Ко је Гордана Сиљановски Давкова нова предсједница?

Гордана Сиљановска Давкова, кандидаткиња ВМРО ДПМЕ, странке блиске Србији, Русији и Мађарској убедљиво је у првом кругу избора победила свог главног супарника актуелног председника Северне Македоније и кандидата владајућег СДСМ Стеву Пендаровског, са којим иде у други круг избора.

Регион 09.05.2024 | 11:45
Ко је Гордана Сиљановски Давкова нова предсједница?

Како је објавила Државна узборна комисија (ДИК), Сиљановска Давкова је добила 324.177 или 39,97 одсто, а Стево Пендаровски 161.393 гласа или 19,9 одсто.

Македонски грађани су у недељу, у првом кругу седмих по реду председничких избора од осамостаљења земље, бирали између седам кандидата.

Други круг председничких избора у Северној Македонији биће одржан заједно са парментарним изборима у среду 8. маја.

И пре пет година Пендаровски и Сиљановска Давкова одмерили су снаге у дру­гом из­бор­ном кру­гу ка­да је пред­сед­нич­ко ме­сто на из­бо­ри­ма из­во­је­вао Сте­во Пен­да­ров­ски. Међутим, разлика у резултатикма између двоје кандидата 2019. била је знатно мања – Пендаровски (42,85 посто); Сиљановска Давкова (42,24 посто).

Давкова је признала да је резултат првог круга избора „невероватно инспиративан“ те да је ово почетак једног новог времена.

Најавила је да ц́е (ако буде изабрана за председницу) сарађивати са странком која ју је предложила, али и са опозицијом, са невладиним организацијама, са медијима.

„Уверавам вас да ц́у се трудити сваки дан да докажем да сам тамо не због своје политичке каријере, вец́ због Македоније“, рекла је кандидаткиња македонске конзервативне опозиционе партије ВМРО ДПМНЕ.

Додала је да ће се у другом кругу избора понашати са дужним поштовањем према ономе са ким ц́е морати да се такмичи.

„Наравно очекујем исти такав однос. Мислим да не треба да бацамо сенку на ово што се данас десило, треба да инспиришемо грађане, да их убедимо да вреди изац́и на изборе, да чују да смо поносни, посебно на грађане, а без грађана нема горде (поносне) Македоније“, рекла је Гордана Сиљановска Давкова.

Избори су одржани усред двогодишњег сукоба између владе и опозиције око тога како се носити са суседном Бугарском која блокира њен пут ка чланству у ЕУ.

Ко је Гордана Сиљановски Давкова?

Супруга, мајка, професорка, активисткиња, експеткиња, вегетаријанка, рокерка – овим редоследом речи Давкова је себе представила на друштвеној мрежи X. У интервјуу за Радио Слободна Европа Македонија уочи првог круга казала је, између осталог, дада руски утицај постоји у њеној земљи, али је веома мали.

Одбија да се повезује са некадашњим званичницима ВМРО ДПМНЕ који су завршили на америчкој црној листи, између осталих и одбегли бивши премијер Никола Груевски који је нашао уточиште у Орбановој Мађарској.

Северна Македонија је, казала је, последњи пут била поносна пре потписивања Преспанског споразума.

Гордана Сиљановска-Давкова је рођена 11. маја 1953. године у Охриду. Основно и средње образовање завршила је у Скопљу. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета Св. Кирила и Методија у Скопљу 1978, где је и магистрирала. Докторирала је на Универзитету у Љубљани.

Изабрана је за доцента на предмету Политички систем на Правном факултету у Скопљу (1989), ванредног професора на предмету Уставно право и политички систем (1994).

Редовни професор постала је 2004. Била је члан Уставне комисије Собрања Републике Македоније (1990–1992) и министар без портфеља у првом кабинету Бранка Црвенковског (1992–1994). Такође, радила је као експерткиња УН и потпредседник Независне групе за локалну самоуправу Савета Европе. Била је и члан Венецијанске комисије. Аутор је стотина научних радова о уставном праву и политичком систему.

У периоду 2017–2018, као јавна личност, противила се усвајању закона о проширењу албанског језика. Након што је пре пет година номинована за кандидата ВМРО-ДПМНЕ за председницу обец́ала је да ц́е, ако победи, покренути други референдум и вратити старо име земљи.

Има профил и на ТикТоку где је врло активна.

Удата је за Благоја и имају двоје деце.

(Агенције) Фото: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пацов из рова

09.05.2024 11:50

К...ц од овце ето ко је као и све цокалије и њихова земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

09.05.2024 12:34

Ма ајде, битно је да су ,,блиски" нама Србима... Благо њима са нама а и нама са њима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Идеално.

09.05.2024 13:34

У чему је проблем. Нешто не штима а . Жао ми је али тако ти је то. Многи ће да пате због тога.

Name

09.05.2024 12:53

Оде и Македонија у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Го

09.05.2024 13:39

Сјеверна Македонија ...

Name

Ре РВИ

09.05.2024 14:13

Тако је и то из супка свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

09.05.2024 15:54

СТА ЈЕ ОВО.СВЕ МАТОРИ МУТАЗАЛЕМИ ВОДЕ ДРЗАВЕ.!21.ВИЈЕК ЈЕ ВИЈЕК ТЕХНОЛОСКОГ РАЗВОЈА,А ПРЕСХЕДНИЦИ ДРЗАВА И ВЛАДА УМЈЕСТО ЛАПТОПА НОСИЦЕ ПАКЕТЕ СА ПЕЛЕНАМА КАКО ЈЕ КРЕНУЛО.КАД ЦЕ МЛАДИ И ОБРАЗОВАНИ ДОЦИ НА РЕД.