Ескобар: Косово би у СЕ могло да остане без гласова

 - Заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да постоји забринутост да Приштина неће имати довољно гласова за чланство у Савет Европе, а да то мисли на основу тога што је неколико земаља тражило од тзв. Косова да оснује Заједницу српских општина.

Република Српска 08.05.2024 | 17:40
Ескобар: Косово би у СЕ могло да остане без гласова

Он је на онлине брифингу рекао да је стални захтев оснивање ЗСО, да се Савет Европе бави питањем мањина, да се и Приштина на то обавезала, а да то укључује и ЗСО.

"То је уписано и у Бриселски и Охридски споразум и ми се боримо да схватимо зашто Косово не испуњава своју законску обавезу и није на много начина сигнализирало да је посвец́ено томе. А забринутост је да ц́е накнадна одлука донети само вец́е одлагање. Курти ће исту поруку да чује и од САД. Италије, Немачке, Француске и зато позивам Косово да блиско сарађује са својим европским и америчким партнерима на проналажењу начина да се крене напред у вези са постојец́ом законском обавезом која ц́е ионако морати да се испуни. Дакле, што пре то заједно урадимо, то можемо бити ефикаснији у залагању за наставак интеграције Косова и додатна признања Косова", рекао је Ескобар.

Истовремено он је поручио Приштини да поштује партнере из ЕУ и САД 

Ескобар је рекао да су очекивања од обе стране врло јасна, као и да ће, када се споразум буде вратио на прави пут, регион бити на бољем месту, а да ће две стране имати нормалан, предвидљив и миран однос једна са другом.

На питање о посети кинеског председника Си Ђинпинга Србији, Ескобар је рекао да сматра да су европске земље које је Си изабрао да посети све земље које "су отворене да оспоравају јединство евроатлантске заједнице".

"И зато упозоравамо све наше партнере и све наше саговорнике да буду веома свесни кинеске агенде у Европи и кинеске агенде у вези са евроатлантском заједницом. Време посете је несрећно одабрано, али намерно", рекао је Ескобар алудирајући на годишњицу бомбардовања кинеске амбасаде у Београду 1999. године.

"Сједињене Државе су саопштиле да је бомбардовање кинеске амбасаде 1999. године било случајно. Извинили смо се. Верујем да смо чак платили репарације породицама", рекао је Ескобар.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Малигни сте

08.05.2024 22:49

Само ви али по цијели свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инсталирате те мале

08.05.2024 22:52

Терористицке дрзавице на тудјој суветеној тетиторији да уцјењујете и производите немире..... Неце да мозе, бавицете се својим јадом у својим....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објасни

09.05.2024 07:50

нам колико си новаца добио од Србије и за какве прљаве послове?

ОДГОВОРИТЕ