Austrija i Italija uz BiH da otvori pregovore sa EU

Antonio Tajani i Alexander Schallenberg, šefovi diplomatija Italije i Austrije borave danas u Sarajevu. U zajedničkom saopštenju uoči današnjih sastanaka s bh. političarima poručili su da je vrijeme da Bosna i Hercegovina otvori pregovore i da će pozvati i ostale članice EU da takvu odluku i donesu.

Bosna i Hercegovina 04.03.2024 | 10:36
Austrija i Italija uz BiH da otvori  pregovore sa EU

Antonio Tajani, potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i Alexander Schallenberg, savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije boravili su prije tačno godinu dana u Sarajevu kako bi iskazali podršku Bosni i Hercegovini i pozvali na nastavak reformi. Danas su ponovo u BiH, a podršku su odlučili iskazati uoči Evropskog vijeća 21-22. marta, kada bi Bosna i Hercegovina mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

U zajedničkom saopštenju su naveli da Italija i Austrija dijele dugu tradiciju podrške BiH te da je poruka s kojom dolaze u BiH jasna:

“Mi smo vaši partneri u zajedničkoj evropskoj budućnosti. Međutim, sada je krajnje vrijeme da se svi donosioci političkih odluka u BiH pozabave dugoročnim pitanjima i postignu rezultate.”

Tajani je istakao da se Italija zalaže za evropski put BiH i da smatra da je BiH spremna za istorijsku odluku.

“Italija je uvijek bila snažan zagovornik BiH u Evropskoj uniji. Dosljedno smo podržavali otvaranje pristupnih pregovora sa BiH i kasnije ovog mjeseca pozvaćemo i ostale članice EU da donesu tu važnu odluku. BiH je spremna za ovaj istorijski cilj i Rim će stati uz Sarajevo kako bi pružio svu moguću podršku i tehničku pomoć u reformskim naporima. Takođe, naša Vlada ostaje u potpunosti angažirana kada je riječ o sigurnosti i stabilnosti BiH te ostajemo posvećeni značajno povećanom doprinosu EUFOR-u i misiji Althea”, rekao je ministar spoljnih poslova Tajani.

U zajedničkom saopštenju navode da su, kada je Evropska unija dodijelila status kandidata BiH 2022. godine, očekivanja za političke reforme bila jasna.

Ističu da je u proteklih dvanaest mjeseci BiH postigla značajan napredak.

“Usvojeni su važni zakoni i Evropsko vijeće je izrazilo spremnost za otvaranje pristupnih pregovora”, navodi se.

Ministri spoljnih poslova Tajani i Schallenberg sastaće se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Savjeza ministara Borjanom Krišto i ministrom inostranih poslova Elmedinom Konakovićem kako bi istakli važnost održavanja ovog zamaha.

Takođe će naglasiti da se Bosni i Hercegovini prijeko potrebne reforme ne nameću izvana te da nije riječ o birokratskim vježbama, već o reformama u cilju poboljšanja života građana.

“Uvijek smo bili nepokolebljivi zagovornik integracije Bosne i Hercegovine u EU. Ali svako mora da radi svoj domaći zadatak. Cilj članstva u EU treba da bude dovoljno snažan poticaj da se ujedine svi politički akteri i da se provedu potrebne reforme, tako da Evropsko vijeće kasnije ovog mjeseca može dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Građani Bosne i Hercegovine su predugo čekali, zaslužuju prosperitetnu budućnost u EU“, navodi austrijski ministar spoljnih poslova Schallenberg.

Ministri se slažu da je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.

“Sada je vrijeme da Bosna i Hercegovina završi potrebne EU reforme i konačno pređe ciljnu liniju. Budućnost unutar EU ključna je za budući prosperitet zemlje i njenog naroda. Italija i Austrija će i dalje biti snažni i glasni partneri BiH, takođe u mobilizaciji šire međunarodne podrške. Upravo je to bio cilj ministarskog sastanka koji je održan u Rimu u februaru između “Grupe prijatelja Zapadnog Balkana” – neformalne grupe osnovane u junu 2023. sa Italijom, Austrijom, Češkom, Hrvatskom, Grčkom, Slovačkom i Slovenijom i zemljama Zapadnog Balkana“, istaknuto je u saopštenju.

(N1) Foto: N1 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Micko

04.03.2024 11:02

Meni nije jasno, i sta sad kad sve zamlje udju u EU, a mi cemo uci medju poslednjim, sta se dobija s tim. I ovako smo Evropa, kontinent za sebe, zasto nam treba jos neka unija. Fino kazes, Evropa je tako i tako, ce tako i tako, itd....

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2024 17:59

Sjedi, jedan u dnevnik. Prvo duduke na robiju, pa onda EU!

Name

Ali mnogo njih bjelosvjetsk8h

04.03.2024 11:16

Politicara mocnih lobira za veliki ptljavi novac Korumpiranih politicara sa Balkana tj EX Jugoslavijeee pokradeneee naroda opljackanog i drzave opljackane sve! 09krali osilili se i njima Evropa i Evropski zakoni ne trebaju jer bih Oni u Zatvoree i oduzimanje prljavog kapitalaaa za Ginisa!! Od Rusije Turske Madjarske Kipra Crne Gore Slovenije Srbijee bazee sigurne za prljavi kapital umrezeni haraju! Iznad zakona! Pokriveni vlasti i partijama na vlasti tj grupama lopovaaaa velikih i malih partijica sa papcima preletacima potkovanim!

ODGOVORITE
Name

MILORAD GRADIŠKA

04.03.2024 11:27

AKO ZNATE IŠTA, OD OTVARANJA PRETPRISTUPNIH PREGOVORA NEĆE BITI NIŠTA, JER SU U BiH ISPUNILI SAMO 2 OD 14 ZADATIH PRIORITETA !!!

ODGOVORITE
Name

E to je

04.03.2024 11:38

Dobra vest, samo moramo videti je li rusi i turci nude bolje

ODGOVORITE
Name

Prokletnici

04.03.2024 11:47

Guranje na silu,progon i uništavanje srpskog naroda,sve preko Dodika i njegovih razbojnika.

ODGOVORITE
Name

ćorak

04.03.2024 11:54

30 god. donose odluke vjećaju ali niko ništa ne radi još 10 pa će u penziju u ovoj državi žive samo lažovi propalice kradljivci ,obećanje ludom radovanje.

ODGOVORITE
Name

Mrki

04.03.2024 12:18

Ovi sad što vode ko fol držvu,samo opstruišu i odugovlače,jer jad uđeš u E U sve mora biti transparentno i sa manje muljaže.Onda ih politika neće interesovati !

ODGOVORITE
Name

Miroslav

04.03.2024 15:18

Oni se dogovore ko je za i ko protiv. I uvek su neki za, i uvek su neki protiv. Ima li datuma, na vidiku, ili je to za 40 godina, odmah posle Ukrajine?

ODGOVORITE