Власт Српске губи спорове - цех плаћају грађани

Након објаве шокантних инфромација да су арбитражни спорови из Словеније против Босне и Херцеговине вођени у прошлој години били тешки 1,3 милијарде марака, у јавности се отворило питање какве ће још ударе претрпјети јавни буџет посебно због још једног спора који је против Рудника и термоелектране Угљевик покренуло Електрогосподарство Словеније, а који је до сада био у фази мировања због претходног спора који је вођен у Београду.

Република Српска 23.05.2024 | 21:59
Власт Српске губи спорове - цех плаћају грађани

Већ су окончане арбитраже у случајевима Вијадукт и Рудник и термо-електрана Угљевик гдје је до сада изгубљено преко 300 милиона марака, али власт не даје конкретне одговоре на питање шта нас чека у наредном периоду?

Изгубљена арбитража са словеначким вијадуктом тешка 90 милиона марака ускоро стиже на наплату, међутим ресорни министар тврди да одлуку још нису добили. Одакле ће, односно из које буџетске ставке то бити исплаћено, за сада нема одговора, а и даље се не покреће ни питање одговорности.

"Не треба нити ја желим унапријед било шта да говорим јер ту постоји читав један процес који претходно треба бити проведен и не бих желио да ја или било ко из Републике Српске па чак сугеришем и неком другом да не даје било какве изјаве, које могу бити проблем и теретити било кога у поступку у вези са овим питањем", каже министар енергетике и рударства Петар Ђокић. 

Објашњења власти, за представнике опозиције су бесмислена и представљају наставак скривања од очигледне одговорности. Овакве изјаве, кажу у ПДП-у представљају реторику без конкретног објашњења, а која стиже тек након критика у јавости да власт ћути по питању изгубљених арбитража.

"Што се установило једно опште мишљење да ако сте дио власти да шта год урадите какву год штету направите какав год новац изгубите ништа вам се неће десити и нећете одговарати. Није се појавила ниједна изјава ни премијера ни предсједника Владе, парламента, Републике, да каже губимо огроман новац морамо видјети ко је крив за то", сматра Игор Црнадак посланик ПДП-а у НСРС.

Нажалост Вијадукт није једини изгубљени спор. Половином прошле године губитком арбитражног спора, Руднику и термоелектрани Угљевик је наложено да у име накнаде за неиспоручену струју Електрогосподарству Словеније исплати 245 милиона марака и да им испоручује трећину произведене струје. Ту је и проблем са Хрватском, тежак 200 милиона марака колико на име одштете од Рудника и термоелектране Гацко планира да тражи Хрватска електропривреда. Међутим ресорни министар ни овдје не види велики проблем.

"Ја не страхујем да ће Република Српска у било којој фази бити угрожена због свих тих арбитража, у сваком случају имамо и ми својих адута које ћемо свакако користити. Када помињете Хрватску и арбитражу за Рите Гацко имамо и ми отворено питање за Дубровник тј. Хидроелектрану Дубровник која је у режиму експлоатације више од 30 година ми желимо да се и то питање ријеши. Тако да нам слиједе разговори са хрватском страном и по питању Дубровника и Термоелектране Гацко", каже Ђокић. 

Из опозиције питају: ако Република Српска има адуте по међунарондим питањима, зашто Република Српска већ није покренула спор против Хрватске за спорну хидроелектрану коју помиње министар?

"Није ми јасно зашто се никада није покренуо спор против Хрватске збох Дубровника и хидроелектране у Плату гдје је Хрватска самовољно 1992. године прекришила споразум и гдје ми имамо више десетина милиона штете по том основу и није ми јасно из којих ставки ће се плаћати али ако би се Петар Ђокић икада процесуирао мислим да би се нашли новци да се исплате сви ти спорови", сматра Ђорђе Вучинић, посланик Листе за правду и ред у Народној скупштини Републике Српске. 

Посебно је забрињавајуће што Електрогосподарство Словеније води спорове, према подацима Правобранилаштва БиХ, тешке 1,3 милијарде. Поред већ добијеног спора у Београду, против Рудника и термоелектране Угљевик раније је покренут још један спор у Вашингтону који је до окончања арбитраже у Београду био у фази мировања. 

Када се види како се до сада поступало у арбитражама које су изгубљене што је довело до огромних удара на буџет, тешко је очекивати да се и у наредним споровима добије бољи исход?!

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

БЛ

23.05.2024 22:23

Изгледа бит це потребно основање посебног министарства које це се бавит плацањем изгубљених пресуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

24.05.2024 07:06

Још један Лондонски штудент пропали пандур!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

медзународно право не постои

24.05.2024 07:50

Јуце сте видјели ко суди по своим правилима они губе од Руса па се окомили на Србе.

Name

ре

24.05.2024 09:52

Зар није довољна пресуда по једном арбитражном спору у БГ где се зна колико с каматама треба да плате уз извоз трећине произведене струје. Шта сад још додатна арбитражне спорове траже, зар није стављена тачка на то.

Name

Бозо за Милана

24.05.2024 11:01

Милане магаре видис ли које сте стетоцине?

Name

Корослав

23.05.2024 22:39

И так и так сте изгубљени у простору и времену од вас нема ништа до коначног слома и капитулације само је питање времена 🧚😁.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

23.05.2024 22:42

Словенија добија спорове против нас, узима милијарде од нас, гласа да смо геноцидни, па ста ми то имамо толико са Словенијом...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаста

23.05.2024 23:40

Пуно вас зиви од словеније

Name

Корослав

23.05.2024 23:54

Јел по оној из Алан Форда узми од сиротиње да би имали богати ,и ко вам је зато крив , али то је питање питање пошто не плаћате добављаче опћенито нема више берзи кредита пара све до колапса куд 🐑🐑🐑🐑🐑ту и🐐.

Name

Ре

24.05.2024 01:40

Да ли је то Словенија или договор Словенацких криминалаца са мафијасима из власти Републике Српске? Па ова власт ниста не ради за добро становниства, само праве “ њихове комбинације”, алави и похлепни сељобери, корумпирани кримоси , олос, недорасли позицијама које су узурпирали, пуне своје дзепове и тјерају људе из овог пропалог вилајета. Гаде ми се 🤮

Name

Зловенац

24.05.2024 03:51

Па кад потписес уговор о испоруци струје и онда не испоруцис робу, узрокујес наруциоцу финанцијску стету те пад угледа итд. Тако се то бар ради у средјеним дрзавама и то нема везе са Словенијом.

Name

Ре идеално

24.05.2024 06:05

Питај бурлу, са цијелим нас је свјетлом завадио, задужио,раселио,уништава нас систематски свакога дана...

Name

РиТе

24.05.2024 01:01

Све је понудјено Луки Петровицу за смијесан износ имају сви документи овјерени од ХСЕ Словеније и сви спорови тј арбитраза у Бгд и Васингтонска и без трецине струје али струцњак је одлуцио да опљацка и задњу бандеру Ел. Привреде РС ПС спреми пидзаму мајсторе или бјези брзо це сви папири бити објављени а фрау нека подигне лову ако није вец

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.05.2024 07:11

Изгубљени спорови, тацније енергетски објекти, тацније стратески енергетски објекти, тацније будуцност Републике Српске, не треба да напомињати да без њих нема зивота на овим просторима. Хвала Вам драги заститници, одлазим у земљу која креирала резилуцију, да опстанем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

24.05.2024 09:56

Стотине милиона км РС губи у изгубљеним арбитражним и судским споровима, и разним одштетним захтјевима по разним основама, и нико не поставља питање било ћије одговорности за огромну финансијску штету!? И када се на то додају санкције које РС трпи због актуелне политике која је буквално довела до изолације државе и црних листа за њено руководство, само је питање времена, када ће РС финансијски да се уруши и дезинтегрише као кула од карата!??

ОДГОВОРИТЕ