Није само Прији забрањен концерт у Хрватској

Александра Пријовић, која је у Загребу до последњег места пет пута напунила Загребачку арену и заказала пет арена у Осијеку, непожељна је у Задру и њен концерт у том далматинском граду је отказан.

Магазин 13.02.2024 | 18:31
Није само Прији забрањен концерт у Хрватској

Њој је забрањен концерт који је планирала да одржи у мају ове године, али до договора није дошло, те стога није ни објављен, нити рекламиран. Медији из Хрватске су кривицу свалили на градоначленика Задра Бранка Дукића, наводећи да он није дао дозволу да се спектакл одржи. Градоначелник се огласио за хрватске медије и рекао да он није забранио ништа, али и да ту музику не слуша и да никада не би отишао на њен концерт.

Полемике у вези са наступима српских народњака у Хрватској вечита су тема, а један од највећих скандала у вези са забраном српских певача био је концерт у Пули.

Jelena Karleuša, Dragan Kojić Keba, Ana BekutaФОТО: СХУТТЕРСТОЦК, НЕМАЊА НИКОЛИЋ, ДАМИР ДЕРВИШАГИЋ

Наиме, концерт Ане Бекуте, Драгана Којића Кебе и Зоране Мићановић у организацији "Хиљадарке", прошле године у Пули је отказан јер је градоначелник тог града Филип Зоричић забранио наступе певачима из Србије зато што певају турбофолк. Он је у свом образложењу навео да је само реч о врсти музике коју певају наши певачи и да није у менталитету његовог града, док из организације "Хиљадарка" тврде да је у ствари разлог јер је реч о српским певачима и да не желе "српско смеће" у Пули, а наводно је градоначелник псовао и српску мајку. И градоначелник Осијека је подржао свог колегу, па забранио исти концерт српских певача који су организатори планирали да пребаце у тај град.

Епилог овог скандала завшио је на суду, и град Пула је изгубио случај.

Певачица Јелена Карлеуша требало је да наступа у Хрватској, на острву Барбаринац, али су надлежне власти отказале концерт у јулу прошле године.

- Са жаљењем обавештавам све моје фанове у Хрватској да је мој концерт планиран за сутра на острву Барбаринац – отказан од стране власти у Хрватској. Разлог је шокантан и срамотан - зато што долазим из Србије - написала је Карлеуша на свом Инстаграм профилу, па је наставила:

- Искрено, овакве ствари у 21. веку?! Примитивизам. Расизам, шовинизам, фашизам, кретенизам, идиотизам. Поздрав за све моје фанове у Хрватској који су масовно купили карте уз поруку – ширите мир, љубав, толеранцију и не дозволите мржњи да трује заједничку будућност свих нас добрих људи! Нека нас музика спаја! Волим вас! ЈК.

Карлеуша иначе редовно пуни клубове по Загребу.

И српском певачу Саши Ковачевићу отказан је наступ у Хрватској у месту које се налази близу Задра.

Saša KovačevićФОТО: БЕТА/АМИР ХАМЗАГИЋ, СХУТТЕРСТОЦК

- На велику жалост нас као организатора, али и великог броја заинтересоване публике, обавештавамо вас како смо приморани да откажемо концерт Саше Ковачевића, који је био предвиђен за 24. новембар. У нашем пословању водимо се политиком транспарентне комуникације, уважавајући ставове и мишљења становника општине Бибиње и осталих мештана, због чијег смо неслагања нашим избором извођача и донели ову тешку одлуку - поручили су из Берекина уз информацију о повраћају новца за купљене карте.

Још једна у низу ничим изазваних „забрана“ концерата фолк извођача стигла је у Бенковац где су организатори отказали концерт Гоге Секулић. Наступ је требало да се одржи 14. октобра, али су организатори само два дана пред заказано гостовање на свом Инстаграм профилу објавили обавештење о отказивању.

- На велику жалост нас као организатора и великог броја заинтересоване публике, упркос попуњености капацитета данима пре, обавештавамо Вас како смо приморани да откажемо концерт Гоге Секулић заказан за 14. октобар. Уважавајући ставове и мишљења дела становника града Бенковца, те због неслагања с нашим избором извођача, морали смо донети ову тешку одлуку. Захваљујемо на разумевању, а ми настављамо даље с нашим зимским програмом забаве. Више информација ускоро! - написали су организатори.

Нада Топчагић забрањена 30 година

Nada TopčagićФОТО: НЕМАЊА НИКОЛИЋ, СХУТТЕРСТОЦК

Од почетка деведесетих година прошлог века Нада Топчагић има забрану гостовања у Хрватској због тога што је, како су тамошњи медији писали, наводно током рата певала антифашистима и четницима у Вуковару над лешевима побијених Хрвата.

- Београд је једно велико срце које прихвата све! Хрватски певачи су овде толико пропраћени и добродошли, а нас протерују као бубашвабе. У Хрватској не певам од 90-их, јер сам забрањена. Не бих отишла, па све и да умирем од глади, јер имам свој понос! Зашто њихови певачи који овде зарађују не стану у одбрану наших? Језиво, тамо заборава нема - изјавила је певачица пре неколико година.

- То су била времена када је пао Вуковар. Ја 30 година због Вуковара нисам била у Хрватској. Испало је да сам ја ишла тамо и убијала. Била је група певача, ко је све био тамо то није битно. Ишли смо аутобусом као онај из "Ко то тамо пева". Ми смо отишли када је Вуковар пао, ту ноћ, није било струје. Долази војска, а ми на сцени. И долази човек иза мене ставља ми капу, кокарду и долази Аница ЛИбер која је из Хрватске и носе ми слику коју је објавио ЦНН - рекла је Топчагић.

Гоца Лазаревић никад није певала у Хрватској, песма Видовдан крива

koncert Stjepna Hausera, Goca LazarevićФОТО: СТЕФАН СТОЈАНОВИЋ/ МОНДО

Можда једина певачица из Србије која је својим песмама сама себе забранила у суседној Хрватској јесте Гоца Лазаревић. За 40 година певања ова српска певачица тамо никада није имала наступ.

Цеца персона нон грата у Хрватској

Светлана Цеца Ражнатовић више од 20 година није могла да наступа у главном граду Босне и Херцеговине, а све због тога што је њен покојни супруг Жељко Ражнатовић Аркан учествовао у рату на тим просторима. Она је тек 2014. године одржала спектакуларан концерт на сарајевском стадиону "Славуј" пред 30.000 људи. Са друге стране, Цеца је више пута изјављивала да никада неће наступити у Хрватској због бројних непријатности, претњи, клевета које је доживела од тамошњих појединаца, али да су њени фанови из те земље увек добродошли на концертима у Словенији, Србији, Босни.

Да је и даље непожељна у Хрватској пример су и њени потпуно уништени плакати широм Загреба.

Ceca RažnatovićФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН ПИНК ТВ

Наиме, натписи за њен концерт у Марибору, који је заказан за 16. март прекривени су са три слова Б, што је јасан знак да иза вандализма стоји навијачка група Бед блу бојси.

(курир.рс)

 

Коментари / 0

Оставите коментар