Српски кошаркаши освојили пето мјесто у Кини

Богдановић поново бриљирао – Србији пето место у Кини.  Кошаркашка репрезентација Србије победила је Чешку 90:81, и тиме освојила пето место на Светском првенству у Кини.  Завршисмо како треба, Богдан број један ове генерације! Победа за крај и пето место на Светском купу.  "Орлови" захваљујући одличној игри у другом делу меча победили Чешку и заузели пето место на Мундобаскету у Кини.

Кошарка 14.09.2019 | 16:13
Српски кошаркаши освојили пето мјесто у Кини
Изабраници Александра Ђорђевића опростили су се од Мундобаскета с две победе, над Америком и Чешком, али и поред тога иза њих је слаб резултат.

Наши кошаркаши прекинули су низ освајања медаља на великим такмичењима, а уз то нису успели ни да се директно пласирају на Олимпијске игре, за које ће морати да играју додатне квалификације.

"Орлови" су доживели два пораза у Кини, један од Шпаније и један од Аргентине, и управо ће се ове две селекције борити за златну медаљу у недељу.

Србија је против Чешке одиграла чудан меч, с пуно осцилација, а на крају је додала гас у последњој четвртини и заслужено дошла до победе.

Још једном феноменалну партију одиграо је Богдан Богдановић, који је меч завршио са учинком од 31 поена, четири скока и три асистенције.

Одличну утакмицу одиграли су Никола Јокић и Никола Милутинов. Центар Денвера имао је 7 поена, 14 скокова и седам асистенција, док је Милутинов убацио 14 поена, и уз то је додао седам скокова.

Репрезентације су у добром ритму отвориле утакмицу. Играло се кош за кош, а посебно расположен био је Богдановић. На крају прве четвртине резултат је био 20:20.

У другој деоници "орловима" је потпуно пала концетрација и примили су чак 30 поена. Одбрана као да није постојала и Чешка је на полувремену имала +9, 41:50.

Наши кошаркаши пробудили су се током треће четвртине. Заиграли су сјајну одбрану, почели су шутеви да улазе и трећи период игре завршава се резултатом, 69:62.

Богдановић је у четвртој четвртини погодио неколико шутева заредом, Јокић се прикључио и разлика је само расла. На крају су Чеси успели да избегну тежак пораз и утакмица се завршила резултатом 90:81.

Богдан Богдановић потврдио је кандидатуру за најбољег стрелца Светског купа, постигавши 31 поен у победи над Чешком 90:81 (41:50), којом је репрезентација Србије освојила пето место.

Први пут откако је селектор Александар Ђорђевић, "орлови" нису играли у полуфиналу великог такмичења, али су онда савладали Американце, па против Чеха тек у другом полувремену показали због чега су их до пре недељу дана сматрали фаворитима за злато.

Поред Богдановића, који је шутирао тројке 7/12, покваривши проценат форсирањем у финишу меча, на своја НБА издања подсетио је у суботу поподне Никола Јокић, који је уз седам поена забележио 14 скокова и седам асистенција.

Управо Јокић био је најзаслужнији што је Никола Милутинов са 14 поена био други на листи стрелаца на овом мечу.

Меч у "Вуксонг спорт центру" у Пекингу, где ће у недељу за медаље играти Аустралија - Француска (10.00) и Шпанија - Аргентина (14.00), имао је два различита полувремена.

Прецизније, тим Александра Ђорђевића је после победе над САД 94:89 опет заиграо опуштено у фази одбране, па је вођство од 20:15 крајем прве и почетком друге четвртине прерасло у дефицит од 25:32, па и максималних "минус 13" - 30:43!

Деловало је да ће се "орлови" без потребе обрукати на опроштају, али пре свих Богдановић није дозволио да се то деси. На старту треће четвртине био је главни актер серије 8:1, којом је ухваћен прикључак (49:51), да би после кратког "трзаја" Чеха и повратка на 51:58, наши кошаркаши потпуно загосподарили тереном.

Из чврсте одбране ређале су се контре и лаки поени, уз повремену далекометну паљбу. Закуцавањима Милутинова у 35. минуту отишли смо на 88:70 и готово потпуно потиснули сећање на бледу партију из другог квартала.

Подсећамо да због проласка Шпаније и Француске у полуфинале "орлови" нису имали шансу да се после елиминације боре макар за одлазак на Олимпијске игре у Токију 2020.

То право мораће да зараде на једном од квалификационих турнира, следећег лета, остаје да се види да ли са Александром Ђорђевићем, коме је овим мечом истекао уговор, или ће шансу добити неки други тренер.



Није био задовољан легендарни тренер Партизана Душко Вујошевић што Милоша Теодосића нема на Светском купу у Кини, јер се без искусног капитена није знало ко је заиста број један ове генерације. Можда није то било јасно међу играчима, али лопта не лаже. Богдан Богдановић је лидер ове генерације. И у победи за крај, оној против Чешке за пето место, Вујошевићев блистави изданак био је наоштрен као да је финале и сваки пут када га није било на паркету, Србија је била у проблему. А када би се нашао на терену, грмео је за цео тим! На крају победа резултатом 90:81 (20:20, 21:30, 28:12, 21:19).

Исход ове утакмице теоретски није био ни важан, јер пласман у овој ситуацији не доноси апсолутно ништа. Али добро је што смо турнир окончали победом и с некаквим миром у глави завршили своје, реално, неславно учешће на Мундобаскету. Србија се на крају добро презнојила како би ствари окончала на прави начин. На полувремену је изгледало да би могла да се понови Шпанија или Аргентина, јер је Чешка за две четвртине успела да скупи 50 поена, од тога 18 из наших грешака, док је Мартин Петерка одиграо полувреме живота и убацио 14 поена уз 4/4 за три поена. До овог сусрета његов максимум био је девет поена... 

Орлови су хладнокрвно ушли у меч, без превише жара и жеље да се надмећу са Чесима и то се брзо осетило у резултату. Сви осим Богдана, наравно. Управо је Петерка заједно с једним од најбољих играча Светског купа Томаша Саторанског скакао по ганглијама српских навијача који су се и поред свега нашли у Пекингу како би и у последњој утакмици пружили озбиљну подршку својим миљеницима. Они су их почастили нешто бољом игром у наставку, када су брзо сломили ривала, ухватили добар залет, отишли на седам поена вишка (69:62) и спречили изненађење. 

Шта више написати о Богдану Богдановићу, а да већ није толико пута досад. И не само на овом првенству! Толико се уочи поласка у Кину причало о томе колику ширину и дубину има овај ростер, али су Чеси још једном оголили истину колико то заправо није истина. Или бар није у актуелном систему. Богдановић је опет узео преозбиљну минутажу за окршај овог типа, али без њега није било никога да постигне кош. И тако све док Чешка већ није била у дебелом заостатку... Сваки његов шут изазивао је одушевљење код публике и дошло се до тога да се у сваком нападу Србије с трибина могла чути порука да Богдан опет покуша. И тако опет, опет, опет... Опет је отишао на преко 30 поена, овог пута на 31 (10/17 из игре, 7/12 за три). Када је на два минута пре краја отишао на клупу испраћен је аплаузом задовољства. Јер, мало је правих асова у форми каквом је располагао Богдановић.

Никола Јокић је меч завршио са седам поена, а први шут упутио је у 25. минуту. Дописао је и 14 скокова, уз седам асистенција, а најбољу комуникацију имао је са Николом Милутинов, којег је нахранио лоптама и спремио му 14 поена, на шта је скупио и седам ухваћених лопти. Стефан Јовић је додао 12 поена, седам ухваћених и шест подељених лопти. Код Чешке, која је остварила најбољи пласман у историји самоосталне државе (прво учешће на Мундобаскету) Патрик Ауда је убацио 16, Петерка је остао на 14, а Саторански имао 13 поена, уз шест асистенција. 

То би било то за ово првенство. Могло је и много боље...

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар