САД анализирају одговор Хамаса о прекиду ватре

– Сједињене Америчке Државе анализирају одговор Хамаса на предлог о прекид ватре и разговараће о томе са савезницима на Блиском истоку у наредним сатима, изјавио је данас на брифингу за новинаре портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Свијет 06.05.2024 | 21:34
САД анализирају одговор Хамаса о прекиду ватре

"Могу да потврдим да је Хамас дао свој одговор. Сада анализирамо тај одговор и разговарамо о њему са нашим партнерима у региону", рекао је Милер, преноси Ројтерс.

Милер је потврдио и да је директор ЦИА Бил Бернс у региону где "ради на овом питању у реалном времену".

Хамас је раније данас саопштио да је прихватио предлог о прекиду ватре у Гази који су предложили Египат и Катар.

Та палестинска милитантна група је у саопштењу навела да је њен шеф Исмаил Ханије обавестио премијера Катара Мухамеда Бин Абдулрахмана Бин Џасима Ал Танија и шефа египатске обавештајне службе Абаса Камела да прихвата њихов предлог.

Убрзо након саопштења Хамаса, Тајмс оф Израел пренео је изјаве неименованих израелских званичника, који су поручили да се на саопштење Хамаса не узима у обзир, пошто предлог на који је Хамас пристао не подразумева услове на које је пристао израел.

Неименовани израелски званичник рекао је за Ројтерс да се чини да је саопштење Хамаса "лукавство осмишљено да Израел испадне страна која одбија договор", и додао да је  примирје на које је Хамас пристао "ублажена" верзија египатског предлога који је укључивао "далекосежне" закључке које Израел није могао да прихвати.

Саопштење Хамаса да прихвата прекид ватре објављено је убрзо након разговора председника САД Џозефа Бајдена и израелског премијера Бењамина Нетанијахуа. 

Значајан део разговора Бајдена и Нетанијахуа био је посвец́ен напорима да се постигне договор о примирју, који би укључивао ослобађање израелских талаца.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 0

Оставите коментар