Долази вријеме алергија: Како се заштитити?

Сезона алергије на полен ускоро долази, што значи да ће многи изгледати као да су прехлађени.

Здравље 22.03.2023 | 20:05
Долази вријеме алергија: Како се заштитити?

Посјета љекару је најбоља опција, јер они имају јасан увид у ваше здравствено стање, али ипак постоје начини који ће вам ублажити симптоме.

Избјегавајте проводити вријеме на отвореном

Иако се избјегавање боравка на отвореном након зимских дана чини као немогућа мисија, особе које су алергичне на полен би требале два пута размислити прије него што се одлуче изаћи из дома.

Ипак, то не значи да не смијете излазити из куће, али трудите се да не излазите између пет и десет сати ујутро када је концентрација полена највећа.

Туширање

Размислите о туширању и прању косе након боравка на отвореном, јер полен може доспјети на косу, кожу и одјећу. Свакако пресвуците и одјећу коју сте носили, јер полен остаје и на одјећи.

Прозори нека буду затворени

Прозори вашег дома нека буду затворени током дана, а просторије обавезно израчите у вечерњим сатима.

Такође, док возите, кровни прозор нека буде затворен, а према жељи оставите остале прозоре отворене како би зрак циркулисао.

Купајте кућне љубимце

Купање кућних љубимаца може помоћи у ограничавању алергена. Полен може доспјети у њихово крзно па тако и у ваш дом.

Препоручује се да у сезони алергија, купате вашег љубимца само два пута седмично, јер превише купања може бити лоше за њихову кожу. Због тога се препоручује коришћење влажних марамица за кућне љубимце.

Носите маску

Ако ипак радите на отвореном онда носите маску како бисте лакше филтрирали полен. Сунчане наочаре спречавају улазак полена у ваше очи, а можете користити и вазелин којег ћете намазати унутар носница како би се заштитили од уласка полена у дишне путеве.

(Агенције)   Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар