Срце слабо ради: Идите доктору док није касно

Срчано обољење илити срчана инсуфицијенција може узроковати ране, суптилне симптоме који могу бити “предзнаци” погоршања болести, наводи се у извештају Америчког удружења за срце.

Здравље 18.03.2023 | 08:27
Срце слабо ради: Идите доктору док није касно

Извештај, објављен у медицинском часопису Цирцулатион, износи најновија сазнања о симптомима обољења срца, као и других кардиоваскуларних болести, укључујући мождани удар.

Обољење срца настаје када срце не може пумпати довољно крви и кисеоника до других органа. То може бити фатално. Оно се обично не може излечити, али рано лечење може помоћи људима да живе дуже уз бољи квалитет живота, наводи Центар за контролу и превенцију болести. Лечење укључује лекове, физичку активност и смањење количине соли у исхрани.

Пушење, прекомерена конзумација алкохола, недовољна физичка активност и лоша исхрана – која садржи превише соли, масти или холестерола, све то повећава ризик од срчане инсуфицијенције. Медицинска стања, попут болести срца, претходних срчаних удара, високог крвног притиска, гојазности и дијабетеса такође повећавају ризик од овог стања.

Срчана инсуфицијенција најчешће узрокује недостатак даха

Недостатак даха је “значајна” карактеристика срчане инсуфицијенције, наводи се у извештају. Тешки проблеми са дисањем повезани су са повећаним ризиком од смрти, објавило је Америчко удружење за срце.

У извештају се наводи да се друга здравствена стања која узрокују проблеме са дисањем, попут хроничног опструктивног плућног поремећаја, могу појавити заједно са срчаном инсуфицијенцијом.

Други уобичајени симптоми затајења срца укључују опћенито осјећај умора и отечена стопала, ноге или глежњеве, према ЦДЦ-у.

Рани симптоми укључује мучнину

Рани симптоми инсуфицијенције срца укључују узнемирени желудац, мучнину, повраћање и губитак апетита, наводи се у извештају.

Губитак мишића као последица срчане инсуфицијенције може указивати на то да болест напредује у напредније стадијуме, наводи се.

Остали симптом укључују несаницу, депресију и анксиозност

Преглед је открио да је 25 до 30% одраслих особа са срчаном инсуфицијенцијом пријавило поремећаје расположења, углавном депресију и анксиозност, као и несаницу.

Срчана инсуфицијенција узрокује несаницу из више разлога. Прво, људи са срчаном инсуфицијенцијом често остају без даха када леже равно. Друго, нуспојава лекова за срчану инсуфицијенцију може довести до тога да људи више иду у тоалет током ноћи јер лек ослобађа течност која се накупља у плућима, што узрокује недостатак даха, и доње екстремитете, што узрокује отечене ноге.

Жене са срчаном инсуфицијенцијом имају већу вероватноћу да добију нервозу желуца

У извештају се наводи да жене са срчаном инсуфицијенцијом чешће него мушкарци пријављују мучнину, лупање срца, узнемирени стомак, знојење, отицање, бол, депресију, анксиозност и нижи квалитет живота.

Срчана инсуфицијенција се дијагностикује у каснијој доби код жена, а жене могу имати више истовремених болести, што може делом објаснити ове разлике, саопштило је Америчко удружење за срце.

(Б92) Фото: Ординација.хр

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Само сол?

18.03.2023 08:41

А шећер и брашно. Сол, шећер и брашно су 3 бијела отрова. Нашем организму шећер и масти нису потребни уопште! Шећер поготово! Јетра лучи довољно инзулина а додатни, инд.шећер, доводи до тровања организма и његове киселости која изазива нпр. карцином. Шећера има свугдје , у сваком производу и то су јеврејски разни лобији тако направили. Добро сакрили и створили од људи зависнике од шећера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

18.03.2023 09:07

Немојте ици доктору никад ! Лагана сетња , па брзи ход, па ако мозете потрцати потрците . Знаци лагани кардио тренинг и дизање кондиције . Дисите , тренирајте дисање . Смањите тјелесну тезину тако да лако носите своје тијело . Исхрана без бијелог хљеба и сецера , висе протеина и сто мање прерадјеног пастета , салама , кобасица . Сланина и то домаца за унос масти . Доктору само кад се несто сломи и послике 60е , 70е и то не слусати га сваста и не гутати таблете !

ОДГОВОРИТЕ