Почиње суђење због урушавања зграда у Турској

У Турској је у сриједу, 3. јануара, почело прво велико суђење повезано са изградњом зграда које су се срушиле у катастрофалним земљотресу у фебруару 2023. године, а у којем је погинуло више од 50.000 људи.

Регион 04.01.2024 | 07:41
Почиње суђење због урушавања зграда у Турској

Конкретно, у овом случају, суђење ће се односити на хотел Исиас у Адијаману.

Пред суд у Адијаману на југоистоку Турске, изашло је 11 оптуженика међу коијма је и власник хотела.

Наиме, они су оптужени за “свјесни немар” током надгледања изградње десетероспратнице која се урушила у земљотресу и однијевши у смрт 72 људи, од којих 42 тинејџера, кипарских Турака који су били ту на једном спортском такмичењу.

Према оптужници, најмање један од спратова хотела био је илегално додан. Стручни извјештај је утврдио и јако лош квалитет кориштеног грађевинског материјала.

Оптуженима пријети и више од 20 година затвора.

Град Адијаман смјештен је мање од 100 километара од епицентра земљотреса магнитуде 7.8 степени који се догодио шест фебруара 2023. године. Град је у потресу разорен.

У земљотресу у Турској погинуло је више од 50.000 људи, а у Сирији 6.000.

Више од 260 људи који су учествовали у изградњи зграда које су се срушиле у земљотресу ухапшено је, а неки од њих покушали су побјећи из Турске.

Градитељ зграде од 12 спратова у Антакји зване Ренесансна резиденција, чијих је неколико стотина станара погинуло под рушевинама, ухапшен је на аеродрому у Истанбулу 10. фебруара док је покушавао побјећи у Црну Гору.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган није претрпио политичку штету због земљотреса и неколико мјесеци касније поновно је изабран, преноси Клиx.

Ердоган је за велик број жртава у потресу окривио грађевинске предузетнике који су платили мјесним инспекторима како би могли користити јефтине материјале и илегално додати спратове на зграде.

(Клиx) Фото: Пиxабаy 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

04.01.2024 10:08

За тај хотел и ту омладину, треба их обијесити на тргу. Све, који муљали са материјалом и квалитетом изградње. Са локалним инспекторима. Иако је то свуда тако. БЛ И МАСОВНА ГРАДЊА ОД РАТА. ФУШЕРАЈ. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука поткопана

04.01.2024 15:04

Прекопана зграда на зграду стакленеееее високее а трусно подруцје! Нека нам је драги бог на помоци!!!! Али треба видити евиденцију ко је градио и по к9јој цијен8 материјал и који па кадтад одстету наплацивати а они пред закон за све једнак! Мора се то уредити ово је катастрофааааа!!!!!

ОДГОВОРИТЕ