Анализе показале велике способности канцера плућа

Анализа без преседана о томе како рак расте открила је "готово бесконачну" способност тумора да се развијају и преживе, наводе научници, а преноси ББЦ.

Здравље 14.04.2023 | 08:10
Анализе показале велике способности канцера плућа

Резултати праћења рака плућа током девет година приредили су "изненађење" и "запрепаштење" научном тиму који је добио увид у силну снагу против које се бори.
Закључили су да је потребно више се усредоточити на превенцију, с мало вјероватним "универзалним" лијеком у скорије вријеме.

Из британског Цанцер Ресеарцха кажу да је рано откривање рака од виталне важности.

Студија под називом ТрацерX пружа најдубљу анализу о томе како се рак развија и шта узрокује његово ширење.

Карциноми се мијењају и развијају током времена - нису фиксни и непромјењиви. Могу постати агресивнији: бољи у избјегавању имунолошког система и способнији се ширити по тијелу.

Тумор почиње као једна, оштећена ћелија, али постаје мјешавина милиона ћелија које су све мутирале на помало различите начине.

ТрацерX је пратио ту разноликост и како се она мијења током времена код пацијената с раком плућа.

- То никада прије није учињено у о овој мјери - рекао је професор Цхарлес Сwантон с Института Францис Црицк и Универзитетског колеџа у Лондону.

Више од 400 људи, лијечених у 13 болница у Великој Британији, имало је биопсију различитих дијелова рака плућа како је болест напредовала.

- Изненадило ме колико тумори могу бити прилагодљиви. Не желим звучати превише депресивно у вези овога, али мислим - с обзиром на готово бесконачне могућности у којима тумор може еволуирати, и врло велики број ћелија у касном стадију тумора, што би могло бити неколико стотина милијарди ћелија - да је постизање изљечења код свих пацијената у касном стадију болести тежак задатак – казао је професор Сwантон за ББЦ.

Додао је "како се неће моћи створити универзални лијекови".

Ако желимо остварити највећи ефекат, морамо се усредсредити на превенцију, рано откривање и рано откривање рецидива.

Претилост, пушење, алкохол и лоша прехрана повећавају ризик од неких врста рака. Сузбијање упала у тијелу такође се сматра начином превенције рака.

Упала је вјероватно објашњење зашто онечишћење ваздуха узрокује рак плућа и упалне болести цријева које повећавају ризик од рака дебелог цријева.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар