Француска разматра да се дјеци забрани употреба телефона

Француска треба да ограничи употребу паметних телефона и друштвених медија дјеци и тинејџерима, наводе панел стручњаци чије је мишљење затражио предсједник Емануел Макрон усљед све веће забринутости због могућег негативног утицаја уређаја на младе.

Свијет 30.04.2024 | 18:46
Француска разматра да се дјеци забрани употреба телефона

У извјештају се наводи да дјеци млађој од 11 година треба забранити употребу мобилног телефона док паметне уређаје са приступом интернету треба забранити млађим од 13 година.

"Апликације друштвених медија треба забранити млађима од 15 година а старији од 15 година требало би да имају приступ платформама које су означене као `етичке`. Посланици треба да донесу одлуку које би то биле платформе", истиче се у извјештају.

На челу стручног панела су неуролог Серван Мутом и професор психијатрије Амин Бењамина, док су чланови стручњаци из сектора образовања, права и технологије. Они су свој извјештај данас предали Макрону.

Тренутно нема рока за усвајање новог нацрта закона и није познато до које ће се мјере пратити препоруке стручњака.

У извјештају се, такоше напомиње да претјерана употреба уређаја утиче на сан дјеце и да је то један од водећих узрока гојазности код дјеце те да друштвени медији могу да повећају ризик од анксиозности и депресије.

(Срна) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ђорђе

30.04.2024 19:37

Ово треба хитно урадити у нашем образовном систему, законом. Телефони су злоупотријебљени, и то треба бити као основа закона. Забрана је интервенција, као хируршки захтјев, када се иде сјећи нога, дио, ради гангрене, рецимо интервенисало се код Тита. Иначе оде све у прпаст, знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

30.04.2024 20:45

Забрана под хитно, у цијелом свијету, мала банда се отела контроли, увијек су имали свој свијет, али сада је то баш СВИЈЕТ без контроле

Name

Коментатор

01.05.2024 06:59

Супер идеја ако је на време да не дангубе већ раде нешто корисно и окрену се или спорту ил било чему бољег од телефона

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

01.05.2024 22:06

Баш ме занима како би код нас родитељи пристали на то да се њиховим "анђелима" и "мезимцима" одузме телефон. Сваки други би дошао са адвокатом или/и новинаром у школу.

ОДГОВОРИТЕ