Почиње ЕП за одбојкаше! Чему се нада Србија?

Србија са новим кормиларом напада медаљу, Французи ослабљени на старту. . .  После неуспешних квалификација за Олимпијске игре у Токију смена на клупи Орлова. Слободан Ковач дебитује на великом такмичењу на клупи Србије. Зборнаја брани титулу, а наша репрезентација бронзу из Кракова пре две године. Ервин Нгапет пропушта прве три утакмице због повреде. Шампионат се игра у четири земље, односно девет градова. На папиру Француска, Пољска и Русија најјачи.

Остали спортови 12.09.2019 | 13:23
Почиње ЕП за одбојкаше! Чему се нада Србија?
Ковач дебитује на клупи Србије – могу ли "орлови" до злата? Европско првенство за одбојкаше креће у четвртак утакмицом између Бугарске и Грчке (14.15).

Ове године шампионат Старог континента одржава се у четири земље – Белгији, Француској, Холандији и Словенији.

Биће ово прво велико такмичење за легендарног Слободана Ковача на клупи Србије, која брани освојену бронзу пре две године у Кракову.

Наши одбојкаши нису успели да се из првог пута пласирају на Олимпијске игре и због тога, али и претходних резултата, дошло је до смене Николе Грбића.

На његово место постављен је Ковач, који ће покушати да на овом Европском првенству одведе "орлове" корак даље – до финала.

Сви знају да то неће бити нимало лако, Србија се налази у групи са домаћином Белгијом, вицешампионом Европе Немачком, али и Шпанијом, Словачком и Аустријом.

Пласман у осмину финала обезбедиће по четири најбоље селекције из сваке групе и потом се игра по систему елиминација.

Ковач није направио много промена у односу на састав који је Грбић позвао за квалификациони турнир за Олимпијске игре.

Ту су носиоци ове екипе Александар Атанасијевић, Марко Подрашчанин, Срећко Лисинац и други, а на Евроволеју дебитоваће Вук Тодоровић, млади техничар који ће своју шансу тражити ако Јововићу не буде ишло.

Србија ће у првом мечу играти против Немачке у репризи полуфинала прошлогодишњег Европског првенства. Тада су "панцери" славили у пет сетова и наши одбојкаши имаће мотив више.

Потом следе дуели са Словачком, Шпанијом, Белгијом и на крају Аустријом.

Србија злато на Европском првенству нема од 2011. године и сви се надају да би Слободан Ковач и екипа могли да доброг резултат.

Титулу брани селекција Русије која је у великом финалу пре две године савладала Немачку, а пажњу на овом такмичењу би требало обратити на Пољаке, Италијане, Французе, Словенце...

Много репрезентација конкурише за медаљу, а међу њима је и Србија. Европско првенство траје до 29. септембра.

Одбојкашка узбуђења после Анкаре селе се у Француску, Холандију, Белгију и Словенију. Наредних 17 дана на програму је Европско првенство за одбојкаше. Као у конкуренцији дама и код мушкараца играће се у четири земље, односно девет градова. Домаћини шампионата Старог континента биће Монпеље, Париз, Нант (Француска), Ротердам, Амстердам, Апелдорн (Холандија), Брисел, Антверпен (Белгија) и Љубљана (Словенија). Финале и борба за бронзу играће се у престоници Француске Паризу.

Систем такмичења је једноставан. По четири репрезентације из четири група избориће пласман у осмину финала. Титулу од пре две године из пољског Кракова брани Русија која је у финалу била боља од Немачке после пет сетова.

После неуспешног квалификационог турнира у Барију за пласман на Олимпијске игре у Токију наредне године дошло је до промене селектора у Србији. Уместо Николе Грбића на клупу је сео Слободан Ковач. Искусни стручњак водио је досад већ две репрезентације Иран и Словенију.

Ковач се ослонио на старе снаге. Направио је само једну измену у односу на екипу коју је водио Грбић у Барију. Уместо другог техничара Алексе Батака у тиму је Вук Тодоровић који ће дебитовати на великом такмичењу. Србија је у кругу селекција које претендују на одличја. Орлови бране бронзу од пре две године из Кракова када су победили Белгију после пет сетова. Претходно, наша репрезентација је поражена у полуфиналу од Немачке. Прву фазу Европског првенства наша селекција играће у Белгији, у Бриселу први меч са Немачком у петак (15.00), док ће остала четири деула у Групи Б да одигра у Антверпену.

Пласман међу прве четири селекције не би требало да буде проблем. Највећи ривали у групи биће нам вицешампион Европе Немачка и четвртопласирана са прошлог ЕП, домаћин Белгија. У односу на Бари средњи блокер Марко Подрашчанин је потпуно спреман, за разлику од прошлог месеца када је био ровит после операције. Он би требало да заузме место у стартној постави поред Срећка Лисинца. Први коректор је Александар Атанасијевић, техничар Никола Јововић. На месту примача сервиса сигуран је Урош Ковачевић, док Марко Ивовић и Немања Петрић конкуришу за стартну поставу. На либеру би минутажу требало да поделе Невен Мајсторовић и Никола Пековић. Шансу са клупе чекају резервни коректор Дражен Лубурић и блокери Петар Крсмановић и Александар Околић.

На папиру три најјаче селекције су домаћин Француска, бранилац титуле Русија и двоструки узастопни шампион света Пољска. Најјача група се игра у Монпељеу где су фаворити Француска, Италија и Бугарска. Триколори ће на старту такмичења да буду ослабљени неигранем најбољег играча, примача сервиса Зенита из Казања Ервина Нгапета. Он је у пријатељском сусрету против Немачке у Паризу осетио бол у ребрима. После прегледа у болници у Монпељеу установљена је повреда мишића и он ће прескочити уводна три меча Галских петлова против аутсајдера Румуније, Грчке и Португалије, али би могао да се прикључи саиграчима средином следеће недеље када су одлучујући мечеви у Групи А против Бугарске и Италије.

Русија у Љубљану стиже са најјачим саставом, са Максимом Михајловим, Дмитријем Волковим, Јегором Кљуком и Артјемом Волвичем. Претходне две сезоне Зборнаја је освојила Лигу нација. Ове године је била боља од САД у финалу у Чикагу иако је играла без тандема вицешампиона Европе Зенита, Михајлова и Волвича. Они су се вратили у селекцију прошлог месеца када је изборен пласман на Олмпијске игре у Токију. Русија је шампион Европе пошто је пре две године у финалу у Кракову победила Немачку. Прошле године је направљен кикс на Светском првенству у Италији и Бугарској када Руси нису стигли до борбе за медаљу.

Пољаци су прошле године одбранили титулу светског шампиона у Италији, ове године су иако ослабљени били трећи у Лиги нација, а у конкуренцији Француске прошлог месеца су лагано успели да победе на квалификационом турниру и изваде визу за Токио 2020. године. Тада је за Пољску дебитовао најбољи одбојкаш данашњице Вилфредо Леон, рођени Кубанац који је променио држављанство и овог лета стекао право да игра за нову државу. Он ће бити главни адут белгијског стручњака Витала Хејнена, који ће наредне сезоне са клупе да предводи Перуђу. Ипак, светски шампион неће бити у најјачем саставу. Недостаје Бартош Курек, МВП прошлог Светског првенства у Италији. Он је ове године пропустио све репрезентативне акције.

Осим Србије, у кругу селекција које могу да се домогну медаље је и Италија која стиже у Монпеље у најјачем саставу са Иваном Зајцевим, Османијем Хуантореном, Симонеом Ђанелијем...Прошлог месеца Азури су прегазили у Барију Србију у одлучујућем мечу за пласман на Олимпијске игре у Токију.

Од осталих репрезентација, Бугарска са прошле сезоне коректором европског шампиона Лубеа Цветаном Соколовим може макар до четвртфинала, а пријатна изненађење могли би да буду домаћина Белгија и Словенија. Аутсајдери су Црна Гора и Северна Македонија који дебитују на Европском првенству.

САСТАВ СРБИЈЕ

Селектор Слободан Ковач на пут у Белгију је повео 14 одбојкаша – техничари Никола Јововић и Вук Тодоровић; коректори Александар Атанасијевић и Дражен Лубурић; либера Невен Мајсторовић и Никола Пековић; средњи блокери Срећко Лисинац, Марко Подрашчанин, Петар Крсмановић и Александар Околић; примачи сервиса Урош Ковачевић, Марко Ивовић, Немања Петрић и Лазар Ћировић.

РАСПОРЕД СРБИЈЕ

Петак, 13. септембар, 15:00 Србија – Немачка (Брисел)
Недеља, 15. септембар, 18.30 Србија – Словачка (Антверпен)
Понедељак, 16. септембар, 20.30 Србија – Шпанија (Антверпен)
Среда, 18. септембар, 20.30 Србија – Белгија (Антверпен)
Четвртак, 19. септембат, 20.30 Србија – Аустрија (Антверпен)

Извор: моззартспорт/Б92

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар