ОХР: Дејтонски споразум се мора поштовати

ОХР подсјећа да, према Мировном споразуму, ентитети немају право отцјепљења од Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 19.09.2019 | 19:11
 ОХР: Дејтонски споразум се мора поштовати
Канцеларија високог представника у БиХ огласила се, на упит медија, о закључцима које је јуче усвојио Главни одбор СНСД.

Нисмо имали прилику видјети закључке са сједнице Главног одбора СНСД-а, те стога не можемо коментарисати детаље. Судећи по медијским извјештајима након сједнице, закључци садржавају неке проблематичне елементе", рекао је портпарол ОХР-а Марио Бркић.

Он е навео да ОХР подсјећа да, према Мировном споразуму, ентитети немају право отцјепљења од Босне и Херцеговине. 

"Ентитети постоје једино на основу Устава БиХ. Било какви кораци којим би се оспоравао територијални интегритет и суверенитет БиХ, те уставни поредак земље, као и покушаји да се ослабе постојеће надлежности и институције на државном нивоу, не само да би угрожавали основне принципе Општег оквирног споразума за мир, него би такође штетили интересима Републике Српске. С тим у вези, високи представник позива власти и званичнике РС да не оспоравају државне институције и надлежности Босне и Херцеговине, него да допринесу побољшању функционалности БиХ на свим нивоима власти".

(Вијести)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Е

19.09.2019 17:28

25 година иста прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

19.09.2019 17:36

Ентитете ће морати угасити кад тад наши народи и међународна заједница. А разлога је и превише. Прво настали су насилно на етничким чишћењем, убиствима на прогонима и обесправљености других. Друго принципи постојања се заснивају на националним и националистичким основама а то је жестоко у супротностима са међународним организацијама и институцијама. Треће то су приватно усвојена еxлузивна права појединаца да владају одређеним плијеном власти а под изговором националних интереса сто је најгора лаж данашњице. Нема већег националног интереса од правног уређења државе са јаким уставом, тужилаштвом, судством све остало игра како они штите устав. Тад је човјек једнакоправна свугдје када га нико немозе угрожавати по било којем основу зато сто држава гарантује правни систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.09.2019 19:49

Бих је противприродна творевина, тамница српског народа, све учинити да се вратимо изворном Дејтону, са српском војском и осталим надлежностима.

Name

Дора.

19.09.2019 19:56

Коће морате угасити ентитете које и зашто, Нема наметања воље другог, Демократија мора важити за све Људе једнако, Немогу једни друге угњетавали и присиљавати на нешто што нежеле, Немате право своје Дјете присилити на нешто што нежели и неће а кмоли милионе Људи .

Name

Ре Даре

19.09.2019 20:31

О цему ти то прицас. Сва модерна друства су децентрализована. Поцни од САД. Свака од дрзава има законодавну, судску И изврсну власт. На локалном нивоу имају градове, опстине И срезове. На нивоу среза и градова имају локалну полицију при цему непосредно бирају серифа или ти сефа полиције. Савезни ниво има одбрану и безбедност, вањске послове И финанције као И органе за проводјење савезних закона. Све то вец има БиХ. Управо супротно. Босњацка криминална елита на целу са СДА И Бакиром зеле да ставе институције под своју контролу како би могли несметано да отимају. Одласком Мехдзиде Кресо изгубили су контролу над Судом БиХ, а она је била главни заститник Босњацке криминалне елите. Суд И Тузиластво БиХ заједно са ВСТС-ом су веома модерно организовани али проблем је сто један правни систем је ефикасан колико је постен његов судија.

Name

Дејтон

19.09.2019 20:56

Дејтонски споразум се састоји од 11 анекса. Анекс 19 уе Високи представник који мозе доносити законе и смијењивати све особе. Главни тумац и заститник Дејтона. Дејтонски анекс 4 говори да је БиХ дрзава у којој су равноправни сва 3 конститутивна народа и остали. Главни град Сарајево. Дрзава БиХ слиједи свој континиет од ксда је призната. Дистрикт Брцко у састави БиХ. Нема одлука без одлука сва 3 парламента БиХ. Вијеме је да Срби поцну да цитају Дејтон онако како писе.

Name

Ре даре

20.09.2019 09:23

Појма то немас ентитета су натали боурбон једног народа против друга два нису могло дозволит да их угњетавају И прегласавају И рс је створена волцом србског народа и то је једина опција бих или нема ни бих

Name

19.09.2019 17:43

ПА зар ицкиц није противдејтонски република бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринути СНСДовца

19.09.2019 17:44

Миле нама казе да је РС дрзава и да је БиХ заједница ентитета те да је РС уњела у БиХ некакву земљу, сад испада да Миле лаже и да РС мозе бити укинута једним потписом... Миле де ба ово нам појасни па да на миру моземо обилазити контејнере у потрази за вецером... Насикирасмо се сви у куци, вецерас ока нецемо склопити... Комсија босњак казе да за ово сто ти радиш ћеш добити некаквог златног љиљана? Кажу већег домољуба од тебе нема јер каже да намјерно крсис Дејтон и показујес средњи прст Американцима небил укинули РС, а теби су за то обећали неке послове за сина и да неце дирати неке паре сто си пребацио вани... Кажу да си то све договорио у Априлском пакету кад је требао један предсједник да буде договорен...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

19.09.2019 18:03

За ове који не знају, да вам испричам причу, па да вам буде мало јасније! Значи: Американци не поштују резолуције, уставе и документа. Они раде како они хоће и како њима одговара! И ако немаш неку силу уз себе која може да им парира (нпр. Кину и Русију) - надрљао си. ... Догађаји из 1999: Милошевић и АМериканци су на преговорима у Рамбујеу. Американци захтевају да Србија стави свој потпис на документ коју Америка и НАТО имају право да буду присутни на целој територији СРЈ, и да се 2 године након тга на Косову одржи референдум за независност. Милошевић то одбија, и креће бомбардовање. И бомбардовање је завршено тек кад је Милошевић ставио свој потпис на документ на коме пише да Србија има обавезу да повуче облике државнодти, војску и полицију СРЈ-а са Косова. -И 9 година касније Косово проглашава независност. Али, бар НАТО није ту и нема право да уђе на територију Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

20.09.2019 06:55

Немас ти поима Нато има висе везби са Србијанском војском и другим реурсима из безбедности него са Русима

Name

Директ

20.09.2019 14:45

Али зато Србија има војну сарадњу и са Русима. То Је предност војне неутралности. Мозес да бирас, док код НАТО-а, мозес да сарадјујес и са Русима само ако си Турска (велика земља).