Тјелохранитељи премијера Словачке направили грешке

Бивши припадник специјалне јединице полиције Чешке Лумир Немец сматра да су тјелохранитељи словачког премијера Роберта Фица направили неколико грешака у заштити Фица током атентата на њега у сриједу, када је Фицо тешко рањен.

Свијет 17.05.2024 | 12:24
Тјелохранитељи премијера Словачке направили грешке

Немец је, на основу снимака са мјеста напада, оцијенио да тјелохранитељ који је стајао десно од Фица није посматрао дио испред премијера за који је био задужен и да због тога није на вријеме примијетио нападача.

-Тешко је рећи зашто, можда је осјетио неку врсту пријетње тамо гдје је било више људи, али да је посматрао свој дио периметра, он би 100 одсто раније примијетио нападача - рекао је Немец за словачки портал Актуалити.

Према његовим ријечима, тјелохранитељи су морали да буду ближе премијеру јер је он прилазио групи људи.

-Једина брига тјелохранитеља је особа коју штити. У тренутку кад су сви скочили на нападача, један тјелохранитељ је требало да се баци на Фица и да га загрли. Да нападач није био сам, док је он (Фицо) лежао на земљи сам, други човјек је могао да дође са друге стране и да га убије на мјесту - рекао је Немец.

Портпаролка Канцеларије инспекцијске службе Андреа Добјашова изјавила је да је истрага о поступању тјелохранитеља премијера Словачке већ покренута.

Фицо је задобио тешке повреде када је на њега у среду, после седнице Владе у граду Хандлова, нападач, за кога медији наводе да је 71-годишњи писац Јурај Цинтула, из непосредне близине испалио неколико хитаца.

Фицо је оперисан у болници у Банској Бистрици, а новоизабрани предсједник Словачке Петер Пелегрини изјавио је јуче да је Фицо и даље у тешком стању и да је још прерано да се каже када ће се опоравити.

(Тањуг)  Фото: Тањуг/АП

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Економиста

17.05.2024 13:33

То су обични набилдани кокошари .Не би мачку сачували .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу-Фан

17.05.2024 15:29

Када терироста науми да пуца теско га је зауставити! Нема ту никакве греске!

Name

Постен

17.05.2024 13:58

Сто наси људи рекли послије боја копљад у трње и сад да је вако да је нако ниста у сустини немјења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.05.2024 17:58

Логицно да је њихова греска. И питао сам се неки дан, кад се то десило, која је висе сврха телохранитеља. Буквално никад не цујемо да су спасили некога. Само ходају около главоње. Лако је бити телохранитељ, бусати се и примати плату док се ниста не десава. А кад год се несто деси, телохранитеља нигдје. Мада ко би данас и за паре дао зивот за "газду". Ради то сто ради док се не деси белај, послије тога мијењај струку, вози бус... Неце те данас нико сацувати осим мозда најблизе породице, јер је то инстиктивно, а не за паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда123

18.05.2024 06:00

Битно је да они обрију главе,ставе добре гуме на ауто и фелуге и изаберу насјскупљу опрему за ауто. Код нас у Републици Српској, а вјерујем и у Федерацији ништа није боље сва обезбједјења штићених личности су углабном неспособна за посо који обављају и потпуно промашени људи углавном у 90% случајева. Узимајући у обзир ко су штићене личности, није ни чудо што су им обезбједјења потпуно безврједна. Један примјер који ми је упао у око као добром познаваоцу појма штиĉених особа је када је прије неколико година гос. Додик давао изјаву новинарима у Сарајеву испред Федералне Владе и том приликом пу је лице несметано пришло и буквално му се унијо у фацу и врједјао га а обезбједјење без реакције.

ОДГОВОРИТЕ