ЛЕ - Саво причао за Енглезе: Нећу да дозволим увреде!

И када је Србија била етикетирана, нисам доживео непријатности. . . ! “Људи су фрустрирани због свега што се десило у прошлости – рат, конфликти, лични проблеми. За многе стадион је место где могу да покажу своје животне фрустрације, иако не схватају шта то понашање може да изазове и колике проблеме да направе клубу. Као друштво, морамо да идемо напред. Не због других, већ због нас“, прича тренер Партизана уочио доласка Манчестер јунајтеда.

Фудбал 21.10.2019 | 22:30
ЛЕ - Саво причао за Енглезе: Нећу да дозволим увреде!
Недавни расистички испади бугарских хулигана током гостовања репрезентације Енглеске у Софији запалили су онај еманциповани део Европе и по ко зна који пут послали ужасно лошу слику у свет. Због тога али и неких ранијих испада, драми и претеривању склони острвски медији подижу температуру уочи историјског гостовања Манчестер јунајтеда Партизану у првом овосезонском мечу Лиге Европе који ће Парни ваљак моћи да одигра пред пуним трибинама и без икаквих санкција.

Плаши се, с правом или не, острвска јавност евентуалних проблема на трибинама и у ауторском тексту подсећА да је Партизан тек “одлежао“ казну због нетрпељивости показаних у не тако давној прошлости. Саво Милошевић, ипак, брзо спушта лопту и уверава да ће као шеф стручног штаба Партизана учинити све да до евентуалних расистичких или прозивки било какве врсте – не дође.

“Разумем ситуацију. Ја као бивши играч, са пријатељима широм света, потрудићу се да урадим апсолутно све како би се наши гости осећали комотно и размишљали само о фудбалу“, најављује Милошевић преко британског листа Сан и појашњава:

“Рећи ћу нашим присталицама: 'Долази нам велики клуб, гигант. Треба да будемо поносни што играмо против Манчестер јунајтеда први пут од 1966. године'. Треба да будемо поносан домаћин, да угостимо играче, тренере, управу и навијаче тако великог клуба, како и доликује“.

Милошевић признаје да је био разочаран због сцена које су се догодиле у Софији прошле седмице.

“То је, бар по мом мишљењу, дело необразованих људи, оних из нижег стуба друштва. Они су нико и ништа и као такви покушавају да привуку пажњу на тај начин јер немају шта друго да покажу осим беса и привитимизма“.

Бивши голгетер Астон Виле јасан је по питању људи као што су изгредници из Бугарске.

“Једноставно, не смемо да им придајемо на значају, јер они уживају у томе. Уживају у својој глупости и примитивизму. Фрустрирају ме вести о било каквој врсти дискриминације, поготово расне“.

Милошевић чврсто уверава да нема ни грам толеранције за такво понашање.

“Нормалан човек не може да схвати, нити да разуме или прихвати такав феномен, посебно у спорту, који би требало да буде мост између људи свих нација, боја, религије и пола. Фудбал и спорт генерално, треба да обогаћују људе, да их чине бољим. Јер, ту стварате пријатељства, упознајете друге културе, нације...“

Повукао је паралелу са својим пореклом и чињеницом да је у Енглеској (1995-1998), онда и Италији, Шпанији и Русији, играо у време када је Србија била на јако лошем гласу...

“Никада нисам доживео неки облик дискриминације, бар колико памтим... Када сам играо за Астон Вилу, током сукоба у Југославији мој народ је имао јако лошу репутацију у Енглеској и западној Европи. Али, никада нисам осетио да ме људи третирају другачије, иако су јасно имали потпуно негативну слику о Србији као земљи“.

Каже да је одувек уживао велико поштовање, где год је играо...

“Ако мени, као Србину, покажу максимално поштовање у Енглеској, Шпанији и Италији, онда реципроцитет је нешто што ми треба да направимо када Манчестер јунајтед или неки други противник дође нама у госте“.

Нажалост, све је више клубова који су кажњени због пораста расистичких напада, поготово с Балкана и из источне Европе. Познати острвски таблоид подсетио је и на Партизанов случај, који је у претходна два европска домаћинства имао подршку искључиво деце до 14 година због вређања бившег капитена Црвене звезде Доналда Мичела у квалификационом мечу против Малатије...

“Људи су фрустрирани због свега што се десило у прошлости – рат, конфликти, лични проблеми. За многе стадион је место где могу да покажу своје животне фрустрације, иако не схватају шта то понашање може да изазове и колике проблеме да направе клубу. Као друштво, морамо да идемо напред. Не због других, већ због нас“, завршава Милошевић причу за Сан.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар