Укидају се нека од занимања у школама РС

Реорганизација средњих школа у Републици Српској подразумијева промјене само у структури занимања, али не и гашење одређеног броја школа већ само неких од занимања, предвиђено је амандманима на Приједлог програма економских реформи РС за период 2020. - 2022. година, по хитном поступку, које је данас утврдила влада.

Република Српска 12.12.2019 | 17:17
Укидају се нека од занимања у школама РС
Након упућивања тог приједлога у Народну скупштину Републике Српске, влада је додатно усагласила одређене приједлоге амандмана са социјалним партнерима.

У мјери унапређење повезаности образовања и тржишта рада те јачање приступа и квалитета образовања, неће се формирати посебна јединица у Министарству просвјете и културе с циљем повезивања школа и послодаваца, ревизије наставних планова и занимања, те прилагођавања образовног система потребама тржишта рада, јер ће тај посао радити постојеће службе.

Биће пронађена друга рјешења и за смањење злоупотребе боловања, те за онемогућавање злоупотреба обавеза из радног односа и права из области здравствене заштите и других прописа, саопштено је из Владе Републике Српске.

Прихваћен је и Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за девет мјесеци ове године.

Приходи и примици планирани буџетом остварени су у износу од двије милијарде и 500,7 милиона КМ, што представља 102 посто у односу на буџет за посматрани период.

Индиректни порези остварени су у износу од 987,9 милиона КМ, док су приходи од директних пореза реализовани у износу од 969,4 милиона КМ. Од наведеног износа 654,3 милиона КМ односи се на приходе од доприноса за пензијско инвалидско осигурање.

Расходи и издаци планирани буџетом у првих девет мјесеци 2019. године исказани су у износу од двије милијарде и 346,2 милиона КМ, што представља 96 посто у односу на буџет за посматрани период.

-Ино-дуг је редовно сервисиран и за те потребе издвојено је 210,4 милиона КМ. Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга и из редовних буџетских средстава издвојено је 220,7 милиона КМ - наводи се у саопћењу.

Спроведена су четири поступка мултилатералне компензације и цесије путем кога су компензирани јавни приходи РС у износу од 19,8 милиона КМ.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скептик

12.12.2019 18:28

Требало би укинути и : Савјетник, портпарол, самостални стручни сарадник...

ОДГОВОРИТЕ