Вучић: Тражићемо резолуцију о страдању Срба од Нијемаца у СРБ и усташа у Јасеновцу

- Председник Александар Вучић изјавио је данас да је српски народ на КиМ изложен бруталном прогону и да никада нећемо прихватити независно Косово, а најавио је да ће због доношења резолуције о Сребреници наша земља тражити и доношење резолуције о страдању Срба од Немаца у Другом  светском рату, као и од усташа у Јасеновцу.

Република Српска 17.05.2024 | 19:14
Вучић: Тражићемо резолуцију о страдању Срба од Нијемаца у СРБ и усташа у Јасеновцу

Вучић је пред разговор са патријархом српским Порфиријем и председником Републике Српске Милорадом Додиком рекао да ће усвајањем резолуције о Сребреници бити отворена Пандорина кутија.

"Јер ће Руси ускоро покренути захтев да се прогласи геноцидом немачко убијања руског и совјетског народа током Другог светског рата. Ми ћемо то тражити исто за оно што су Немци чинили у Србији и за то што су хрватске усташе радиле у Јасеновцу. Али да не говорим да ће то да отвори и многа друга питања и за Турску и за неке друге западне силе, од староседалаца америчких до многих других", рекао је Вучић.

У сваком случају, како каже, то је за нас веома тешко питање, јер показује какав је однос појединих у региону према нама, али и неких светских сила. 

"Све што могу да вам кажем то је да смо се борили, да смо огромну енергију уложили, све време овога света сам и као председник Републике дао за то да им се супротставимо најјаче и најсназније могуће. Чак сам изненађен снагом којим су се људи уједињено борили за наше интересе и хвала вам на томе", нагласио је Вучић.

По питању доношења резолуције о Сребреници, Вучић је рекао: 

"У сваком случају супротставићемо се њиховим противправним и свим другим актима насиља, политичким средствима и чинити све што можемо за наш народ на КиМ. И  наравно не морам да вам понављам да ми никада нећемо прихватити независно Косово као завршену чињеницу".

Нагласио је да свакога дана на различите начине покушавају, не само из душе и срца, већ и физички, да нам у потпуности одузму КиМ.

"Од последњег пута када смо се видели од, вашег Сабора, чини ми се да су се ствари догађале управо онако како смо говорили, као да смо, нажалост, добро предвидели догађаје како у свету, тако и у нашем окружењу. Једина, можда, позитивна ствар је то да нам се Србија, а уверен сам и Српска, економски развијају добро и да то у тешким околностима, са каквима смо суочени у свету, ипак иде и боље од онога што смо очекивали", нагласио је Вучић.

Он је указао да је са друге стране, све друго за нас много теже него што је било. 

"Међутим, оно што мене брине у овом тренутку, што не кријем, и ако се сећате и последњи пут сам дао неколико наговештаја по том питању, а сигуран сам да ће председник Додик о томе говорити више, што сматрам кључним за опстанак српског народа, јесте наметање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Та резолуција је доношена тајно, скривана од нас, скривана од очију јавности, осам  месеци су на њој радили, тек после тога је Република Србија дошла да спорзнаје ко су творци и ко је све на томе радио и ноторна је неистина да је реч о резолуцији која би требало само да обележи једно страдање и ништа више", навео је Вучић.

Како је рекао, јер да је то тако, то не би морали ни да доносе пошто већ постоји одлука Генералне скупштине УН о свим геноцидима који су се догодили широм света.

 Али, то за њих није било важно, желели су посебно да обележе Сребреницу, додао је Вучић.

Председник Србије је подсетио да ће 8. јуна бити одржан велики свесрпски Сабор.

"Тај Сабор не би био свесрпски без учешћа сабора српске цркве. Сабор је најшире тело као што се ми окупљамо и ја молим, а то је моје мишљење, а не мора у тој форми ваша светост патријарху јер ћете ви ћете то одлучити зато што је то питање за свакога од нас - за будућност", навео је Вучић.

Додао је да је срећан што је патријарх прихватио да буде на том Сабору.

"Ми позивамо и све владике да буду присутне. Нама ће ту доћи десетине културно-уметничких друштава из Републике Српске, долазиће нам академици, долазиће нам лекари, доћи ће буквално сви из свих сфера друштвеног живота, где ћемо да направимо и заједничке скупове и дружења и где ћемо да имамо заједничке концерте, обраћања. 

Али и када буде била заједничка седница владе, када буду дошли сви посланици Републике Српске и Србије, који буду желели, а чини ми се да је добро да на једном месту буду и патријарх, као онај који ће да буде на челу стола, али то је моја идеја - да буде и што је могуће више владика или ако могу да буду сви", поручио је Вучић.

(Тањуг) Фото: Срна

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Вучко

17.05.2024 19:35

Шта се то Вучко толико препао,па нема сата да не прича о томе. Сва злочин треба осудити. И том резолуцијом нико не помиње србе, већ догађај који су појединци урадили и који су осуђени. Онда ти Вучко не прихваташ ни међународни суд, као Додик Уставни Суд БиХ, а кад га позову, мора доћи. Ах да, изборна година, па су се сви дигли по кампањама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

17.05.2024 22:53

Питај свога пајтоса додига гдје је Јасеновацка градја!!! Устасе сад преправљају страдање Срба у Јасеновцу!!!

Name

Суд није

17.05.2024 23:07

Медјународни цак ни из колекзивне мањине га сви непризнају. Основан је искљуциво због сатирања српског народа и у њему није нико осудјиван за монструозна звијерства над српским народом на просторима бивсе Југославије.

Name

Ре Вучко

18.05.2024 00:21

Ниси ти баш нешто у току дешавања. Не петљај се у непознате ствари.

Name

На, браво Вучко

18.05.2024 10:30

Онда могу Руси и совјети мало и о гладомору у Украјини, мало и о нападу на пољску са Хитлером и о катинској шуми. Све је то било прије напада на СССР 23. Јуна 41, прво мало редослиједом.

Name

РЕ ДИЈАСПОРА М

17.05.2024 19:56

Благо нама ста нас све јос цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиши пропало

17.05.2024 23:34

Касно сте се сјетили.Вријеме за то је било 1946.Али важно је било пјевати друже тито ми ти се кунемо,а он гледао како да извуче свој народ од одговорности и успио и направио им државу 1974.

Name

Ја

17.05.2024 20:05

Давно је требало, д а в н о!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

17.05.2024 20:27

Далека историја се не рацуна. Само догадјаји од пре педесет година, па до данасњих дана. Тако да је врацање у далеку прослост узалудна. Нова времена, нова правила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рајко

18.05.2024 00:23

Их Раајкоо, злочин не застарјева!

Name

🙄🙄🙄

17.05.2024 20:34

Ајде што ти сам себе укопаваш, него укопа и све Србе заједно са собом, сиктер бреее, што би рекли у Србији..ако су се Швабе могле одрећи својих зликоваца, можемо и ми својих, часно и поштено брани своје а зликоваца било и биће док је и свијета,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупаш

18.05.2024 10:00

Нису се одрекли. Послали су их у Бразил, УСА, Шпанију И Аргентину. Зови и здрави доцекали смрт. Лупаш

Name

Флоскуле

17.05.2024 20:35

фразе лупетања шупља прича! Па хајде да већ једном ослободимо то Косово ајде тићи хајде Обилићи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

наочале

17.05.2024 20:42

И ко ће на крају попушити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска у срцу

17.05.2024 21:42

Текст резолуције о геноциду над Србимаа у НДХ треба пажљиво саставити. Ту се обавезно мора нагласти да је НДХ прва у историји имала логоре у којима су систематски убијана дјечица (и навести обавезно да је убијено именом и презименом 74.580 дјечице у стратиштима ендехазије), на пасјалуке попут ове фарсе о Сребреници одговорити не пасјалуком него истином, истином која боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно тако

17.05.2024 22:58

Овим се све открило и оголило.Сви дволицни су се открили и оголили, све маске пале....

ОДГОВОРИТЕ
Name

На

18.05.2024 08:37

Основу чега када је вођа продао јасеновачку грађу нема аргументованих записаних доказа

Name

Истина

17.05.2024 22:59

Ако су вец казњени ти људи који су то урадили, кога сада треба још казнити за тај злочин? Знаци Србе све сто су живи??? Дали су наше комшије Босњаци и Хрвати неки злочин направили према Српском народу или су скрштених руку чекали да их Српска војска убија???? Шта је са Сбима било у Сарајеву , Брадини и многа друга мјеста, Срамно , непоштено од ових који то сада причају о злочину у Сребреници???? Шире лазиииииии….! Бозе уразуми овај народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ућероти Паћоти

17.05.2024 23:46

И треба је тражити али то УН тијело неће узети у разматрање уз образложење да се термин геноцида увео у међународне правне акте и повеље 1948, што значи да се не може примјенити ретроактивно. Не заборавите да су СНСД родољуби заказали концерт крајишке музике прошле или претпрошле године на 4.8. дан обиљежавања злочиначко геноцидне акције Олуја, највећег етничког чишћења у Европи послије другог светског рата (за коју такође треба написати резолуцију и послати на разматрање у УН) па су под притиском јавности помјерили датум. Што значи да медији и јавност нису сазнали и објавили за ту манифестацију, ови би је без проблема одржали. Зар су то Срби који поштују своје жртве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

18.05.2024 00:05

Убијали хрвати у Јасеновцу а и устасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само пуна истина

18.05.2024 15:22

А ста је са србендама из владе НДХ?

Name

А

18.05.2024 00:23

Ту резолуцију је требало тразити прије 80 год...малкице каснимо, али ето боље икад него никад, и осудити треба све који су спрецавали да се резолуција о Јасеновцу трази јос 1945.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно

18.05.2024 04:28

Изгледа да су само срби криви и нико висе, треба да свак сниоси свак кривицу, хиљаде и хиљаде срба страдало и нико неидговара диста неправде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј@@@@

18.05.2024 06:01

шмит је послан у БиХ да настави оно што је стало 95-е и то све под покровитељством амера а још више због дешавања у Украјини и подршке Србије и РС Путину,намјерно ће правит тензије јер као нелегалан има подршку сила које су вјековима нападале овај простор и завађале народ на Балкану,следеће што ће изазвати је укидање Републике Српске,ми смо премали за њих да би им се супростављали по било којој основи и биће како они одлуче, можемо се само бунити у том свему господо,шиптари нам забрањују улаз на свету Српску земљу као и свештенству да обиђе светиње на КиМ а нико од странаца то не осуђује,толико о том колико нас свијет воли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.05.2024 07:34

Наравно ВУЧИЋУ. СВИ СМО ИЗГУБИЛИ МНОГО РОЂЕНИХ У ЈАСЕНОВЦУ. БРАВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуцко

18.05.2024 08:02

Треба тразити резолуцију од Нацистицке Немацке и Устаса који су поцинили највеце злоцине над Србима и од Фасиста треба тразити Резолуцију и они су поцинили највеце злоцине над Србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резолуције

18.05.2024 08:22

најзад бар неко. Сто се тиче Усташа и имена треба дати. Око 25 % су били Муслимани из Посавине, Херцеговине и Сарајева. Нисам против никакве резолуције, али кад је већ кренуло онда нека иде до краја. Вјеројатно це ици и Руска 20 милиона убијених од Нијемаца и Украјинаца, а можда и Кинеска преко милион убијених од Јапанаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

17.600 000

18.05.2024 10:29

Су страдали цивили у Русији, Бјелорусији и Украјини за втиј. 2.свијетског.

Name

Xxx

18.05.2024 11:00

Браво Вуцицу само.напред све ујединити. Пусти лазни међународни суд он је као и овај нас. Кадија те тужи Кадија те суди. Тоје све белосвеска банда ником не треба вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

18.05.2024 12:27

ДОБРО ЈУТРО (србине)-колико година, деценија , а можда и векова ће још требати да то што говориш урадиш? Колико је прошло од кад је Србија самостална? Нико НИКАД није ни споменути а камо ли предузео око Јасеновца (осим што је предата историјска градја онима који су тај Јасенивац и формирал) а предао је СРБИН. Дакле ништа од тог што овај прича. Нема доказа, докумената нема ништа. Само шупља прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

18.05.2024 14:08

Тражиће,али ће бити одбијено.САД и сатрапи неће дозволити ни да се спомене.

ОДГОВОРИТЕ