Најкрупније рибе које су ухапшене уз тајне апликације

У предметима из Скy и Аном апликација до сада је Тужилаштво БиХ подигло укупно осам оптужница, а на мети истражилаца нашле су се и крупне рибе, похапшене због најтежих облика криминала.

Босна и Херцеговина 10.02.2024 | 17:10
Најкрупније рибе које су ухапшене уз тајне апликације

"Независне новине" објављују списак оних који су обухваћени истрагама или чија су имена већ у оптужницама, а чије је подизање почело у 2022. и настављено у прошлој години.

Један од најсвјежијих примјера потиче из јануара ове године, а односи се на Недељка Лубуру (47), бившег инспектора у МУП-у Српске, и Бојана Рогуљића (42), сина бањалучког бизнисмена Славка Рогуљића, који су, подсјетимо, ухапшени 11. августа 2022.

Њих терете да су се крајем 2020. договорили да преко границе незаконито у БиХ преведу М.И. који је био у Словенији, а за којег су знали да је за њим расписана Интерполова потјерница на захтјев агенција у Црној Гори као осумњиченом за покушај убиства. 

Оптужени су, како их терете, знали и да он има кривотворене личне документе БиХ, на други идентитет, али су утврдили да је та путна исправа проглашена неважећом.

Након што је, према подацима из истраге, Рогуљић кориштењем Скy апликације обавијестио М.И. о томе, Лубура је злоупотријебио свој положај у МУП-у РС те користио службено возило са свјетлосном сигнализацијом.

"Њиме су оптужени отишли на подручје Словеније, преузели М.И., те га на тај начин незаконито и без граничних контрола превезли у БиХ", наводе из Тужилаштва БиХ. 

Неколико мјесеци раније Суд БиХ је потврдио оптужницу у предмету "Драган Гајић и други", а оптужене терете да су од 2019. до марта 2023. постали припадници међусобно повезане и организоване групе људи, којом је руководио Гајић, а која је организована с циљем шверца дроге, с тим што су оптужени комуницирали путем апликације Скy.

Апликација Скy открила је и оптужене у предмету "Стаза", а шест их је признало кривицу, међу којима је и Драган Пејовић звани Босанац. Након тога су због продаје дроге и других кривичних дјела осуђени у Суду БиХ. Оптужени Пејовић осуђен је на пет година затвора, одузимање 35.000 КМ, као и запљену БМW-а. У оквиру овог споразума одузето је 154,7 кг марихуане.

Ни ту није комплетан списак јер је Суд БиХ потврдио и оптужницу у предмету "Саша Ратковић и други", чији су актери, како наводе истражиоци, користили Аном апликацију, намијењену за остваривање заштићене криптоване комуникације. 

Терете их да су дјелујући као организована криминална група шверцовали велику количину кокаина и марихуане. Новац су, како их терете, улагали у куповину земљишта, те изградњу објеката.

Захваљујући распакивању ових апликација подигнута је и оптужница у предмету "Сако Бибић и други", а пао је и Милан Матковић из Требиња, који је оптужен да је вођа организоване групе која се бавила шверцом већих количина кокаина из Јужне Америке.

Дешифровање ових апликација помогло је истражиоцима и на случају "Бојан Цвијетић и други", којима се ставља на терет промет дроге, прање новца, кријумчарење итд.

Прва оптужница у којој су кориштени докази из апликација Скy и Аном подигнута је још крајем 2022. године, и то против Далибора Раилића Дугог и још седам особа, којима се ставља на терет организовани криминал, трговина дрогом, прање новца и убиство Раденка Башића, начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор.

Захваљујући овим апликацијама било је и пресуда па је тако некадашњи припадник Граничне полиције (ГП) БиХ Владан Ковачевић, након споразумног признања у Скy предмету "Стаза", осуђен на три и по године.

"Забиљежене су и прве правоснажне пресуде у Скy и Аном предметима, након споразумних признања кривице. У оквиру два предмета кривицу су до сада признала укупно тринаесторица оптужених. Укупно је изречено 22 године и 10 мјесеци правоснажних казни затвора. Казне су се кретале у распону од једне до пет година затвора, те новчане споредне казне у укупном износу од 29.000 КМ, као и одузимање противправне имовинске користи у укупном износу од 48.900 КМ и 2.000 евра", речено је за "Независне новине" из Тужилаштва БиХ.

Од укупно истрагом обухваћених око 15 запосленика полицијских и агенција за спровођење закона, до сада је међу оптуженима пет полицајаца. 

"Према полицијским агенцијама којима су припадали, у питању су МУП ХНК, ГП БиХ и МУП РС", речено је "Независним новинама" из Тужилаштва БиХ, одакле додају да је оптужен и некадашњи савјетник у Министарству безбједности БиХ (у питању је споменути Бојан Цвијетић).

Из Тужилаштва БиХ нам је речено да им распакивање криптованих апликација Скy и Аном помаже у расвјетљавању најтежих облика криминала у БиХ. 

"Оперативном анализом криптоване комуникације добијени су важни трагови који су послужили за даље процесуирање осумњичених", наводе из Тужилаштва БиХ.

Еуропол је, додају, подржао институције БиХ и истакао важност сарадње у борби против организованог криминала у БиХ и региону, у два наврата, са освртом и на предмет "Токио", у којем је лоциран, идентификован и ухапшен Младен Самарџија, један од најтраженијих бјегунаца са листе ЕУ.

"Према евиденцијама у предметима на основу оптужница Тужилаштва БиХ са доказима из Скy и Аном апликација, у 2023. години, више десетина свједока у неколико предмета који су у фази главног претреса дало је исказе и свједочења у судницама у оквиру којих су свједочили и полицијски службеници партнерских агенција, који су говорили о процесима дешифровања порука и истрага организованих криминалних група", наводе из Тужилаштва БиХ.

Када је ријеч о старосној структури оптужених, она се доста мијења, а уочљиво је да је све већи број оптуженика млађе животне доби, чак и млађих од 1990. годишта. 

"У до сада подигнутим оптужницама најмлађи оптужени има 27 година, а најстарији 58", казали су из Тужилаштва БиХ за "Независне новине".

(Независне) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

генерал

10.02.2024 17:34

кад ће генерали, адмирали, нешићи...додици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

удбаш

10.02.2024 17:39

соколац са до 2,5 хиљада житеља најјачи са дилерима дроге у романијској регији, уз помоћ муп-оваца од Сокоца, И. Сарајева, БЛ...Шумокрадицама са брентама (гадафи. куртеља....).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дан Жалости?!

10.02.2024 20:09

Какве сврхе има ДАН ЖАЛОСТИ ако нико не буде ОДГОВОРАН од стране ВЛАСТИ (законодавна, судска, извршна) ! Yебо ПРДИМУДЊУ- кмечање итд, Амра је само једна жртва трулог система

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

10.02.2024 21:11

Па гдје на свијету постоји да се скупе докази за 4 тоне дроге, тако писе у оптузници и 2,5 године послије тога ти исти оптузени цекају да поцне суђење на слободи. Да ли да посаљем свога оца који има 84 године да дила и нема сансе да дозиви поцетак суђења? 95 % тих људи је и даље на слободи, људи колике су ту паре у игри, е то је бизнис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Цвијетиц

10.02.2024 21:12

Пустицемо институције да раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патер Дукиц

10.02.2024 22:34

Краљ си….

Name

ТЕШКО НАМА

10.02.2024 21:16

Како је Кум Миле Радишић дошао из Србије у РС када је био побјего од издржавања затворске казне. Чије је оно службено ауто отишло по њега и довезло га у Б.Луку. Јели то било кријумчарење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карабаја

10.02.2024 21:54

ЖИВИО ДРУГ ТИТО и Голи оток!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кока

11.02.2024 07:37

СВЕ СИЋА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

11.02.2024 08:50

Ово све што је похапшено, рибарским жаргоном рећено је углавном "сића", нигдје ја овдје невидим ниједнога капиталца!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зла Породица

11.02.2024 09:09

ШТА ЈЕ СА КРИМИНАЛЦИМА ИЗ ВРХА ТЗ ВЛАСТИ (невласти ) који поставља замјеника за наставак плаћке Р Србске народ им је дао Р Србску у њихов посјед да се та породица и њихови кумови осјећају лагодно у покраденим милијардама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

11.02.2024 09:16

Није још крупна риба ухапшена, за њу се још прави мрежа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуропол

11.02.2024 09:56

Све ок ал невиђено пресуђено тим предметима ?Фарса други им доставе доказе и информације а ови наши незнају пресуду доњети у тим предметима!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

11.02.2024 10:24

Само хватају ове за дрогу, а гдје су ови сто проневјере по 200 милиона . Не могу да схватим да у судовима дрзе оптузнице у ладицама по неколико година. Имају ли они иког да их контролисе. У Добоју оптузују само оне за метар дрва ,а криминал цвјета. Па како из ВСТВ не казу судија који није донио пресуду за 6 мјесеци се аутоматски смјењује. Па ста они мисле када оде мафија ста це они. Као бјезаце у Србију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале55

12.02.2024 07:22

Тренутно је највећа и најорганизованија мафијашка организација СНСД

ОДГОВОРИТЕ