Супермоћи љешника

Као и сви орашасти плодови и лешници су богати хранљивим материјама и садрже протеине, витамине, минерале и масти.

Здравље 16.09.2019 | 15:01
Супермоћи љешника
Највише се узгајају у Турској, Италији, Шпанији и Сједињеним Државама. Можете да их једете сирове или печене. Сто грама лешника садржи 628 калорија, 60,75 грама масти, 16,70 грама угљених хидрата, 9,7 грама влакана и 14,95 грама протеина. Такође, садрже витамине А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Ц, Е, К, као и калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум, натријум и цинк.

Лешници су моћан антиоксидант. Антиоксиданти штите тело од оксидативног стреса и помажу у превенцији болести попут карцинома и болести срца. Такође, садрже и проантоцијанидин познат по борби против слободних радикала и способности лечења инфекција уринарног тракта.

Добри су за наше срце јер се у лешницима налазе витамини и минерали који чувају ваше срце. За оптимално здравље срца препоручује се већи унос монозасићених масти које се налазе управо у лешницима, а помажу и у снижавању холестерола. Због велике концентрације антиоксидативних састојака, витамина и минерала, лешници спречавају настанак карцинома. Витамин Е који се налази у лешнику познат је као суплемент за превенцију карцинома.

Лешници помажу у снижавању нивоа шећера у крви. Наиме, истраживање које је укључивало 48 особа које имају дијабетес типа 2 доказало је да су особе које су 12 недеља користиле лешник као међуоброк снизиле ниво шећера у крви. Помажу у борби против гојазности јер су одличан стимуланс за здрав метаболизам. Наиме, особе које конзумирају веће количине лешника брже губе килограме због убрзавања метаболизма, пише клиx.ба. Протеини, влакна и масноће које се налазе у лешнику пружају осећај ситости, што спречава преједање и дуже ће вас чинити ситим.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вјеверица

20.09.2019 08:29

Мени глава расте од љешњака и ораха невиђеном брзином. Сав набрекнем, пуцам.

ОДГОВОРИТЕ