Аустрија и Италија уз БиХ да отвори преговоре са ЕУ

Антонио Тајани и Алеxандер Сцхалленберг, шефови дипломатија Италије и Аустрије бораве данас у Сарајеву. У заједничком саопштењу уочи данашњих састанака с бх. политичарима поручили су да је вријеме да Босна и Херцеговина отвори преговоре и да ће позвати и остале чланице ЕУ да такву одлуку и донесу.

Босна и Херцеговина 04.03.2024 | 10:36
Аустрија и Италија уз БиХ да отвори  преговоре са ЕУ

Антонио Тајани, потпредсједник Владе и министар спољних послова и међународне сарадње Републике Италије и Алеxандер Сцхалленберг, савезни министар за европске и међународне послове Републике Аустрије боравили су прије тачно годину дана у Сарајеву како би исказали подршку Босни и Херцеговини и позвали на наставак реформи. Данас су поново у БиХ, а подршку су одлучили исказати уочи Европског вијећа 21-22. марта, када би Босна и Херцеговина могла отворити преговоре са Европском унијом.

У заједничком саопштењу су навели да Италија и Аустрија дијеле дугу традицију подршке БиХ те да је порука с којом долазе у БиХ јасна:

“Ми смо ваши партнери у заједничкој европској будућности. Међутим, сада је крајње вријеме да се сви доносиоци политичких одлука у БиХ позабаве дугорочним питањима и постигну резултате.”

Тајани је истакао да се Италија залаже за европски пут БиХ и да сматра да је БиХ спремна за историјску одлуку.

“Италија је увијек била снажан заговорник БиХ у Европској унији. Досљедно смо подржавали отварање приступних преговора са БиХ и касније овог мјесеца позваћемо и остале чланице ЕУ да донесу ту важну одлуку. БиХ је спремна за овај историјски циљ и Рим ће стати уз Сарајево како би пружио сву могућу подршку и техничку помоћ у реформским напорима. Такође, наша Влада остаје у потпуности ангажирана када је ријеч о сигурности и стабилности БиХ те остајемо посвећени значајно повећаном доприносу ЕУФОР-у и мисији Алтхеа”, рекао је министар спољних послова Тајани.

У заједничком саопштењу наводе да су, када је Европска унија додијелила статус кандидата БиХ 2022. године, очекивања за политичке реформе била јасна.

Истичу да је у протеклих дванаест мјесеци БиХ постигла значајан напредак.

“Усвојени су важни закони и Европско вијеће је изразило спремност за отварање приступних преговора”, наводи се.

Министри спољних послова Тајани и Сцхалленберг састаће се данас у Сарајеву са члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућом Савјеза министара Борјаном Кришто и министром иностраних послова Елмедином Конаковићем како би истакли важност одржавања овог замаха.

Такође ће нагласити да се Босни и Херцеговини пријеко потребне реформе не намећу извана те да није ријеч о бирократским вјежбама, већ о реформама у циљу побољшања живота грађана.

“Увијек смо били непоколебљиви заговорник интеграције Босне и Херцеговине у ЕУ. Али свако мора да ради свој домаћи задатак. Циљ чланства у ЕУ треба да буде довољно снажан потицај да се уједине сви политички актери и да се проведу потребне реформе, тако да Европско вијеће касније овог мјесеца може дати зелено свјетло за отварање приступних преговора. Грађани Босне и Херцеговине су предуго чекали, заслужују просперитетну будућност у ЕУ“, наводи аустријски министар спољних послова Сцхалленберг.

Министри се слажу да је ЕУ непотпуна без Западног Балкана.

“Сада је вријеме да Босна и Херцеговина заврши потребне ЕУ реформе и коначно пређе циљну линију. Будућност унутар ЕУ кључна је за будући просперитет земље и њеног народа. Италија и Аустрија ће и даље бити снажни и гласни партнери БиХ, такође у мобилизацији шире међународне подршке. Управо је то био циљ министарског састанка који је одржан у Риму у фебруару између “Групе пријатеља Западног Балкана” – неформалне групе основане у јуну 2023. са Италијом, Аустријом, Чешком, Хрватском, Грчком, Словачком и Словенијом и земљама Западног Балкана“, истакнуто је у саопштењу.

(Н1) Фото: Н1 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мицко

04.03.2024 11:02

Мени није јасно, и ста сад кад све замље удју у ЕУ, а ми цемо уци медју последњим, ста се добија с тим. И овако смо Европа, континент за себе, засто нам треба јос нека унија. Фино казес, Европа је тако и тако, це тако и тако, итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2024 17:59

Сједи, један у дневник. Прво дудуке на робију, па онда ЕУ!

Name

Али много њих бјелосвјетск8х

04.03.2024 11:16

Политицара моцних лобира за велики птљави новац Корумпираних политицара са Балкана тј ЕX Југославијеее покраденеее народа опљацканог и дрзаве опљацкане све! 09крали осилили се и њима Европа и Европски закони не требају јер бих Они у Затворее и одузимање прљавог капиталааа за Гиниса!! Од Русије Турске Мадјарске Кипра Црне Горе Словеније Србијее базее сигурне за прљави капитал умрезени харају! Изнад закона! Покривени власти и партијама на власти тј групама лоповаааа великих и малих партијица са папцима прелетацима поткованим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД ГРАДИШКА

04.03.2024 11:27

АКО ЗНАТЕ ИШТА, ОД ОТВАРАЊА ПРЕТПРИСТУПНИХ ПРЕГОВОРА НЕЋЕ БИТИ НИШТА, ЈЕР СУ У БиХ ИСПУНИЛИ САМО 2 ОД 14 ЗАДАТИХ ПРИОРИТЕТА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е то је

04.03.2024 11:38

Добра вест, само морамо видети је ли руси и турци нуде боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проклетници

04.03.2024 11:47

Гурање на силу,прогон и уништавање српског народа,све преко Додика и његових разбојника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

04.03.2024 11:54

30 год. доносе одлуке вјећају али нико ништа не ради још 10 па ће у пензију у овој држави живе само лажови пропалице крадљивци ,обећање лудом радовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

04.03.2024 12:18

Ови сад што воде ко фол држву,само опструишу и одуговлаче,јер јад уђеш у Е У све мора бити транспарентно и са мање муљаже.Онда их политика неће интересовати !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.03.2024 15:18

Они се договоре ко је за и ко против. И увек су неки за, и увек су неки против. Има ли датума, на видику, или је то за 40 година, одмах после Украјине?

ОДГОВОРИТЕ