СКАНУ спори 187 година постојања САНУ

Преко свих средстава медија, упознати смо, да је 19. новембра 1886. формирана САНУ, или ти“Српска академија наука и уметности“, (САНУ) и да је прошло 178 година.

Србија 22.11.2019 | 00:17
СКАНУ спори 187 година постојања САНУ
То је лично рекао 19. новембра садашњи председник САНУ Владимир С. Костић, наводи се у саопштењу Српаке краљевске академије научника и уметника, које је, у име ове институције, потписао њен академик професор др Радомир Д.Ђорђевић из Ниша, а које подржавају, како каже академик професор др Мирко Керкез, заменик генерералног директора Клиничког центра Србије у Београду, сви њени чланови, међу којима је око 200 универзитетских професора и доктора наука.



- Рекло би се, наизглед, ништа необично, и чак „подстицајно“, за све оне који су заборавили, или ништа не знају о садашњој академији – каже академик СКАНУ, профедор др Ђорђевић.

- За оне који знају нешто о историјату са¬дашње академије, знају добро како је постала ова академија са државним предзнаком и који још користи као своју залеђину. Данас је САНУ „највиша“ научна институција у земљи,али и под патронатом државе (односно народски речено, на народним јаслама.Сву активност САНУ, финансира држава из свог буџета, који опет финанасира српски народ. За свој рад, поред редовних пензија и плата, које примају академици, држава их за „њихов рад“ још и награђује својим донацијама и сталним новчаним приходима. Отуда, права је навала, да многи конкуришу за „државну“ академију. Израз „државна“ је у овом смислу намерно употребљен, јер, бити уз њу није тако лоше, већ само боље (нарочито за себе).

Заправо, истиче Ђорђевић, „ ради се о слављеничком дану, који нам саопштава председник ове академије, коју, узгред, добар део већине народа не признаје као своју.”

Зашто? Ово питање се морало поставити, кад-тад. Ми га постављамо сада, док још није касно и да се с тога може још нешто урадити на положају народа. Када садашњи председник САНУ, гордо истиче медијима, да САНУ СЛАВИ 185. година од свог постојања то јесте обична лаж, или модерно речено спиновање, и како би се народу представила САНУ као дуговечна висока институција. Истина је следећа, и то треба запамтити српски род. Прва и најстарија Академија установљена је законом од 1 новембра 1886.г. који је Скупштина изгласала, а краљ Милан Обреновић обнародовао у Нишу. Овај закон се звао Основни закон Краљевско-ср(б)ске академије, док је њиме одређено, да прве академике бира лично краљ, а да касније сами академици бирају своје чланове...

САНУ је остала доследна до краја -каже,поред осталог, Ђорђевић.



- Промовише неке оод бивших академика СКА као своје академике, јер не презају од лажи нити имају савести да се претварају у своју корист. Можда има нечег другог, а то је, да се можда све изроди у супротно, и да се бившој СКА, све врати као узурпирана својина .Ако се по Закону о реституцији, враћа сва одузета имовина, онда и овај Закон мора да допусти враћање свега што је својина Србске краљевске академије. Хоћемо ли то доживети и вратити своје својима. Оно што је њихово нека задрже, немамо ништа против тога и да не буду више на грбачи државе.

СКАНУ истичу да су „велика имена“ САНУ, у почетку рада, били кадрови попут Едварда Кардеља и Јосипа Броза.Указују на чињеницу да, од оснивања до данас, нико од људи који имају везе са Српског православном црквом, њени архијереји и професори теологије, нису могли да буду примљени у САНУ, што је, како каже академик Керкез, „ у потпуној супротности са праском СКАНУ, пре Другог светског рата и после њеног обнављања.СКАНУ, како каже академик Керкзез, „поред осталих одељења има и Одељење духовности, што, можда, смета некима, али то је њихов проблем и стање њиховог духа“.

-Нека свако светкује, али нема потребе да се кити туђим перјем, а наш рад, наши научни скупови, наше акције, брига о роду, нашој културној баштини и науци је нешто што се догађа и речју и делом и то без изједног државног динара – истиче Керкез.

- Можда мисле да нам је грех што нисмо плаћени академици или патриоте по занимању, већ смо оно што јесмо и што се види у нашем деловању

(БН/В.М.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

царлито

22.11.2019 05:40

Српска посла. Само се знамо свадјати и разваљивати и русити несто. Да несто изградимо, поправимо, унаприједимо, ниста од тога. Теско нама са нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.11.2019 21:53

Шта ти лупас Карлицу. ста ти смета ? смета ти Краљевска академија а волис академике Кардеља - пропалог студента и скадемика Јозу Броза - бравара. . ?