марубо, вођа удружења Марубо становника за Тхе Неw Yорк Тимес.

Младићи одгајани у култури у којој се љубљење у јавности сматра скандалозним сада дијеле експлицитне видеозаписе једни с другима у групним разговорима, каже вођа.

"Бринемо се да ће млади то хтјети пробати", рекао је.

Алфредо је упозорио да су чланови племена престали разговарати са својим породицама откако су добили приступ интернету. Старјешина племена, Тсаинама Марубо, говори како су сви "били сретни" када је интернет стигао, а сада су се ствари промијениле нагоре.

Због свега тога племе је морало увести строга правила кориштења интернета.

Један од вођа, Еноqуе Марубо, објаснио је да су увели дневно ограничење при кориштењу интернета јер је његово увођење "толико промијенило рутину да је постало штетно". Чланови могу сурфати интернетом два сата ујутро и пет сати послијеподне те цијелу недјељу.

(клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар