Мицотакис: Наш став према Косову непромијењен

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас на отварању Српско-грчког пословног форума, којем присуствује и председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис, да су грчке компаније добродошле у Србији, и позвао грчке финансијске институције, а посебно банке, да поново покажу интерес за српско тржиште.

Србија 12.02.2024 | 13:15
Мицотакис: Наш став према Косову непромијењен

Вучић је, у Палати Србија, нагласио да Србију са Грчком повезују емоције и истинско пријхатељство и да Срби воле Грчку. Нагласио је да треба имати рационалнан приступ у нашим односима у будућности и изразио уверење да заједнички може да се уради много тога.

- Мораћемо да радимо више и да се боримо за сваку и грчку и српску компанију, да се боримо и за наш улазак на грчко тржиште у различитим областима, али да привлачимо што је могуће више грчких компанија овде. Ја сам зато не случајно замолио премијера Мицотакиса данас, иако знам да је то питање тржишног пословања, да замоли и грчке финансијске институције, посебно грчке банке, да поново покажу интерес за српско тржиште, јер је данас Србија другачија - нагласио је Вучић.

Такође, истакао је да је Србија раније имала проблем са НПЛ-овима, то јест проблематичним кредитима са грчким банкама од чак око 30 одсто.

- Та времена су давно иза нас, давно прошла, имајући у виду значај и могућност грчког инвестирања у Србију, било би веома важно када бисмо имали додатне финансијске институције које би могле то да подрже. Ми ћемо да гарантујемо пуну и правну и политичку и сваку другу сигурност, уверени смо да финансијски подаци стања јавних финансија Србије довољно снажно говоре о нашем трајном опредељењу, да то остане тако довољно снажно - навео је Вучић.

Желим да кажем свим представницима грчких компанија - добродошли сте у Србију, поручио је Вучић.

- Поштовани господине пријатељу Александре, сваки пут када се налазим у Београду осећам се као да сам код своје куће и желим да ти захвалим на изузетном гостопримству, али и на веома садржајним разговорима.

- Видимо напредак у нашим односима који су међусобно повезани. Очекујем да ћемо одржати и четврти Високи савет за сарадњу, наш поглед је увек окренут у будућност на сарадњу и благостање.

- Наша одлучност да сарађујемо на свим пољима, данас ћемо је потврдити. Дошао сам са четири министра, али и великом пословном заједницом. Као што сте рекли, могло је да дође још људи, желимо да продубимо наше економске односе у многим секторима. 

- Посебно нас интересује повезивање наших земаља у енергетском сектору и транспорту. Посебно на повезивање линије Солун-Београд, као и завршетак ширег коридора који ће кретати из Пиреја и завршавати се у Будимпешти. То је од стратешког значаја за целу југоисточну Европу.

- Желимо у Србији да уведемо зелену струју, енергију из обновљивих извора, да вам пренесемо техничко знање.

- Сарадња Србије и Грчке проширује се и на енергетски и безбедносни сектор. Желим да се захвалим пријатељу Александру и да вам пожелим срећу на ЕКСПО 2027. Спремни смо да вам у томе помогнемо. Као што је рекао Вучић, српска привреда је показала невероватне бројке, то је далеко најразвијенија привреда у региону. 

- Грчка је најстабилнији подржавалац Србије на европском путу, много пута сам говорио у Бриселу по питању европског проширење. Потребно је да Београд искористи позитивне околности у европској процедури и радујем се што ми је Вучић рекао да се позитивно изјашњава о прикључењу ЕУ.

- Председник Вучић ме известио око дијалога са Приштином. Наш став о Косову остаје непромењен. Ми верујемо да европско посредовање и дијалог јесу једини пут за нормализацију односа две стране. То би значајно помогло стабилности у региону, што је циљ свих нас.

- Пратимо са забринутошћу дешавања претходних месеци. Разговарали смо и о Блиском истоку, Украјини, имамо заједничке ставове и водимо се међународним правом.

(Курир) Фото:Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тусија и Украјина

12.02.2024 14:58

Никада умрезеним сотонама неце ипростити зртве. Сносице последице дуго, дуго и болно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварње

12.02.2024 20:16

Вјестацких творевина на устрб аутрнтицног идентитета је узалуд работа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

13.02.2024 05:47

Хвала им на подршци🤧

ОДГОВОРИТЕ