Најталентованија генерација Нигерије у 21. вијеку!

Џерардов ђак закинуо Бразил за победу! У Сингапуру 1:1!

Фудбал 13.10.2019 | 20:40
Најталентованија генерација Нигерије у 21. вијеку!
Јесте пријатељска утакмица, али јесте то био и најјачи састав Бразилаца са све Нејмаром – он је додуше већ после 11 минута морао ван терена због повреде задње ложе – Тијагом Силвом, Маркињосом, Данијем Алвесом, Фелипеом Кутињом, Робертом Фирмином... И јесте Бразил био бољи – много бољи – али фудбалски фанатици из Нигерије имају због чега да буду задовољни. Супер Орлови су у Сингапуру одиграли 1:1 против најбоље селекције најфудбалскије земље света и то са стартном поставом која је у просеку имала 22,7 година!

Понављамо, Бразил је био бољи, доста бољи. Имао је сијасет прилика да окрене утакмице након што је први примио гол. Међутим, то не умањује успех аутсајдера из Нигерије. Традиционално је то репрезентација која врца од талента. И традиционално јој је – као и већини афричких селекција – недостајло дисциплине и организације у игри. Данас је то изгледало прилично добро, посебно ако имамо у виду да је јужноамеричка екипа имала лопту у поседну отприлике 70 одсто времена, па су се Африканци већим делом утакмице бранили. Било је пропуста, није да није, да су Бразилци, пре свих Кутињо, били мало присебнији у завршници питање победника не би се ни постављало, али свеједно остаје утисак да је ова генерација Нигерије упркос годинама фудбалски зрелија од неких ранијих.

Уосталом, говорио је о томе пре утакмице и селектор Гернот Рор истакавши да у овој селекција има и неколико играча рођених у Европи, попут штопера Вилијама Трост Еконга (Холандија), резервног голмана Мадуке Окођеја (Немачка), Семи Ађајија и његовог суграђанина из Лондона Џоа Ариба. Сви они су, тврди немачки тренер, донели у тим нешто другачију културу, нешто озбиљнији приступ фудбала.

А управо је Арибо и постигао тај један гол за Нигерију. Нантов Мозес Симон је са левог крила послао лопту ка 23-годишњем фудбалеру Глазгов Ренџерса, одлично игра целе сезоне код Брендана Роџерса, а он је лукаво прилепио за стопало, лако обишао Маркињоса и матирао Едерсона за 1:0.

И у том првом полувремену Бразилци су били опаснији, али тада разлика није била толико очигледна. Умели су Нигеријци опасно да узврате из контре. У другом полувремену је Бразил кренуо агресивније ка противничком голу. И кад је Каземиро већ у 48. минуту први натрчао на одбитак после Маркињосовог ударца изједначио за 1:1 чинило се да је само питање времена кад ће Селесао окренути Нигерију.

Испоставило се и да неће. Одлично су се Нигеријци држали под притиском, иако то није тако уобичајено за афричке екипе. Пред сам крај су се одважили и да поново крену у напад, мада је Кутињо имао најбољу прилику за гол, али је са шест или седам метара на гол линији тукао право у Ађајија.

Остало је ипак 1:1, па остаје само да видимо да ли ће овај резултат успети да задржи Рора на клупи Нигерије. Још пре почетка меча спекулисало се да ће Немац поднети оставку после утакмице. Досадиле су му сталне критике на рачун његовог рада. Али и то је Африка. Или те обожавају или те мрзе. Сад се можда предомисле, без обзира на то што је у питању само пријатељска утакмица. Ова генерација има страшан потенцијал. Можда је чак можемо назвати најталентованијом нигеријском селекцијом у 21. веку.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар