Извоз мањи од увоза, БиХ пријети рекордан дефицит

Босна и Херцеговина у прва четири мјесеца ове године остварила је спољнотрговински дефицит од готово четири милијарде марака. То практично значи да нам је сваког мјесеца у овој години извоз био за милијарду марака мањи од увоза.

Босна и Херцеговина 26.05.2024 | 09:43
Извоз мањи од увоза, БиХ пријети рекордан дефицит

Настави ли се овај тренд до краја године, Босна и Херцеговина би могла забиљежити рекордан минус у размјени са иностранством од чак 12 милијарди, милијарду више у односу на прошлу годину.

У прва четири мјесеца ове године у односу на исти период 2023. извоз је био мањи за 8,3, док је увоз повећан за 5,6 посто.

- У периоду јануар-април извоз је износио пет милијарди и 320 милиона КМ, а увоз девет милијарди и 291 милион КМ. Покривеност увоза извозом била је 57,3 посто. Остварен је негативан трговински салдо у размјени са иностранством од три милијарде и 971 милион КМ.

Поново се највише извозило у Европску унију. 75 посто или три четвртине нашег извоза односи се на европско тржиште. Али, и ту је забиљежен пад од седам одсто у односу на исти период прошле године. Највише су подбацила наша два кључна извозна сектора, електро-металска и дрвна индустрија.

- Ми смо у овим секторима углавном наслоњени на извоз у ЕУ и услови који се дешавају у земљама гдје извозимо су заправо и диктирали ситуацију када је у питању извоз ова два артикла. Стога смо и подбацили - каже Здравко Маринковић, потпредсједник Вањскотрговинске коморе БиХ.

На пад извоза утицало је, кажу економисти, више фактора, али главни је успоравање европских економија, прије свих Њемачке. Не треба, поручују, занемарити ни рат у Украјини који је ушао у трећу годину.

- Када Европа добије назеб, ми имамо упалу плућа. У смислу, немамо поруџбина. С друге стране рат у Украјини и улагање које ЕУ има према Украјини јако много исцрпљују економије тих земаља, а то у преводу значи и мање новаца за грађане који би нешто купили или инвестирали - рекао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Иако за пад извоза нисмо одговорни ми, он ће настави ли се овако довести до тога да ионако огроман вањскотрговински дефицит који имамо буде још већи.

- Не знамо шта ће се десити до краја године, дуга је година. Али свеједно можемо закључити да сходно постојећим тенденцијама вјероватно ће овај дефицити бити већи релативно у односу на раније године. И то прије свега због пада извозне активности. За надати се да се то неће значајније рефлектовати на пословање наших извозника односно посљедично аутоматски на остатак бх.економије - казао је економски аналитичар Адмир Чавалић.

Укупна робна размјена Босне и Херцеговине у 2023. износила је 44 милијарде КМ. Вриједност увезене робе износила 28 , а извезене 17 милијарди, што значи да је вањскотрговински дефицит за прошлу годину износио 11 милијарди КМ. На крају ове године вјероватно ћемо имати још већи минус у размјени са иностранством.

(<стронг>БХРТ) Фото: Илустрација

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Домаци странац

26.05.2024 09:51

Како дефинитив извоза? Народ одлази, извиз памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxи

26.05.2024 10:10

Косарац ради свој посао само тако ...за који је плацен , али не од дрзаве .

ОДГОВОРИТЕ