Micotakis: Naš stav prema Kosovu nepromijenjen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma, kojem prisustvuje i predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis, da su grčke kompanije dobrodošle u Srbiji, i pozvao grčke finansijske institucije, a posebno banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište.

Srbija 12.02.2024 | 13:15
Micotakis: Naš stav prema Kosovu nepromijenjen

Vučić je, u Palati Srbija, naglasio da Srbiju sa Grčkom povezuju emocije i istinsko prijhateljstvo i da Srbi vole Grčku. Naglasio je da treba imati racionalnan pristup u našim odnosima u budućnosti i izrazio uverenje da zajednički može da se uradi mnogo toga.

- Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovde. Ja sam zato ne slučajno zamolio premijera Micotakisa danas, iako znam da je to pitanje tržišnog poslovanja, da zamoli i grčke finansijske institucije, posebno grčke banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište, jer je danas Srbija drugačija - naglasio je Vučić.

Takođe, istakao je da je Srbija ranije imala problem sa NPL-ovima, to jest problematičnim kreditima sa grčkim bankama od čak oko 30 odsto.

- Ta vremena su davno iza nas, davno prošla, imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno kada bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže. Mi ćemo da garantujemo punu i pravnu i političku i svaku drugu sigurnost, uvereni smo da finansijski podaci stanja javnih finansija Srbije dovoljno snažno govore o našem trajnom opredeljenju, da to ostane tako dovoljno snažno - naveo je Vučić.

Želim da kažem svim predstavnicima grčkih kompanija - dobrodošli ste u Srbiju, poručio je Vučić.

- Poštovani gospodine prijatelju Aleksandre, svaki put kada se nalazim u Beogradu osećam se kao da sam kod svoje kuće i želim da ti zahvalim na izuzetnom gostoprimstvu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima.

- Vidimo napredak u našim odnosima koji su međusobno povezani. Očekujem da ćemo održati i četvrti Visoki savet za saradnju, naš pogled je uvek okrenut u budućnost na saradnju i blagostanje.

- Naša odlučnost da sarađujemo na svim poljima, danas ćemo je potvrditi. Došao sam sa četiri ministra, ali i velikom poslovnom zajednicom. Kao što ste rekli, moglo je da dođe još ljudi, želimo da produbimo naše ekonomske odnose u mnogim sektorima. 

- Posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i transportu. Posebno na povezivanje linije Solun-Beograd, kao i završetak šireg koridora koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti. To je od strateškog značaja za celu jugoistočnu Evropu.

- Želimo u Srbiji da uvedemo zelenu struju, energiju iz obnovljivih izvora, da vam prenesemo tehničko znanje.

- Saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor. Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EKSPO 2027. Spremni smo da vam u tome pomognemo. Kao što je rekao Vučić, srpska privreda je pokazala neverovatne brojke, to je daleko najrazvijenija privreda u regionu. 

- Grčka je najstabilniji podržavalac Srbije na evropskom putu, mnogo puta sam govorio u Briselu po pitanju evropskog proširenje. Potrebno je da Beograd iskoristi pozitivne okolnosti u evropskoj proceduri i radujem se što mi je Vučić rekao da se pozitivno izjašnjava o priključenju EU.

- Predsednik Vučić me izvestio oko dijaloga sa Prištinom. Naš stav o Kosovu ostaje nepromenjen. Mi verujemo da evropsko posredovanje i dijalog jesu jedini put za normalizaciju odnosa dve strane. To bi značajno pomoglo stabilnosti u regionu, što je cilj svih nas.

- Pratimo sa zabrinutošću dešavanja prethodnih meseci. Razgovarali smo i o Bliskom istoku, Ukrajini, imamo zajedničke stavove i vodimo se međunarodnim pravom.

(Kurir) Foto:Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tusija i Ukrajina

12.02.2024 14:58

Nikada umrezenim sotonama nece iprostiti zrtve. Snosice posledice dugo, dugo i bolno....

ODGOVORITE
Name

Stvarnje

12.02.2024 20:16

Vjestackih tvorevina na ustrb autrnticnog identiteta je uzalud rabota.

ODGOVORITE
Name

Grga

13.02.2024 05:47

Hvala im na podršci🤧

ODGOVORITE