Slučaj Sara otvara pandorinu kutiju o nestanku djece

Slučaj "Gdje je Sara" i borba roditelja iz Banjaluke protiv nakaradnog i bahatog sistema u Republici Srpskoj koji tragaju za svojom kćerkom, otvorio je Pandorinu kutiju, jer se sve više porodica javlja sa identičnom pričom, saznaje Srpskainfo.

Republika Srpska 03.04.2024 | 13:58
Slučaj Sara otvara pandorinu kutiju o nestanku djece

Aleksandra je u osmom mjesecu trudnoće rodila djevojčicu Saru u UKC Republike Srpske u Banjaluci, za koju su doktori i sestre rekli da je proplakala, da je živa. Dva dana nakon toga saopštili su da je umrla.

Djevojčicu su navodno sahranili i to bez pitanja roditelja. Miloš i Aleksandra od septembra 2018. godine su u potrazi za njenim posmrtnim ostacima, koji nisu pronađeni na mjestu gdje je rečeno da je njihova kćerkica sahranjena, dio je priče koju je objavio CIN i koja je uzdrmala Srpsku i region.

Dragan Tolimir pravni zastupnik porodice, izjavio je za Srpskainfo da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN osobe zbog katastrofalnih propusta u slučaju malene Sare.

– U toj krivičnoj prijavi navešću da su to osobe koje su popunjavale dokumentaciju i osobe koje su navodno sahranile bebu- objasnio je advokat Tolimir komentarišući Slučaj “Gdje je Sara”.

Dodaje kako je sistem u konkretnom slučaju pokazao svu svoju bahatost i nakaradnost.

– Ovdje su dva moguća rješenja ili je u pitanju profesionalna greška, da se ne bi utvrdio uzrok smrti novorođenčeta ili dijete nije umrlo već je prodato. Ako institucije i sistem nemaju jasan i precizan odgovor, ja imam pravo da mislim šta hoću– rekao je Tolimir.

On je ujedno podsjetio da je godinama trajala borba za ekshumaciju kako bi se utvrdila lokacija gdje je mala Sara uopšte sahranjena.

Gdje je Sara

– Kada smo dobili dozvolu utvrdili smo da beba ne samo da nije sahranjena na mjestu na kojem su rekli da jeste, ali ni na mjestu pored. Osim toga, mi sada imamo dodatne nerasvijetljene slučajeve, jer se ne zna ko je uopšte sahranjen na mjestu gdje je trebala biti sahranjena mala Sara- izjavio je Tolimir.

Dodaje kako posebno boli nakaradno objašnjenje kako se u ovom slučaju radilo o medicinskom otpadu.

– To nije bila mrtvorođena beba, ona nije neka rukavica koju bacate, a Sarini roditelji imaju svako pravo da znaju gdje im je dijete. U konkretnom slučaju radi se o potpunom odsustvu empatije, bahatoj drskosti, a tako se ne možeš ponašati- objasnio je punomoćnik porodice Kuprešanin.

Tolimir je ujedno potvrdio da se nakon otkrivanja slučaja “Gdje je Sara” javlja sve više porodica koje su imale sličnu sudbinu.

– Ovakvi slučajevi ne smiju biti obavijeni velom rajne i na kraju biti bez materijalnih dokaza. Procedure su jasne, a one nisu provedene u skladu sa zakonom- zaključio je advokat Tolimir za Srpskainfo.

Podsjetimo, CIN je objavio šokantnu priču o bebi Sari koja je rođena živa, a zatim navodno sahranjena na mjestu na kojem nakon ekshumacije i DNK analize nisu pronađeni njeni ostaci. Roditeljima nije objašnjeno šta se dogodilo sa njihovom kćerkicom, a njihova borba godinama nailazi na zatvorena vrata institucija što izaziva jako veliku sumnju.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet u slučaju nestanka i navodne smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, za koju su im iz UKC-a tri dana nakon poroda 2018. godine rekli da je umrla.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Balogojević i smrti novorođenčeta dana 9. septembra 2018. godine, te je dana 5. oktobra 2021.godine, donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC RS, zbog krivičnog djela nepružanje ljekarske pomoći, jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno pravno lice učinilo predmetno krivično djelo- saopštilo je banjalučko tužilaštvo.

Na donesenu tužilačku odluku oštećena je uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je rješenjem odbio pritužbu kao neosnovanu.

Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužioca oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužiocu, Republičkog javnog tužilaštva RS, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan.

(Srpskainfo) Foto: CIN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Hare

03.04.2024 14:20

Sinoć odgledao ono je strašno želim roditeljima svu sreću u pronalsku istine

ODGOVORITE
Name

Aska

03.04.2024 14:34

Promijeni advokata! Zasto je predao krivicnu prijavu za ne pruzanje pomoci kada to nije istina. Ljekari imaju crno na bijelo da su majku primili, porodili, uradili sta treba vezano za post porodjajnu fazu i uredno otpustili iz bolnice. Krivicna prijava je trebala drugacije da glasi. Promijeni advokata!!!

ODGOVORITE
Name

Ja

03.04.2024 14:37

Svak ziv, treba odgledati ovo, da shvati, ako nije do sada, gdje i kako i s kim zivimo, ko nas lijeci, gdje i kako!!! I ko krade i prodaje djecu!

ODGOVORITE
Name

😳

03.04.2024 15:09

Odgledala. Desilo se i meni, smatram da nema šanse da majci nisu rekli da je beba umrla, nemoguce i da ih nisu zvali za ostatke isto nemoguce. Sve vezano za ukc je tendeciozno. Ono sto je jasno ,obdukcija bila. Znaci zabrljalli su na groblju. Ali je zvučnije hajku na ukc naravno.

ODGOVORITE
Name

...

03.04.2024 16:52

Ti znaš, ti si ogledala.

Name

Da znaš

03.04.2024 16:59

Nečije dijete, tek rođeno - bebu nazivaš ostacima? To je tijelo, ako imaš poštovanja. I da naravno, prvo roditelji moraju biti obaviješteni i vidjeti tijelo svog djeteta, pomilovati ga, dodirnuti. Misliš da je neko lud i glup, dosadno mu u životu? Ima iznad vas takvih neko gore ko sve gleda, pa sve izađe na vidjelo i sve se sazna.

Name

brankobl

03.04.2024 17:54

Ја сам радио горе 6 година као медицински техничар, вјеруј ми горе је све могуће. Али не треба кривити само једну институцију, треба истјерати до краја ко је крив и како се то могло десити.

Name

Bis

03.04.2024 15:12

Vi ste robovi oni rade sta hoće, sve knstitucije su protiv vas,

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

03.04.2024 15:18

Ovaj slučaj kao i ostale,istjerati na čistac.

ODGOVORITE
Name

Marko

03.04.2024 15:34

Ovo je strasno.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.04.2024 17:35

Ziv covek kad umre nije medicinski otpad. Sara je bila ziv covek.Protokol je jasan, kako se sa odeljenja otpremaju pokojnici. Tu bi bio i pocetak istrage, sta se desilo sa detetom? Ti ljudi sto su tog dana radili, moraju dati odgovor, gde je dete?

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

03.04.2024 19:26

Sad će Ðaja crta reci šta je tu neobično. Pa dijeca nestaju u cijelom svijetu. Kao što je rekao da pacijenti iskaču kroz prozor i u drugom državama. Za njega je štraparijada i traktorijada.

ODGOVORITE