Они су генерација 2002.

Фића Стевановић међу 60 најталентованијих на свету! Познати синови, Самарџић и имена која треба запамтити. . .  Гардијан направио листу најперспективнијих 17-годишњака у свету фудбала.

Фудбал 11.10.2019 | 23:00
Они су генерација 2002.
За две недеље у Бразилу почиње највећи сајам фудбалских талената на свету. Мундијалито за играче до 17 година!

Иако постоји и много је познатији Мундијалито за играче до 20 година (рођени после првог јануара 2002), то је такмичење на којем играју позната фудбалска имена која су већ раније капарисана од стране фудбалских ловаца и скаута. Мундијалито до 17 година је већ нешто друго. Ту играју небрушени фудбалски дијаманти и то је прилика да се лако уграбе суперталенти. Зато ће сваки иоле озбилајн европски од 26. октобра имати свог ловца на таленте у Бразилу...

Иначе, наша репрезентација не учествује у Бразилу пошто се пролетос под вођством тадашњег селектора Милана Куљића није пласирала на ЕП који је био услов за квалификације на Мундијалито, иако је била домаћин турнира са Шведском, Француском и Словачком. На ЕП су тада отишли Французи и Швеђани, а Француска је кроз такмичење успела да се пласира на Мундијалито у Бразилу.

У сусрет Мундијалиту, угледни енгелски Гардијан је направио листу од 60 највећих талената светског фудбала међу 17-годишњацима. А на тој листи се нашло и име Партизановог бисера Филипа Стевановића.

Гардијан је листу састављао на основу препроука његових дописника из свих крајева света, па су тако укључени и таленти из мање познатих фудбалских земаља попут Малезије, Анголе или Узбекистана. Ипак, да је реч о пажљиво склапаној листи, говори и то што није заобиђено ниједно иоле битно име у европском фудбалу међу играчима рођеним 2002. године.

Филип Стевановић није једини играч са простора бивше Југославије који се нашао у овом избору. Поред њега, ту је и Јошко Гвардиол са надимком „Пеп“, дефанзивац загребачког Динама.

За Стевановића се наводи да је реч о елегантном и неухватљивом дриблеру који воли да сече са крила унутра и тако ствара шансе. Наводи се да је за Партизан дао три гола на пет првенствених мечева и пре него што је напунио 17 година. Подсећа се да је против Конахса у квалификацијама за Лигу Европе постигао „нејмаровски“ гол. Његова будућност изгледа врло светло, а похвално је што је веома предантан, амбициозан и брине о сваком детаљу.

Поред Стевановића, има ту још занимљивих имена. Иако за већину просечан (па чак и изнадпросечан), фудбалски фан у Европи није чуо, нека имена су већ позната широј јавности.

Најпознатије на листи је Барселонин везиста Ансу Фати који је ове сезоне већ дебитовао и одиграо неколико утакмица за први тим Блаугране и већ га многи промовишу у Месијевог наследника. Звездана каријера се предвиђа и бразилском везисти Рејниеру из Фламенга који већ сада кошта на десетине милиона евра, јури га пола Европе, а тренер Жорж Жезус у њему види наследника Рикарда Каке. Легендарни Пабло Аимар који је селектор аргентинске У-17 репрезентације каже за Матијаса Паласиоса из Сан Лоренца да га подсећа на Романа Рикелмеа.

А када смо већ код поређења, неизбежно је и оно између Лусијана Агумеа и Пола Погбе. Агуме је летос прешао из Сошоа у Интер за 4.500.000, а довео га је Бепе Марота. Исти човек који је Погбу за ситне паре довео из Манчестер Јунајтеда у Јувентус. Агуме по позицији и стилу игре подсећа многе на Погбу. Међутим, Француска има још већег талента у генерацији 2002! Адил Аушиш из Пари Сен Жермена је летос на ЕП као централни везни постигао девет голова на четири меча и завршио као убедљиво први стрелац турнира. Уз њих двојицу, ту је још један бисер. Едуардо Камавинга из Рена је експлодирао ове сезоне у француској Лиги 1. Међу сениорима игра као матор. Са Реном је срушио ПСЖ усред Париза, стандардан је у првој постави и изабран је за играча августа у француском шампионату! Он више није дете...

И Шпанци имају своју плејаду талената. Поред Фатија из Барселоне ту су два јако занимљива имена. Нападач Педри је прошле зиме потао познат шпанској јавности. Барселона га је купила од Лас Палмаса за 5.000.000 евра плус 15 одсто од даље продаје плус бонусе који би ако се остваре могли да цео трансфер „подигну“ на чак 25.000.000 евра. Педри је остављен у Лас  Палмасу да се развија као позајмљен играч. „Десетка“ Херман Валера је био узрок рата између Виљареала и мадридског Ателтика и разлог због којег председници два клуба данас не говоре. Атлетико је "украо" Валеру клубу са Мадригала када је играч напунио 16 година, а у Виљареалу су у њему видели талента каквог дуго нису имали. 

Нама занимљиво име је и Лазар Самарџић из Херте. У овом тренутку можда и највећи таленат немачког фудбала у свом узрасту. Класична „десетка“ са префињеном техником којој је мана дуел игра на чему треба још да ради. У Грчкој највише очекују од Роналда Шанија, момка албанског порекла и звучног имена.

Неки од играча са листе су већ дебитовали и за највеће европске клубове. Себастијан Еспозито је највећи таленат Интера и дебитовао је за први тим прошле сезоне у Лиги Европе. Тајлер Хејвуд Белис је ове сезоне дебитовао за Манчестер Сити у Лига купу, а Рајан Гравенберх је са 16 година и 130 дана постао најмлађи играч у историји Ајакса срушивши 16 година стар рекорд Кларенса Седорфа. Мохамед Ихатарен се у ПСВ Ајндховену већ усталио као стандардан првотимац и са нешто старијим Донијелом Маленом чини страшан тандем.

Неке од њих су инострани клубови већ уграбили и пре сениорских минута.  Например, талентовани Аустралијанац Ноа Ботић је већ ухваћен од стране Хофенхајмових ловаца који су га украли испред носа Манчестер Јунајтеду. Енглез рођен у Њујорку Јунус Муса је одбио Арсенал и стигао да потпише за Валенсију. Салцбургова филијала Лиферинг је „украла“ једног од највећих талената немачког фудбала Карима Адејемија. Андерлехтов Жереми Доку је био на прагу одласка у Ливерпул у склопу преласка Лазара Марковића у супротном смеру, али је одустао када су га упозорили на младе таленте који су брзо отишли и сагорели попут Шарлија Мусонде.

А неки ће тек да пређу у веће средине...

За Зита Лувумба из Анголе се интересује Манчестер Јунајтед, а градски ривал Сити за Арона Хикија из Хартса. За Адама Хлужека из Спарте се распитују Бајерн, Манчестер Сити и Ајакс. Лајпциг и ПСВ прате Дарамија из Копенхагена...

Ту су и нека позната презимена због познатих очева. Андри Лукас Гудјонсен, син славног Исланђанина Ејдура, шокирао је све 2018. када је одлучио да из Еспањола пређе у Реал Мадрид уместо Барселону која га је тражила. Фабио Силва из Порта је син некадашњег дефанзивца и повременог португалског репрезентативца Жоржа Силве. Тим Прица је син познатог шведског нападача Радета Прице који је некада играо у Бундеслиги и Премијер лиги. Офанзивац Ђовани Рејна је наследник славног америчког репрезентативца Клаудија који га је усмерио у Борусију Дортмунд уместо у Манчестер Сити у чијој филијали је стасао.

ГАРДИЈАНОВИХ 60

Адел Белкасем Бузида (Параду, Алжир)
Зито Лувомбо (1. август, Ангола)
Бруно Амионе (Белграно, Аргентина)
Матијас Паласиос (Сан Лоренцо, Аргтентина)
Алан Веласко (Индепендијенте, Аргентина)
Жереми Доку (Андерлехт, Белгија)
Ноа Ботић (Хофенхајм, Аустралија)
Марко Кана (Андерлехт, Белгија)
Жан Коуто (Коритиба, Бразил)
Таљес Мано (Васко да Гама, Бразил)
Рејниер (Фламенго, Бразил)
Стив Реџис Мвуе (Азур Стар, Камерун)
Јохан Мина (Емелек, Еквадор)
Камило Мена (Тигрес, Колумбија)
Јошко Гвардиол (Динамо Загреб, Хрватска)
Адам Хлозек (Спарта, Чешка)
Мохамед Дарами (Копенхаген, Данска)
Тајлер Харвуд Белис (Манчестер Сити, Енглеска)
Јунус Муса (Валенсија, Енглеска)
Лусијан Агуме (Интер, Француска)
Адил Аушиш (ПСЖ, Француска)
Едуардо Камавинга (Рен, Француска)
Нианзу Танги Куаси (ПСЖ, Француска)
Жоржиње Руте (Рен, Француска)
Карим Адејеми (Лиферинг, Немачка)
Лазар Самарџић (Херта, Немачка)
Малик Тилман (Бајерн, Немачка)
Роналдо Шани (Атромитос, Грчка)
Ђибрил Фанђе Туре (без клуба, Гвинеја)
Андри Лукас Гудјонсен (Реал Мадрид, Исланд)
Рикардо Калафиори (Рома, Италија)
Себастијано Еспозито (Интер, Италија)
Мануел Гаспарини (Удинезе, Италија)
Јун Нишикава (Серезо Осака, Јапан)
Лукман Хаким (Малезијски програм за развој играча, Малезија)
Ефраин Алварез (Лос Анђелес Галакси, Мексико)
Рајан Гранвеберх (Ајакс, Холандија)
Мохамед Ихатарен (ПСВ Ајндховен, Холандија)
Алесандро Бурламаки (Еспањол, Перу)
Филип Марчвински (Лех, Пољска)
Томас Естевес (Порто, Португалија)
Фабио Силва (Порто, Португалија)
Каталин Ћирјан (Арсенал, Румунија)
Арон Хики (Хартс, Шкотска)
Аљу Бадара Балде (Дијамбар, Сенегал)
Филип Стевановић (Партизан, Србија)
Ансу Фати (Барселона, Шпанија)
Пабло Морено (Јувентус, Шпанија)
Педри (Лас Палмас, Шпанија)
Херман Валера (Ателтико Мадрид, Шпанија)
Тим Прица (Малме, Шведска)
Хасанов Мукридин (Парвоз, Иран)
Суфанат Муанта (Бурирам, Тајланд)
Мустафа Капи (Галатасарај, Турска)
Мухамед Сарикаја (Башакшехир, Турска)
Ђанлука Бусио (Канзас Сити, САД)
Ђовани Рејна (Борусија Дортмунд, САД)
Матијас Аресо (Ривер Плејт Монтевидео, Уругвај)
Хуан Мануел Гутијерез (Данубио, Уругвај)
Џасубрек Џалолидинов (Буњодкор, Узбекистан)

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар