Potres u pravosuđu, stižu rezultati vještačenja

Tužilaštvo BiH uskoro će dobiti rezultate vještačenja oduzetih i otključanih telefona suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, koji se već treći mjesec nalazi u pritvoru u Vojkovićima, zajedno s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

Bosna i Hercegovina 04.03.2024 | 21:56
Potres u pravosuđu, stižu rezultati vještačenja

Oni su uhapšeni u decembru prošle godine u aferi „Prisluškivanje“, a nedavno je istraga proširena i na druge događaje i predmete.

Dva uređaja

Odmah nakon hapšenja odbili su dati šifre svojih mobilnih telefona. Debevec je imao tri uređaja i četiri kartice, a Mehmedagić dva uređaja.

Međutim, istražioci su ih uspjeli otključati. Čak je pronađen i mobilni telefon koji je Osmica pet minuta prije hapšenja zamijenio. Tužilaštvo je u posjedu ovog „sakrivenog uređaja“ i poslat je na vještačenje.

Međutim, ključan je mobilni telefon Samsung koji je Debevec pokušao iznijeti iz SIPA i koji je krio nakon hapšenja u donjem vešu.

Upravo se Tužilaštvo baziralo na ovaj uređaj, te na poruke i pozive koje je Debevec slao i dobijao. Neke su poruke bile kriptovane, tačnije namještene da se same brišu.

No, postoji jasan trag kome je uhapšeni predsjednik slao poruke, koga je sve zvao i naređivao šta treba da radi. Tužilaštvo već ima izjave svjedoka, više od pet iz Suda, koje potkrepljuju tezu o uništavanju spisa i praćenju svjedoka.

Sudski savjeti

Ali postoji i trag koga je sve zvao Debevec u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, kakva je njegova uloga u odabiru sudija u sudskim postupcima i ko je, putem CMS, pomagao Debevcu da se biraju sudski savjeti.

Ove će poruke izazvati potres u pravosuđu jer su mnogi bili u dosluhu s njim, piše Avaz.

Do nove odluke o pritvoru ima još 10 dana. Vjeruje se da bi mogla uskoro uslijediti nova hapšenja i pretresi.

(Avaz)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Murija

04.03.2024 22:12

Kad ce kod na u RS ovako nesto da se desi,verujem nikad pogotovo ako tatin sim preuzme vlast.

ODGOVORITE
Name

Re Murija

04.03.2024 22:55

Ovi su i kod nas sudili i presudjivali nevine ljude !

Name

Vajo

05.03.2024 08:01

Kod nas je narod miran, poslušan i zadovoljan. Volimo našeg velikog vođu i njegove naslednike. Nema potrebe da se bilo šta loše dešava. Živimo u blatu, kao svinje, ali tu se osjećamo sasvim dobro.

Name

Re

05.03.2024 08:23

Kod nas potkovani jos nagradjen,zafaljujuci komsicu,zeljki i onom trecem.

Name

RAJNA

05.03.2024 08:53

pa nije ovo Engleska, da kad rikne kraljica njen sin postane kralj, mali je sin jednog građanina , entiteta RS u državi Bosni i Hercegovini koji je obnašao funkciju predsjednika i učestvovao u svim prigodama vele vlasti. Dečko će morati na izbore,

Name

Re

05.03.2024 09:27

Kada ih narod skine s pozicija.

Name

Re Rajna

05.03.2024 10:40

Tačno, nije Engleska, ali sve više liči na North Korea.

Name

Minjo

04.03.2024 22:27

Ma ovo je kap u moru vide sta se sve desava i ko sve vodi odgovorne i velike ustanove drzave sve lopovi i mafijasi.

ODGOVORITE
Name

Tatar

04.03.2024 22:28

Nadoce ovaj narod jedan dan samo buce mnogo,bas mnogo kasno.kad sve zdravo i sposobno zbrise iz ove zemlje

ODGOVORITE
Name

Tatare,

04.03.2024 23:56

Pa ko ce nadoci ako svi odu??

Name

mira

05.03.2024 06:19

Neverovatno kako pisete o ovom slucaju a zna se da Debavac nje bio pod kontrolom Dodika i Covica i da mu smjestaju.Danima su na svojim medijima optuzivali ga da ima strano drzavljanstvo da nemoze biti sudija.Sad nasli nacin da ga eliminisu sto ga drze u zatvoru tri mjeseca ako je sve cisto i imaju dokaze nek pocnu sudjene.Treba ga uprljati cuj primao mito a nema sata zloatavljao upoalenice i lazno se predstavljao koje su to gluposti majko moja.Sve ce to pasti zivi bili i vidjeli.

Name

Građanin

04.03.2024 22:55

TO MILICIJO, HAPSI !!!!

ODGOVORITE
Name

AR

05.03.2024 04:33

Sad ce I Novalic pa ce biti pravo drustvo

ODGOVORITE
Name

Xr16

05.03.2024 13:38

Kod nas u RS nema kriminalaca u politici pa se i nema kome suditi sve "postenjacine milioneri i cak miljarderi" Kriminala nema zahvaljujuci nasem velikom vodji.

Name

+

05.03.2024 07:54

Biće kasno da ZADRŽIMO MLADE JER OVAKVI VODE B I H U PROPAST.

ODGOVORITE
Name

XOXO

05.03.2024 07:55

Vrijeme je da i ta veštačka tvorevina (BIH) krene putem prava i pravde ako je nezaustavi takozvani visoki predstavnik jer on je tu da štiti kriminalce i one koji koče proces napretka i pomirenja Naroda u toj tvorevini jer im to ne odgovara BANDA EVROPSKA

ODGOVORITE
Name

Kao u pjesmi

05.03.2024 09:43

Ako je ne zaustavi nezvani šmit, garant će je zaustaviće kontroverzni dodikmilorade. Ima da bidne kao u onoj staroj epskoj pjesmi, što propusti dijete grujica, to dočeka deli radivoje..

Name

Re

05.03.2024 09:45

Da, i ovo je produkt pada jedne od tri Partije sa vlasti i stvari se krecu polako. Šta će sve biti dok dočekamo pad i ove druge dvije SNSD i HDZ i koliko će onda isplivati kriminalnih radnji. Samo sa rušenjem Partija vlasti možemo se nadati da napunimo zatvore pravim kriminalcima i unistiteljima države i entiteta.

Name

Hajduk Janko

05.03.2024 08:10

Nebi me začudilo da neko skine u zatvoru. Zanimljivo je šta će biti sa sudijom Ćosićem iz Tužilaštva. Koji je i čuveni ljubitelj islamske ideologije i zaštitnik islamskih fundamentalista u Bosni i Hercegovini.

ODGOVORITE
Name

Bojan Cvijetic

05.03.2024 09:27

Neka institucije samo rade svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Simo

05.03.2024 09:28

Ova dva kriminalca ne treba pustati na slobodu dok sve ne propjevaju, i kad se sve otkrije gurnuti ih negdje u smece ili samicu. Drugo nista nisu zasluzili

ODGOVORITE
Name

Realnost BiH

05.03.2024 09:32

Iskreno sve presude bi trebalo prečešljao jer je pravosudje leglo mafije i kriminala u rukama kriminalaca i politike mnogo je predmeta palo pred tom institiucijom gdje su dokazi ukazivali na sasvim drugačiji ishod u pravnoj stvari ali svi su tu umreženi i nagradjivani a to isto VTST je farsa lično sam slao žalbe o povredi parničnog postupka dok je bio kriminalac Tegeltija na čelu i prethodnik lre njega ali to nepoje vode samo ispadate budala i naprave od vas žrtvu od svjedoka!😩Na žalost ovo i jeste stvarna slika Bosne i Hercegovine u kojoj u pravosudnom sistemu mogu da rade i djele pravdu korumpirane sudije sa presudom da su počnite krivično djelo takav slučaj jedan jeste u Mrkonjic Gradu gdje je predsjednica suda počinila krivično djelo i samo degradirana na poziciju sudije !I takvi djele pravdu a ona je uzela novca bruku da obori predmete tj kod nje se naručivala presuda nemo ra te imati dokaze vec dogovor i keš!

ODGOVORITE
Name

055

05.03.2024 10:07

Osuđeni i optuženi u sudu BiH moraju dići glas,jer su nepravedno optuženi i osuđeni,od strane dokazanih kriminalaca sudija na čelu sa predsjednikom suda,tužilaca od kojihg ni jedan glavni tužilac nije završio mandat zbog afera i kriminala,a sve uz podršku poltrona advokata na čelu sa "poznatom" Vasvijom Vidović koja je pokušala u gaćama (e da je bila ona mala nokia ili neki drugi nebi ga niko našao...) da saprokrijumčari telefon predsjednika suda Debevca.To je skup monstruma koji čine sve da bi prikrili kriminal kojim se bav pa iz tog razloga hapse i teatralno pritvaraju normalne ljude.Ovas institucija je izvan svakog sistema i pravila od Dejtona pa nadalje...skup bošnjačkih nacionalista,Srpskih poltrona i Hrvatskih mudrova...

ODGOVORITE
Name

Sl

05.03.2024 14:46

Bucmasti sudija Spanac je u govnoma do guse zena mu vec planira ljetovanje u Sapniji al SA nekim mladim macanom obrijane glave i crnim naocarama.neki bosanac dobro obdaren kad dodje u posjetu rece mu da je sve dobro ocistila i izvetrila na Mediteranu.i da je jako tuzna Sto on nije mogao biti SA njom.

ODGOVORITE
Name

Bezbjednost

05.03.2024 15:25

Zamislite koliko su oni imali pipaka u institucijama pravosudja,bezbjednosti to je čela mreža jer njiv dvojica su bili samo vrh piramide kriminala i korupcije !!!Gdje su policijske agencije,sudije,tužioci budite se svjedočite ili ce te biti koketirala šteta !

ODGOVORITE
Name

Ja

11.03.2024 02:53

Predizborna ujdurma je uveliko započeta Navidna sječa knezova je u punom naletu Pijumi se žrtvuju da bi se sačuvao kralj Ali sve će to narod d plati kad izbori prođu kraljevi ae sačuvaju a optužbe počnu padati na sudovima i bude isplaćivana odšreta optuženim bez psnova samo se o tome neće pričati a narod će to svojim novcem da plati Napominjem da se ovakve farse dešavaju svake četiri godine i da ko iole prati stvari ovako nešto mu nije novo

ODGOVORITE