Милановић оштро: Ово је припрема за државни удар

Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је данас, након одлуке Уставног суда којом му се брани да буде мандатар, да мора да се поштује воља већине бирачког тијела у Хрватској и истакао да је одлука суда “припрема за државни удар”.

Регион 19.04.2024 | 18:21
Милановић оштро: Ово је припрема за државни удар

"Желео бих да умирим грађане који су љути. Ово данас је оно што Уставни суд може рећи, али не може ништа да уради. Избори су одржани, воља грађана ће одређивати, а не уставне судије. Готово је. Не могу ништа. Већина може одредити за мандатара било кога", поручио је Милановић на конференцији за медије.

Додао је да против воље грађана "нема правног лека".

"Ово је припрема за државни удар. Ово су предрадње да сутра кум корупције Пленковић каже да има одлуку Уставног суда. Та прича да је устав изнад хрватских људи, то може смислити чудан ум, ако је уопште ум. Немојте се бојати. Ово је само припрема Уставног суда да Пленковић одбије Сабор", рекао је Милановић.

Истакао је да је за њега "имплицитно гласало много људи".

"Овде се не ради о мени, ово је само приказ паничног страха Пленковића. Ја не морам да будем мандатар. Очекивао сам и нешто више гласова. Већина је гласала за промене, то би морало да се поштује. Ко ће бити мандатар, одлучује само саборска већина. Ово неће проћи", навео је хрватски председник.

Уставни суд Хрватске раније данас одлучио је да Милановић, као председник земље и "због својих изјава и понашања", не може да буде мандатар за састав будуће владе.

Председник Уставног суда Мирослав Шепаровић рекао је да је Милановић, за разлику од Социјалдемократске партије Хрватске (СДП), кршио упозорење Уставног суда од 18. марта и понављао да је у кампањи као будући председник владе.

Милановић се таквим изјавама и поступањем ставио у положај учесника у парламентарним изборима, што он по свом уставном положају док је председник Хрватске не може да буде, закључио је Уставни суд. 

Милановић, како се истиче, не може да буде мандатар, ни премијер чак и ако поднесе оставку на место председника.

За одлуку гласало је девет судија, троје је било против, а једна чланица Уставног суда била је одсутна.

(Тањуг) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ддавид

19.04.2024 18:42

Како сада ово? Нема Срба,протјерали сте их.Славите побједу над грађанима Хрватске,конститутивним грађанима заједничке нам државе.. У чему је сда проблем ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцигледно

19.04.2024 20:30

Их је пуно остало нису заврсили хрвати посао до краја како треба… али битно да пупи неце висе у власт 😉

Name

Владимир.ПВ

19.04.2024 18:44

Морас Милановицу да се помирис са тим да си огрезао у Хрвацкој као и Додик у Р.Српској ,узалуд вам борба васи задњи цасови владавине откуцавају.Морас да сватис да те висе неце ни народ ни дрзава јер си мафијас и олос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

20.04.2024 09:49

Па по освојеним гласовима он је други сто му по закону припада једна од највецих функција у Хрватској.Тако мозе бити и са Додиком,ако не добије највисе гласова мозе бити други и опет њима не мозе ниста.Па када обицни одборник је застицен као мецка са 100 гласова и мозе да ради ста хоце .Само су гласаци у проблему јер увијек како год гласају буду само овце за сисање.

Name

Вајо

19.04.2024 18:47

Свако онај ко дрзаву води накарадно мора једном да свати да мора да за то полози рацуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитно

19.04.2024 18:55

Није му дзаба Додик куцни пријатељ. Е мој Милановицу, ни додик не признаје Уставни суд, али кад га позову, цак и раније на пар сати додје, да слуцајно не би закаснио 😉

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2024 19:24

Кад су постени стаце на суду, суд је за лопове а он и додик су лопови прве класе

Name

Алф

19.04.2024 18:59

Како це дода поднијети твој пад! Мислим да он највисе плаце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хорват

19.04.2024 19:44

Иди у Србију Милаковичу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

19.04.2024 20:14

Милановићу,почео си се дружит са Додиком,неможеш ти бити бољи од њега по начину вођења политике,ставите му лисице на руке ,човјек не поштује уставни суд у ЕУ,имате ли муда ухапсит га Хрвати или ће те гледати како вам прља образ свима и пријети државним ударом?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

19.04.2024 20:52

Милановић у праву,већина се пита у парламенту,дечки,дајте мало пропуха и промјене...

Name

Будала као и ти

19.04.2024 20:29

Свак свога Додика имаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрања Кривоусти

19.04.2024 21:01

Зорану ,препоручам да попијеш још коју Дједову ракију у Бакинцима у душтву свог компе Милета ,позовите и Драгана .Ја сам увијек имал при руци Мату кад сам се з Слобом спомињал ,сви знамо как је то прешло.Прешло је так да данас практички ни Србља у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

19.04.2024 22:17

ОТЦИЈЕПИ СЕ ОДМА, ПИТАЈ ДРУГА КАКО ТО ИДЕ

ОДГОВОРИТЕ