Случај Сара отвара пандорину кутију о нестанку дјеце

Случај "Гдје је Сара" и борба родитеља из Бањалуке против накарадног и бахатог система у Републици Српској који трагају за својом кћерком, отворио је Пандорину кутију, јер се све више породица јавља са идентичном причом, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 03.04.2024 | 13:58
Случај Сара отвара пандорину кутију о нестанку дјеце

Александра је у осмом мјесецу трудноће родила дјевојчицу Сару у УКЦ Републике Српске у Бањалуци, за коју су доктори и сестре рекли да је проплакала, да је жива. Два дана након тога саопштили су да је умрла.

Дјевојчицу су наводно сахранили и то без питања родитеља. Милош и Александра од септембра 2018. године су у потрази за њеним посмртним остацима, који нису пронађени на мјесту гдје је речено да је њихова кћеркица сахрањена, дио је приче коју је објавио ЦИН и која је уздрмала Српску и регион.

Драган Толимир правни заступник породице, изјавио је за Српскаинфо да ће поднијети кривичну пријаву против НН особе због катастрофалних пропуста у случају малене Саре.

– У тој кривичној пријави навешћу да су то особе које су попуњавале документацију и особе које су наводно сахраниле бебу- објаснио је адвокат Толимир коментаришући Случај “Гдје је Сара”.

Додаје како је систем у конкретном случају показао сву своју бахатост и накарадност.

– Овдје су два могућа рјешења или је у питању професионална грешка, да се не би утврдио узрок смрти новорођенчета или дијете није умрло већ је продато. Ако институције и систем немају јасан и прецизан одговор, ја имам право да мислим шта хоћу– рекао је Толимир.

Он је уједно подсјетио да је годинама трајала борба за ексхумацију како би се утврдила локација гдје је мала Сара уопште сахрањена.

<стронг>Гдје је Сара

– Када смо добили дозволу утврдили смо да беба не само да није сахрањена на мјесту на којем су рекли да јесте, али ни на мјесту поред. Осим тога, ми сада имамо додатне нерасвијетљене случајеве, јер се не зна ко је уопште сахрањен на мјесту гдје је требала бити сахрањена мала Сара- изјавио је Толимир.

Додаје како посебно боли накарадно објашњење како се у овом случају радило о медицинском отпаду.

– То није била мртворођена беба, она није нека рукавица коју бацате, а Сарини родитељи имају свако право да знају гдје им је дијете. У конкретном случају ради се о потпуном одсуству емпатије, бахатој дрскости, а тако се не можеш понашати- објаснио је пуномоћник породице Купрешанин.

Толимир је уједно потврдио да се након откривања случаја “Гдје је Сара” јавља све више породица које су имале сличну судбину.

– Овакви случајеви не смију бити обавијени велом рајне и на крају бити без материјалних доказа. Процедуре су јасне, а оне нису проведене у складу са законом- закључио је адвокат Толимир за Српскаинфо.

Подсјетимо, ЦИН је објавио шокантну причу о беби Сари која је рођена жива, а затим наводно сахрањена на мјесту на којем након ексхумације и ДНК анализе нису пронађени њени остаци. Родитељима није објашњено шта се догодило са њиховом кћеркицом, а њихова борба годинама наилази на затворена врата институција што изазива јако велику сумњу.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука формирало је предмет у случају нестанка и наводне смрти бебе Саре, новорођенчета Александре Благојевић и Милоша Купрешанина, за коју су им из УКЦ-а три дана након порода 2018. године рекли да је умрла.

– Окружно јавно тужилаштво Бањалука поступало је у предмету поводом праћења трудноће, порода, боравка у болници оштећене Александре Ђилас сада Балогојевић и смрти новорођенчета дана 9. септембра 2018. године, те је дана 5. октобра 2021.године, донијело тужилачку одлуку наредбу о неспровођењу истраге против УКЦ РС, због кривичног дјела непружање љекарске помоћи, јер не постоје основи сумње да је пријављено правно лице учинило предметно кривично дјело- саопштило је бањалучко тужилаштво.

На донесену тужилачку одлуку оштећена је уложила притужбу Главном окружном јавном тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који је рјешењем одбио притужбу као неосновану.

Против рјешења Главног окружног јавног тужиоца оштећена је изјавила приговор Главном републичком јавном тужиоцу, Републичког јавног тужилаштва РС, који је рјешењем приговор одбио као неоснован.

(<а хреф="хттпс://српскаинфо.цом/српскаинфо-сазнаје-слуцај-гдје-је-сара-отворио-пандорину-кутију-и-оголио-бахати-систем-породице-се-јављају-са-идентицним-проблемом/">Српскаинфо) Фото: ЦИН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Харе

03.04.2024 14:20

Синоћ одгледао оно је страшно желим родитељима сву срећу у проналску истине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

03.04.2024 14:34

Промијени адвоката! Засто је предао кривицну пријаву за не прузање помоци када то није истина. Љекари имају црно на бијело да су мајку примили, породили, урадили ста треба везано за пост породјајну фазу и уредно отпустили из болнице. Кривицна пријава је требала другације да гласи. Промијени адвоката!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.04.2024 14:37

Свак зив, треба одгледати ово, да схвати, ако није до сада, гдје и како и с ким зивимо, ко нас лијеци, гдје и како!!! И ко краде и продаје дјецу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

😳

03.04.2024 15:09

Одгледала. Десило се и мени, сматрам да нема шансе да мајци нису рекли да је беба умрла, немогуце и да их нису звали за остатке исто немогуце. Све везано за укц је тендециозно. Оно сто је јасно ,обдукција била. Знаци забрљалли су на гробљу. Али је звучније хајку на укц наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

03.04.2024 16:52

Ти знаш, ти си огледала.

Name

Да знаш

03.04.2024 16:59

Нечије дијете, тек рођено - бебу називаш остацима? То је тијело, ако имаш поштовања. И да наравно, прво родитељи морају бити обавијештени и видјети тијело свог дјетета, помиловати га, додирнути. Мислиш да је неко луд и глуп, досадно му у животу? Има изнад вас таквих неко горе ко све гледа, па све изађе на видјело и све се сазна.

Name

бранкобл

03.04.2024 17:54

Ја сам радио горе 6 година као медицински техничар, вјеруј ми горе је све могуће. Али не треба кривити само једну институцију, треба истјерати до краја ко је крив и како се то могло десити.

Name

Бис

03.04.2024 15:12

Ви сте робови они раде ста хоће, све кнституције су против вас,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

03.04.2024 15:18

Овај случај као и остале,истјерати на чистац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.04.2024 15:34

Ово је страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.04.2024 17:35

Зив цовек кад умре није медицински отпад. Сара је била зив цовек.Протокол је јасан, како се са одељења отпремају покојници. Ту би био и поцетак истраге, ста се десило са дететом? Ти људи сто су тог дана радили, морају дати одговор, где је дете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

03.04.2024 19:26

Сад ће Ðаја црта реци шта је ту необично. Па дијеца нестају у цијелом свијету. Као што је рекао да пацијенти искачу кроз прозор и у другом државама. За њега је штрапаријада и тракторијада.

ОДГОВОРИТЕ