Визна либерализација за Србе са Косова и Метохије

Европски парламент изгласао је данас визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, на предлог европарламентарца и известиоца за укидање тих виза Матјажа Немеца.

Србија 23.04.2024 | 13:42
Визна либерализација за Србе са Косова и Метохије

За безвизни режим за путавање у ЕУ до 90 дана за власнике пасоша које издаје Координациона управа Србије, гласало је 406 од 597 посланика ЕП, 97 је било против, а 94 је било уздржано.

Немец је, обраћајући се посланицима у ЕП уочи гласања, рекао да је реч о важном гласању и доношењу одлуке која се односи на побољшање живота 18.000 српских грађана на КиМ, који су носиоци специјалних пасоша.

"Ово није политичко, вец́ техничко питање. Ово је наставак визне либерализације која је за Србију усвојена још 2009. године, а за Косово почетком ове године. Ова одлука се односи на побољшање живота људи. Она утиче на око 18.000 српских становника Косова који су носиоци специјалних пасоша", рекао је Немец.

Он је додао да су носиоци српских пасоша на КиМ, које издаје Координациона управа Србије, од почетка ове године једина категорија грађана на Западном Балкану којима су потребне визе за улазак у Европску унију и оценио да за то нема оправдања.

"То је питање које је ЕУ створила 2009. године. На нама је да то решимо. Ово је, у суштини, питање једнаког третмана или дискриминације. Треба да будемо против сваког облика дискриминације", рекао је Немец. Како се додаје у саопштењу ЕП, Немец је изразио наду да ће, након усвајања предлога у ЕП, ускоро бити финализован закон о овом питању, пре европских избора од 6. до 9. јуна.

"Ова техничка одлука није покушај решавања спора између Србије и Косова, вец́ прагматично решење да се обезбеди једнак третман", нагласио је он.

Након што је ЕП усвојио предлог без амандмана, њега теба да усвоји Савет ЕУ, а ступиће на снагу 20 дана након објављивања у Службеном листу ЕУ.

Амбасадори држава чланица ЕУ раније овог месеца сагласили су се са предлогом ЕП и Савета ЕУ о изменама уредбе за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, а којима се визна либерализација одобрава и носиоцима ових пасоша.

Претходно је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојио 9. априла нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, а који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец.

Овом одлуком осигурава се да цео регион Западног Балкана има исти визни режим за путовања у ЕУ, саопштио је тада ЕП. Немец је за Тањуг, након гласања у ЛИБЕ, рекао да постоји могућност да до почетка лета почне примена одлуке о визној либерализацији за носиоце српских пасоша на КиМ.

Он је почетком марта ове године израдио нацрт извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, у којем је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана и у актуелном сазиву.

Немец је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ израдио након што га је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове именовао за известиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на КиМ.

Срби са КиМ, који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године.

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

(Тањуг)  Фото: Профимедиа

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БЛ

23.04.2024 13:48

Сад це падат похвале за парламентарце овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

23.04.2024 14:47

Тако, сад лијепо правац ЕУ. И мирно Косово

ОДГОВОРИТЕ