Доласком Палмера Америка ставља фокус на Балкан

Дејтонски споразум треба бити ревидиран како би се државној власти дале све овласти потребне за преговоре и примјену ацqуиса Европске уније - сматра Даниел Сервер.

Регион 16.09.2019 | 08:22
Доласком Палмера Америка ставља фокус на Балкан
Овај одлични зналац балканских прилика прокоментирао је за “Дневни аваз” избор Метјуа Палмера (Маттхеw) за специјалног изасланика САД за Балкан.

Кризна жаришта

- Мислим да се тиме ставља додатни амерички фокус на Балкан. Мислим да нико осим Палмера није могао бити постављен на то мјесто - каже Сервер.

Упитан улази ли овим именовањем наш регион у друштво тешких кризних жаришта, попут Афганистана и Ирака, гдје Американци такође имају специјалне изасланике, Сервер каже да постоји страховање од трусног Балкана, али да се то не може поредити са ситуацијом на Блиском или Далеком истоку.

Коментаришући колапс преговора САД с талибанима, Сервер није искључио могућност да се наш регион нађе у фокусу америчке политике.

- Предсједник Трамп жели убиљежити успјех гдје год га може постићи - истиче Сервер.

Размјена територија

У случају Балкана, додаје и да је његов дојам да је и америчка администрација одустала од подршке идеји размјене територија Србије и Косова.

Русија ће наставити своју игру

- Званична Москва могла би, такође, именовати свог депутата за Балкан. Тиме би се покушала представити као конструктивна, док би у суштини радила, као и до сада, све што може како би блокирала напредак региона према НАТО-у и ЕУ - оцијенио је Сервер одговарајући на питање какву би политику Русија могла проводити након Палмеровог именовања.

(Вијести.ба/Аваз)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Зијад

16.09.2019 06:32

Управо тако,дати сва овластења дрзави да неки билмез или ентитет не мозе блокирати напредак ка ЕУ и НАТО савезу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијад

16.09.2019 07:09

и још нешто, треба под хитно почет користити бонска овлаштења ;)

Name

Боки

16.09.2019 07:19

Сто је баби мило то јој се снило. То је никада било могуце, данас је немогуце. Ојацала Русија ојацала Србија. Зојаде за своје идеје надања и стрепње морас негдје друго. Српски народ има свој пут. Самосралбост свој на своме. НАТО никада, а Еуропа ако хоце хоце ако неце није сам свијета, није ни досада хтјела, па ста. Ниста

Name

Ре:

16.09.2019 07:25

Никад Зијаде Срби нису поклекли пред изазовом и никад нису тражили да странци уредјују државу и испуне мрачне жеље таквима као ти. Уздај се Зијаде у се и у своје кљусе а не у странце. Већи ти је пријатељ тај омрзнути Србин него било који странац а шта странац ради имаш Сирију,Ирак,Иран,Либију, Авганистан,Палестину па види како се то на крају заврши.Види колико вас воле на примеру тих земаља а онда се запитај зашто Ердоган купује руско оружје? Чега се боји? Кога се боји?

Name

075

16.09.2019 07:53

@Ре: Времена су се промијенила, Ердоган и Турци су српски савезници, ипак сте најдуже са њима били у државној заједници!

Name

Ре за ре

16.09.2019 08:08

У праву си скроз...нико нам није преци од нас медјусобно са тих простора само људи никако да то схвате. Увјек су нам ко дрази и руси и американци од нас самих.

Name

Горан

16.09.2019 08:10

Ти си билмез, са муслиманима нећемо заједно, шта ти није јасно.Билмезу

Name

Вук

16.09.2019 06:38

Е сад је рудоња јеб'о јежа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.09.2019 07:26

Вуче да не будеш и ти јебо језа, шта ли очекујеш.

Name

Вук

16.09.2019 07:55

Не брини ти за мене! рудоња није РС

Name

ре

16.09.2019 10:58

Не тврдим да нас, назор ,неце увуци у НАТО,али тврдим да нема сансе да це они сада смијенити Додика.Нема сансине сансе.А сви су поцели то да тврде.Но пасаран.Не зато сто не могу,вец нема од тога ниста.Зиви били па... .

Name

Реља

16.09.2019 07:18

Ова америцка г..на треба игнорисати. Нигдје и никоме нису помогли, нити Ираку Либији Сирији Јемену Авганистану. Гдје год су ушли само грабе и односе, а све у циљу демократије али оне како је они хоће.Ниједан народ не поштују јер само виде а и воле паре и богатства.И сад тупе како се овде боре Русе да истјерају а Руса нигдје ни од корова, док они имају и војне базе и ево овакве лајавце сваки дан на неком медију. Много воле муслимане а побисе и завадисе их диљам свијета. Који су то љигавци и лазови.Не воле Иран,не воле Турску,не воле Палестинце али ето воле као босанске муслимане. Никог они никад нису вољели и поштовали,све им је само голи израбљивацки интерес, смрдљивих дебелих и знојавих капиталиста. Не могу да поднесу сад овог председника Трампа јер није започео ниједан рат а то им не одговара никако.А овај на слици је такодје један од хускаца специјализован за Балкан. Мрс багро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст за коментар

16.09.2019 18:49

Један сасвим реалан коментар. Без длаке на језику .

Name

босњак

16.09.2019 07:55

Трамп замјени оног сто је био за размјену територије. Додик неве да се рукује са амбасадиром уса, напада њемацког амбасадора итд и ова бахатост це костати много босанске православце а ни србија неце боље проци по питању косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.09.2019 08:15

Која аветиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додо

16.09.2019 08:32

Полуписмен народ коментарисе и замисља америку као неку безвезну непријатељску земљу а не размисљ да је та америка свијетска супер сила којој ниједна дрзава немозе ниста.Американци не зеле нуклеарни рат али да се одлуце сравнили би пола свијета заједно са русијом.Ни мени се то не свида али је тако незалост.Велике силе као сто је ирак покусале да се супроставе америци али су згазене биле.Ове србенде сто се бусају у прса гдје су били 1999 да стану испред амера?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.09.2019 10:36

Тај полуписмен си ти друже а тај Реља је доктор пол. наука школован у Енглеској грофовији. Он покушава да ти објасни али то тешко иде таквима као ти. Тешко богами.

Name

Ево

16.09.2019 09:19

одмах коментари ко це бити горњи зато ниста не функционисе ако б и х мора да постоји онда је треба направити да сви имају иста права и да функционисе! Или је у супротном неце бити!

ОДГОВОРИТЕ