Бањалука даје милион КМ за нове службенике

Град Бањалука у наредној години планира издвојити више од милион марака за плате и накнаде нових службеника који ће бити запослени по градским установама и предузећима.

Република Српска 31.10.2019 | 16:54
Бањалука даје милион КМ за нове службенике
Са друге стране, градски буџет ће бити мањи за више од осам милиона марака у односу на ребаланс из 2019. године, тачније планиран је у износу од 146.610.000 КМ.

Градска управа ће за плате у 2020. години издвојити 39,14 милиона КМ или 2,9 одсто више него у овој години.

У нацрту буџета који ће се пред одборницима наћи на засиједању заказаном сљедеће седмице се наводи како ће до повећаног запошљавања доћи због повећања обима послова као и због замјена за боловања и родитељска одсуства.



Посматрано по корисницима, до раста расхода за лична примања дошло је код Центра за социјални рад, Центра за развој пољопривреде и села, Центра за предшколско васпитање и образовање и Спортског центра Борик.

Како стоји у овом документу у Центар за социјални рад примљени су нови радници због повећаног броја корисника права из закона о социјалној заштити док је за   Спортски центар Борик било непходно планирати додатна средства због отварања нове спортске дворане “Центар”.

“Такође, Спортском центру Борик се у наредној години планира додијелити на коришћење објекат „Соколског дома“ због чега ће бити потребно примити одређен број нових радника”, стоји у нацрту буџета.

Слична ситуација је и код Центра за развој пољопривреде и села, код којег је половином 2019. године отпочела са радом „Херцеговачка кућа“ гдје су примљени приправници у циљу обављања приправничког стажа.

Када је Бански двор у питању,  у 2020. години се намјерава отворити нови простор за културне намјене, тачније стална изложбена поставка из заоставштине Бана Лазаревића и Врбаске бановине, те је планиран пријем једног радника.

“На повећање расхода за лична примања, у цијелини посматрано, утицао је раст расхода за бруто накнаде трошкова и осталих личних примања запослених и то због повећања просјечне нето плате која се очекује за 2019. годину, а која служи као основ за обрачун топлог оброка“, једно је од образложења градске управе.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Браво

31.10.2019 16:12

Они сто цекају мост и даље нека веслају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

31.10.2019 16:54

то су послови само за партијасе коалиције!тако се пљацка будзет а плацају гласови!! и све по закону али партијском!то је и испод дна !администрација јаца и од дрзава са 10 милиона и висе становника!измисљена радна мјеста али плате из будзета се узимају немилосрдно плус привилегије од возног парка итд итд

Name

Коментар

31.10.2019 20:08

Па морају општинари по обичају да ухљебе дјецу, зетове и снаје...

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

31.10.2019 16:28

КАКО ТО ДА ПРИОРИТЕТ У ЗАПОСЉАВАЊУ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ИМАЈУ ЦЛАНОВИ СНСД А НЕ ДЕМОБИЛИСАНИ БОРЦИ ВРС . ТО ЈЕ НЕПРАВДА ШТО БИ РЕКАО КАЛИМЕРО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

31.10.2019 16:58

Ахахха шта се чудите. Толико коштају људи који ће скупљати гласове и толико је пара побједа на изборима. Нико Љигиа није питао колико кошта квази пројекат бањалука (не)људског лица???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст!

31.10.2019 17:06

Иду локални избори.

ОДГОВОРИТЕ