Државна предузећа немају циљ, мисију и визију

Од десет предузећа са највећим бројем запослених у Босни и Херцеговини, само два су у приватном власништву, и то трговачке компаније, Фис Витез и Бинго Тузла, који су недавно покренули сопствену производњу.

Република Српска 02.10.2019 | 18:01
Државна предузећа немају циљ, мисију и визију
Преосталих осам су државни, што омета развој тржишне економије са слабим економским напретком. Економисти поручују да постоје три разлога неликвидности државних предузећа.

"Један је што држава, било ког нивоа власти нема јасан циљ шта жели од тог предузећа нити мисију нити визију. Затим у управама су политички подобни људи, а не стручан кадар. " поручује економиста Бранко Кецман. 

Економиста Зоран Павловић се слаже да је лош концепт управљања јавним предузећима, с обзиром на то да се на њихово чело именују подобни партијски људи као резултат коалиционих договора, а не стручњаци.

У осам државних предузећа са највећим бројем запослених су Шуме Српске, Жељезнице Српске и Универзитетско – клинички центар РС.

Из опозиције у Српској напомињу да запошљавање нових радника никад не престаје, поготово пред изборе, те да су државна предузећа углавном полуга власти за ухљебљавање својих људи, али и за располагање јавним новцем.

Према званичној информацији Министарства финансија РС, закључно са 30. јуном ове године, само Жељезнице РС имају дуг од 126 милиона марака. Док Универзитетско – клинички центар убједљиво води међу највећим дужницима према Пореској управи Републике Српске.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ив

02.10.2019 16:51

Сав терет на средњој класи,коју су унистили малом платом, а хоце да буду фаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАИК

02.10.2019 18:10

Зашто се не покреће стечај тих губиташа

Name

Чињеница је

02.10.2019 17:09

Не могу ни имати визију, а ни циљ, што је жалосно, јер се за директоре постављају подобни, полтрони без става, углавном некомпетентни по питању школске спреме. Да би човјек имао визију развоја, поготово прогреса, на дугорочном плану, мора бити из те струке, познавати предметну проблематику, бити одговоран радник више, а не само играч за своје и блиске интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.10.2019 17:26

Дрзавна предузеца имају и циљ и визију и мисију, да њени сефови стрпају сто висе новца у своје дзепове, дзепове својих партија, тајкуна и родбине, а на стету свих нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

02.10.2019 17:33

Јер воде полуписмени људи са купљеним дипломама. Јавна тајна!!!

ОДГОВОРИТЕ