Хоће ли се Влада РС бавити лажним дипломама?

Министар за високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић и ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин данас су најавили доношење новог закона у области високог образовања у циљу обезбјеђења већег квалитета. Међутим, још увијек се не зна, када ће Влада почети да се бави лажним дипломама.

Република Српска 18.10.2019 | 18:30
Хоће ли се Влада РС бавити лажним дипломама?
Новим законом у оквиру реформе високог образовање, треба постепено да дође до подизања квалитета наставе, кажу ректор бањалучког Универзитета и ресорни министар.

За  сада међутим нема никаквих конкретних активности у циљу раније најављене провјере незаконито стечених диплома. Ресорни министар каже да ће о томе бити ријечи у наредном периоду.

Опредјељења појединих министара нису довољна, одговарају из опозиције,  док се овоме проблему не почне приступати системски.

Тривићева каже да ће заједно са посланицима Драшком Станивуковићем и Небојшом Вукановићем ускоро у Народну скупштину упутити нацрт закона према коме би дипломе свих који раде у јавном сектору биле јавне.

Јелена Тривић сматра да ово није политичко питање због чега очекује подршку свих политичких партија у парламенту, јер је, како тврди, ово једини пут да се крене са борбом против незаконито стечених диплома. 



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Висока скола

18.10.2019 16:37

Некада се због тога исло у затвор...због лазних диплома а данас са лазном дипломом и министар мозес да будес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко са стране

18.10.2019 16:50

Ре висока скола некад било сад се спомиње

Name

Горан Ђурић

18.10.2019 18:26

Средњу сколу заврсио у 32. години, провјерити да ли је прије тога дипломирао. Инаце је савјетник нацелника у Котор Вароши и члан НО Срна.

Name

Висока школа

18.10.2019 19:10

НЕЕЕЕЕЕ ЗА ИМЕ БОГА.....Ако се изврши ревизија диплома....остајемо без владе. Остајемо без директора.....остајемо без свих ,,школованих људи ...(СА ДИПЛОМОМ ИЗ ШИРОКОГ БРИЈЕГА).......

Name

ре

18.10.2019 20:13

како да се баве тим дипломама када и они сами имају те дипломе?

Name

Др. Лондон

18.10.2019 16:50

ко не смије показати диплому сигурно има лазну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бесмисао

18.10.2019 23:12

Већина ових данашњих, "уфураних" квази-интелектуалаца и новокомпонованих др наука,, немају ни осредње знање некадашње просјечне средње школе. Дипломе и документа тог типа неће провјеравати, јер су и сами лажњаци и некомпетентни по овом питању, па ће тако сакрити остале, да би прикрили себе, половне, недоречене...

Name

Нострадамус

18.10.2019 17:13

Сто би се они бавили са собом они који су диплому стекли знањем добили су посао од оних који су дипломе купили.И замислите да сада ови са купљеним или на силу стеценим дипломама сефују овим сто имају знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејла

18.10.2019 17:17

Нек Власт тј пресједник Владе, Пресједавајуци и пресједник РС показу своје дипломе као и министри . Немају се ста бојати ако су стецене трудом и радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

18.10.2019 18:38

Ако овај Рајцевиц има регуларну диплому бар ће се причати о томе, али ако он има лажњака неће о томе бити ни приче. Нешто конкретно ова власт неће ништа урадити, јер су они " школовали" себи потребан кадар ( послушнике) да могу манипулисати њима тј. кад има лажну диплому раде с њима шта и како хоће. Ови што им аплаудирају су минималних моралних карактеристика и спремни на све да им не излазе из д.. ета да би сачували позицију коју у некој нормалној држави неби могли ни замислити. Који морал купити диплому неког факса, толико неспособни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радиц

18.10.2019 19:31

провјерице ста највисе је оних сто раде а доњели дуплому били присутни на послу а из неког од многобројних крајева доњели диплому тамо фино заведено протоколисано и ста буздовански вецином факултети нема ту свако зна у истој тој фирми да је фалс ако стварно има зеље а свака Дрзава би требала да има оде и оста без посла и са фалс средњом и високом ко у постма федерације ти сто су купили дипломе највисе и заје.авају радни народ дај бозе да се стане у крај томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

19.10.2019 08:21

А што се већ једном не крене 'одозгора', од доктората и магистратура. Постоји апликација кроз коју само треба провући скенирани докторат или магистрат и она одмах излиста идентичне текстове. Одакле је шта преписано, шта је фалсификат, шта је старије, гдје је радила гласовита ресавска школа оплемењена савременим методама цопy пасте. Могло би, али од тога нема ништа. Од тога, као ђаво од крста, бјеже и на државним и поготово приватним универзитетима. И овдје и у земљи Србији. А о установама изван академске заједнице да се и не говори. Било каквих провјера плаше се и саблажњују многи аморални докторанти и нечасни магистранти, али и нечастиви ментори, као инспиратори, саучесници, подстрекачи, помагачи. Они мало упућенији чудом се чуде којом брзином се стиже до највиших научних звања. Такорећи преко ноћи, као поплавом наплављени, само освану. Одатле треба да се крене, па онда даље. Тај чвор треба распетљати или пак сасјећи мачем, по узору на Александра Македонског.

ОДГОВОРИТЕ