Нови пораз - "Орлићи" све даље од ЕП-а!

Млада фудбалска репрезентација Србије изгубила је од Пољске минималним резултатом (1:0), у четвртом колу квалификација за Европско првенство.  Посед без завршнице и пораз Србије у Лођу, само календар чува наду у Еуро! Јер у наставку такмичења угостићемо и Пољаке и Русе и Бугаре.  Тешко се може до победе када је голман најбољи играч.

Фудбал 15.10.2019 | 20:26
Нови пораз - "Орлићи" све даље од ЕП-а!
Изабраници Илије Столице претрпели су и други пораз, и имају свега четири бода, шест мање од првопласираних Пољака.

Имали су наши играчи већи посед лопте у првом полувремену, али су упутили свега један ударац у окври гола. Није била много боља ни Пољска, која је два пута угрејала рукавице Марку Илићу.

Столица је у другом полувремену направио пет измена, али му то није помогло. Пољска је у 79. минуту дошла до гола предност преко Богужа и до краја меча су успели да је одрже.

"Орлићи" су имали девет шутева у другом полувремену, од чега три у оквир гола, међутим мрежа голмана Грабаре је мировала.

Србија наредни меч игра за четири дана против Русије пред домаћим навијачима и овај сусрет могао би умногоме да одреди даљи ток квалификација. "Орлићи" се и даље налазе у тешкој ситуацији, али до краја има шест кола и треба веровати у пласман на ЕУРО.

Пораз, реми, победа - па опет пораз. 

Надали смо се да ће млада репрезентација Србије после доласка Илије Столице и победе у Бугарској кренути успешним путем, али испоставило се да је само обрнула круг.

У 4. колу квалификација за Европско првенство "орлићи" су поражени у Пољској 0:1, чиме су шансе за освајање првог места свели на минимум.

Шок за наш тим уследио је у 79. минуту, када је Матеуш Богуш рутински завршио одличан контранапад Пољака. 

До тог тренутка, однос снага на терену био је егал. Приметна је била велика жеља играча оба тима да дођу до победе, али су домаћини и пре вођства били ближи поготку. 

У 40. минуту статива нам је била савезник, у 55. офсајд, а неколико пута је Марко Илић морао да "вади кестење из ватре" сјајним интервенцијама пред својим голом. 

Иако су наши фудбалери деловали боље и смисленије него у ранијим утакмицама, недостајало је сигурности, посебно међу дефанзивцима. 

Уосталом, када вам је голман најбољи играч, тешко да можете очекивати победу, а ове вечери је - нажалост - било тако...

Пошто је и Русија славила у Естонији (5:0), а Бугарска одиграла нерешено у Летонији (0:0) наши фудбалери су сада пали на четврто место, са чак шест бодова мање од водеће Пољске, а четири од другопласиране Русије. 

Подсетимо, директно на Европско првенство иду само првопласиране селекције и најбоља другопласирана, док ће осталих осам другопласираних играти бараж.

У новембарским дуелима састаће се Србија - Естонија, Русија - Летонија и Бугарска - Пољска (15.11) и Србија - Русија (19.11).

Илија Столица је одлучио да направи четири промене у односу на дебитантску утакмицу у улози селектора, па за разлику од дуела са Бугарима, у стартној постави нису били Марковић, Деветак, Бирманчевић и Влаховић. Уместо њих од првог минута играли су Машовић, Каменовић, Јовељић и Ступаревић.

Идеја је очигледна, реализација је проблем. И кад говоримо о самој завршници напада и кад говоримо о усвајању замисли новог селектора. Млада репрезентација Србије је по команди Илије Столице узела лопту у ноге, али још није научила шта ће са њом, па се поражена враћа кући са гостовања код Пољске у Лођу – 1:0 за домаће у четвртом колу Групе 5 квалификација за Европско првенство 2021. године.

Србија је, као и против Бугарске пре три дана, покушавала да кроз посед направи рупу у противничкој одбрани, али у Пољској једноставно није ишло. Јунак победе из Софије Филип Ступаревић и голгетер Ајнтрахта из Франкфурта Дејан Јовељић у стартних 11 су одменили Душана Влаховића и Вељка Бирманчевића, али су проблеми из првог меча остали. Лако бисмо довукли лопту до 30 метара од противничког гола, покушавали на разне начине да пробијемо и по правилу остајали без решења за згуснуту одбрану Пољака. Неколико претећих налета, у првом полувремену углавном преко капитена Луке Аџића по левој страни, међутим, без оне праве шансе за гол све до Јовељићевог покушаја после Ступаревићевог корнера у 71. минуту.

Објективно, Пољаци су били конкретнији у нападу, без обзира на то што у уводних 25 минута једва да су видели лопту. Кад су издржали тај почетни притисак Орлича и ослободили се неколико пута су запретили преко контри па је у два наврата и срећа погледала тим Илије Столице. У 40. минуту је Патрик Климала побегао Ерхану Машовићу и Страхињи Павловићу и излетео сам на нашег голмана, али је гађао у стативу. У 66. минуту заборавили смо Марћина Листковског на неких осам метара од нашег гола, али је Марко Илић био опрезан, на време истрчао са гол линије и одбранио тај ударац.

Кад је Столица схватио да је враг однео шалу, изменама је покушао да размрда екипу и имало је то неког ефекта. Бирманчевић је дриблинзима умео да заврти мозак ривалима, међутим, недостајао је завршни пас. А онда и густина позади. И кад су Пољаци осетили да је прорадила амбиција гостујућег тима да нападне, повукла се додатно у наручје голмана Камила Грабаре - штета што није ушла она једна лопте после ударца Димитрија Каменовића – и лукаво нас вребала на контре.

У 79. једна таква је севнула, Климала је у дуелу “отресао“ Ерхана Машовића и гађао на другој стативи усамљеног Матеуша Богуша, Лидсов везиста је погодио и Пољска је повела са 1:0.

Могло је ускоро да буде и 2:0, Илић нас је још једном спасио кад је одбрана испала. Пробао је Столица да у наставку са два висока нападача – Влаховићем и Слободаном Тедићем – појача скок и можда искористи неку од силних прика да се убацивањима са крилима угрози гол противника... Пољаци су се перфектно бранили.

Србија после четири кола има четири бода у квалификационој Групи 5 и ситуација тренутно не изгледа добро. Пољска је чак шест бодова испред, Русија четири. Ако у свему томе има нечег доброг, ваља рећи да у наставку такмичења на домаћем терену чекамо и Русе и Пољаке и Бугаре, све ривале који су испред нас на табели.

ПОЉСКА – СРБИЈА 1:0 (0:0)
/Богуш 79/

Стадион Виђева у Лођу;
Судија: Жоао Пињеиро (Португалија)

Пољска (4-3-3): Грабара – Гумни, Валукјевиц, Собоцински, Листковски (од 74’ Плахета) – Џичек, Фила, Пестка – Јозвјак, Климала (од 92’ Томчик), Богуш (од 86’ Вишњевски);

Србија (4-2-3-1): М. Илић – Нишић (од 60’ Шеховић), Машовић, Павловић, Каменовић – Петровић, И. Илић (од 84’ Влаховић) – Аџић (од 73’ Чумић), Л. Илић (од 60’ Бирманчевић), Ступаревић - Јовељић (од 73’ Тедић).

ГРУПА 5:

Летонија – Бугарска 0:0

Пољска – Србија 1:0 (0:0)
/Богуш 79/

Естонија – Русија 0:5 (0:2)
/Чалов 26пен, Глушенков 35, Глебов 65, Круговој 69, Калугин 75/




Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар