Потрес у правосуђу, стижу резултати вјештачења

Тужилаштво БиХ ускоро ће добити резултате вјештачења одузетих и откључаних телефона суспендованог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца, који се већ трећи мјесец налази у притвору у Војковићима, заједно с Османом Мехмедагићем Осмицом, бившим директором Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА).

Босна и Херцеговина 04.03.2024 | 21:56
Потрес у правосуђу, стижу резултати вјештачења

Они су ухапшени у децембру прошле године у афери „Прислушкивање“, а недавно је истрага проширена и на друге догађаје и предмете.

Два уређаја

Одмах након хапшења одбили су дати шифре својих мобилних телефона. Дебевец је имао три уређаја и четири картице, а Мехмедагић два уређаја.

Међутим, истражиоци су их успјели откључати. Чак је пронађен и мобилни телефон који је Осмица пет минута прије хапшења замијенио. Тужилаштво је у посједу овог „сакривеног уређаја“ и послат је на вјештачење.

Међутим, кључан је мобилни телефон Самсунг који је Дебевец покушао изнијети из СИПА и који је крио након хапшења у доњем вешу.

Управо се Тужилаштво базирало на овај уређај, те на поруке и позиве које је Дебевец слао и добијао. Неке су поруке биле криптоване, тачније намјештене да се саме бришу.

Но, постоји јасан траг коме је ухапшени предсједник слао поруке, кога је све звао и наређивао шта треба да ради. Тужилаштво већ има изјаве свједока, више од пет из Суда, које поткрепљују тезу о уништавању списа и праћењу свједока.

Судски савјети

Али постоји и траг кога је све звао Дебевец у Високом судском и тужилачком савјету, каква је његова улога у одабиру судија у судским поступцима и ко је, путем ЦМС, помагао Дебевцу да се бирају судски савјети.

Ове ће поруке изазвати потрес у правосуђу јер су многи били у дослуху с њим, пише Аваз.

До нове одлуке о притвору има још 10 дана. Вјерује се да би могла ускоро услиједити нова хапшења и претреси.

(Аваз)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Мурија

04.03.2024 22:12

Кад це код на у РС овако несто да се деси,верујем никад поготово ако татин сим преузме власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мурија

04.03.2024 22:55

Ови су и код нас судили и пресудјивали невине људе !

Name

Вајо

05.03.2024 08:01

Код нас је народ миран, послушан и задовољан. Волимо нашег великог вођу и његове наследнике. Нема потребе да се било шта лоше дешава. Живимо у блату, као свиње, али ту се осјећамо сасвим добро.

Name

Ре

05.03.2024 08:23

Код нас потковани јос наградјен,зафаљујуци комсицу,зељки и оном трецем.

Name

РАЈНА

05.03.2024 08:53

па није ово Енглеска, да кад рикне краљица њен син постане краљ, мали је син једног грађанина , ентитета РС у држави Босни и Херцеговини који је обнашао функцију предсједника и учествовао у свим пригодама веле власти. Дечко ће морати на изборе,

Name

Ре

05.03.2024 09:27

Када их народ скине с позиција.

Name

Ре Рајна

05.03.2024 10:40

Тачно, није Енглеска, али све више личи на Нортх Кореа.

Name

Мињо

04.03.2024 22:27

Ма ово је кап у мору виде ста се све десава и ко све води одговорне и велике установе дрзаве све лопови и мафијаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.03.2024 22:28

Надоце овај народ један дан само буце много,бас много касно.кад све здраво и способно збрисе из ове земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татаре,

04.03.2024 23:56

Па ко це надоци ако сви оду??

Name

мира

05.03.2024 06:19

Невероватно како писете о овом слуцају а зна се да Дебавац ње био под контролом Додика и Цовица и да му смјестају.Данима су на својим медијима оптузивали га да има страно дрзављанство да немозе бити судија.Сад насли нацин да га елиминису сто га дрзе у затвору три мјесеца ако је све цисто и имају доказе нек поцну судјене.Треба га упрљати цуј примао мито а нема сата злоатављао упоаленице и лазно се представљао које су то глупости мајко моја.Све це то пасти зиви били и видјели.

Name

Грађанин

04.03.2024 22:55

ТО МИЛИЦИЈО, ХАПСИ !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

05.03.2024 04:33

Сад це И Новалиц па це бити право друство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xр16

05.03.2024 13:38

Код нас у РС нема криминалаца у политици па се и нема коме судити све "постењацине милионери и цак миљардери" Криминала нема захваљујуци насем великом водји.

Name

+

05.03.2024 07:54

Биће касно да ЗАДРЖИМО МЛАДЕ ЈЕР ОВАКВИ ВОДЕ Б И Х У ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

05.03.2024 07:55

Вријеме је да и та вештачка творевина (БИХ) крене путем права и правде ако је незаустави такозвани високи представник јер он је ту да штити криминалце и оне који коче процес напретка и помирења Народа у тој творевини јер им то не одговара БАНДА ЕВРОПСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као у пјесми

05.03.2024 09:43

Ако је не заустави незвани шмит, гарант ће је зауставиће контроверзни додикмилораде. Има да бидне као у оној старој епској пјесми, што пропусти дијете грујица, то дочека дели радивоје..

Name

Ре

05.03.2024 09:45

Да, и ово је продукт пада једне од три Партије са власти и ствари се крецу полако. Шта ће све бити док дочекамо пад и ове друге двије СНСД и ХДЗ и колико ће онда испливати криминалних радњи. Само са рушењем Партија власти можемо се надати да напунимо затворе правим криминалцима и униститељима државе и ентитета.

Name

Хајдук Јанко

05.03.2024 08:10

Неби ме зачудило да неко скине у затвору. Занимљиво је шта ће бити са судијом Ћосићем из Тужилаштва. Који је и чувени љубитељ исламске идеологије и заштитник исламских фундаменталиста у Босни и Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Цвијетиц

05.03.2024 09:27

Нека институције само раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

05.03.2024 09:28

Ова два криминалца не треба пустати на слободу док све не пропјевају, и кад се све открије гурнути их негдје у смеце или самицу. Друго ниста нису заслузили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност БиХ

05.03.2024 09:32

Искрено све пресуде би требало пречешљао јер је правосудје легло мафије и криминала у рукама криминалаца и политике много је предмета пало пред том инститиуцијом гдје су докази указивали на сасвим другачији исход у правној ствари али сви су ту умрежени и наградјивани а то исто ВТСТ је фарса лично сам слао жалбе о повреди парничног поступка док је био криминалац Тегелтија на челу и претходник лре њега али то непоје воде само испадате будала и направе од вас жртву од свједока!😩На жалост ово и јесте стварна слика Босне и Херцеговине у којој у правосудном систему могу да раде и дјеле правду корумпиране судије са пресудом да су почните кривично дјело такав случај један јесте у Мркоњиц Граду гдје је предсједница суда починила кривично дјело и само деградирана на позицију судије !И такви дјеле правду а она је узела новца бруку да обори предмете тј код ње се наручивала пресуда немо ра те имати доказе вец договор и кеш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

05.03.2024 10:07

Осуђени и оптужени у суду БиХ морају дићи глас,јер су неправедно оптужени и осуђени,од стране доказаних криминалаца судија на челу са предсједником суда,тужилаца од којихг ни један главни тужилац није завршио мандат због афера и криминала,а све уз подршку полтрона адвоката на челу са "познатом" Васвијом Видовић која је покушала у гаћама (е да је била она мала нокиа или неки други неби га нико нашао...) да сапрокријумчари телефон предсједника суда Дебевца.То је скуп монструма који чине све да би прикрили криминал којим се бав па из тог разлога хапсе и театрално притварају нормалне људе.Овас институција је изван сваког система и правила од Дејтона па надаље...скуп бошњачких националиста,Српских полтрона и Хрватских мудрова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

05.03.2024 14:46

Буцмасти судија Спанац је у говнома до гусе зена му вец планира љетовање у Сапнији ал СА неким младим мацаном обријане главе и црним наоцарама.неки босанац добро обдарен кад додје у посјету реце му да је све добро оцистила и изветрила на Медитерану.и да је јако тузна Сто он није могао бити СА њом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безбједност

05.03.2024 15:25

Замислите колико су они имали пипака у институцијама правосудја,безбједности то је чела мрежа јер њив двојица су били само врх пирамиде криминала и корупције !!!Гдје су полицијске агенције,судије,тужиоци будите се свједочите или це те бити кокетирала штета !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.03.2024 02:53

Предизборна ујдурма је увелико започета Навидна сјеча кнезова је у пуном налету Пијуми се жртвују да би се сачувао краљ Али све ће то народ д плати кад избори прођу краљеви ае сачувају а оптужбе почну падати на судовима и буде исплаћивана одшрета оптуженим без пснова само се о томе неће причати а народ ће то својим новцем да плати Напомињем да се овакве фарсе дешавају сваке четири године и да ко иоле прати ствари овако нешто му није ново

ОДГОВОРИТЕ