Узгаја магарце и продаје здраво магареће млијеко

- Пољопривредник Изет Бабић из бихаћког насеља Бугари једини је узгајивач магараца на подручју Унско-санског кантона и данас посједује крдо од око 80 грла.

Босна и Херцеговина 16.09.2019 | 08:38
Узгаја магарце и продаје здраво магареће млијеко
Бабић каже да је на идеју да узгаја магарце дошао прије десетак година, када је започео тај посао, након што је посјетио фарме ових животиња у Хрватској.

Додаје да је све започео с пет грла и да је с годинама бројно стање свога стада непрестано повећавао.

"Циљ ми је да заокружим крдо на око 200 магараца. Основни мотив свега је производња магарећег млијека, које је изузетно здраво и љековито. Засад га производим у још недовољним количинама и продајем на кућном прагу", прича Бабић.

Додаје да је покушавао да се повеже са мљекарама у БиХ, али да се испоставило да су оне још увијек недовољно заинтересоване за откуп магарећег млијека.

"Узгајам аутохтону врсту магараца с подручја БиХ, па сам корисник потицајних средстава Министарства пољопривреде ФБиХ. Међутим, потицаје су ми ограничили на само 50 грла и мислим да је таква политика демотивирајућа", сматра Бабић.

Каже да је задовољан интересом грађана који купују магареће млијеко те да разматра да ускоро почне с његовом прерадом и производњом сира и других прерађевина.

"Временом ћу млијеко покушати пласирати и мљекарама. Биће тешко јер они траже све, као и за откуп крављег млијека. Потребни су ми модерни шталски објекти за смјештај, апарати за млијеко и прераду", каже овај фамер.

Додаје да је у овај посао укључио све чланове породице, те да по потреби ангажује и сезонске раднике, а то је нарочито потребно када купа и дезинфицира своје скрдо, које је, како истиче Бабић, под потпуним здравственим и ветеринарским надзором.

"У узгоју стоке не постоје празници, слободни дани, викенди и годишњи одмори. Само истински заљубљеници могу да се баве овим послом. Ако је новац једини и основни циљ, онда је читав бизнис осуђен на пропаст", каже Бабић и додаје да осим магараца, има и стадо од 400 оваца.

Магареће млијеко је најсличније мајчином млијеку. Има висок проценат имуноглобулина и ензим лизозим, који представља антибиотик тијела. Такође, садржи витамине А, Д, Е и Ф, високе количине магнезијума, калцијума, фосфора и цинка, те се користи код превенције плућних болести и ојачавање имунитета.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

просветитељ

16.09.2019 07:02

Свака теби част,код приватника исто нема слободног дана а ради се и по 10-12 сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

16.09.2019 09:26

мој изете мани се цорава посла узми три цетири краве бице ти лаксе ова дрзава неда сељаку да зиви запамти цркнут цес радеци за друге!

ОДГОВОРИТЕ