СП, Дерби "рањених": Србија - САД, за подизање главе!

И једни и други били су "виђени" на подијуму, али ће свој расплет Мундобаскета започети далеко од главног града Кине и завршнице Свјетског првенства.  Утакмица из неког другог филма. . .  Србија више нема шта да изгуби, а може нешто да добије. Бар делимичан закључак једне чудне приче, којој је тако мало недостајало да постане историјска. Овакав сусрет с Америма није био планиран ни у једном сценарију, али судбина је рекла своје и жели да пружи свету још мало кошаркашког ужитка и, како Ђорђевић рече, прави спортски рат у егзибицији којој се највише радује публика.

Кошарка 12.09.2019 | 10:13
СП, Дерби "рањених": Србија - САД, за подизање главе!
Од када је Александар Саша Ђорђевић вратио Србију на свјетски, олимпијски и европски подијум, дуели са репрезентацијом САД били су награда и за "орлове" и за навијаче.

Растерећени, наши играчи улазили су у те утакмице као "шампиони остатка свијета", који су у Мадриду и Рију изборили шансу да се са обезбијеђеном медаљом измјере у финалима против екипе са другог нивоа кошарке.

Надали смо се истом дуелу и ове године у Кини, маштали да ће се Србија опет наћи на паркету са браниоцем титуле и да ће као у Индијанаполису 2002. успјети да му зада снажан ударац. Сваки од бројних отказа у екипи САД дочекиван је као "плус" за наш тим, уз све живљу наду да су Американци ове године заиста побједиви.

И јесу побједиви, али је нажалост побједива била и Србија.

Послије пораза у четвртфиналима, два фаворита за освајање титуле играће у четвртак од 13 часова међусобни дуел у Кини, али 2.000 километара далеко од Пекинга и завршнице Мундобаскета. Састаће се у Донгуану, у разигравању за пласман од петог до осмог мјеста, које нажалост неће имати резултатски значај ни за једну страну.

Упркос неуспјеху и првом поразу на великом турниру после 13 година, Американци не морају да брину о свом мјесту у Токију 2020, док ће Србија и у овом олимпијском циклусу морати у квалификације, заказане за сљедеће љето.

Због тог улога, из угла навијача Србије било је чудно навијати за САД у сриједу против Француза. Исто тако, тешко је избацити горак укус из уста и на дан утакмице која је по именима учесника тако велика, а заправо има симболични значај.

"То је још један меч у којем ће оба тима хтјети да побиједе. Нема шта много да се прича о томе... То је наша сљедећа утакмица", рекао је Грег Попович, легендарни НБА стручњак и тренер тима чије ће искуство бити поучно за Американце.

"Поп" је у сриједу послије пораза најавио да ће екипа за Олимпијске игре сигурно изгледати другачије, али много раније било је јасно да тим састављен од четвртог или петог ешалона НБА звијезда ипак није довољан за успјех на СП. Па макар га водио и "мотор" Јуте, Донован Мичел, уз деконцентрисаног Кембу Вокера, новог плејмејкера Бостона.

Мање од 24 сата након пораза од Француске, Поповић неће моћи да рачуна на једног од најбољих дефанзиваца Маркуса Смарта, а вјероватно неће ризиковати ни са крилом Џејсоном Тејтумом, који се повриједио прошлог уторка у трилеру против Турске и више није наступао на Мундобаскету.

"Орлови" ће тако у комплетном саставу покушати да поправе утисак против такође уздрманог ривала, чији ће "скалп" помоћи екипи и нацији да лоша кинеска епизода колико-толико постане мање болна.

И у случају побједе и пораза, обје екипе ће у петак отпутовати у Пекинг, гдје ће у суботу завршити такмичење, епизодом каквој се нису надали - утакмицом против Чешке или Пољске.

Са друге стране, у Ђорђевићевом тиму нема крупнијих здравствених проблема, а селектор је у сриједу у разговору са новинарима најавио и да ће Василије Мицић сигурно остати у екипи и за овај меч.

Без обзира што утакмица нема неки посебан значај, како за једне, тако и за друге, кладионица Моззарт лепо плаћа евентуалну победу Србију - квотом 2,15.

Памти се и често кроз разговоре препричава гостовање Александра Ђорђевића на Јавном сервису, када је говорећи о Американцима уз осмех изговорио:

"Пустимо њих да играју своју кошарку, ми нашу, а ако се сусретнемо, нека им је Бог у помоћи".

Није то био, наравно, ни први, ни једини пут да је шеф стручног штаба говорио о такмацу с којим је Србија већ два пута укрштала копља у његовој селекторској ери, али је тада можда био и најконкретнији. Било је изјава попут оних да је "циљ приближити се Американцима" и играти са њима што чешће. Уочи почетка Мундобаскета и страни новинари су желели да сазнају Ђорђевићеве мисли поводом евентуалног судара с браниоцем светског злата, али је тада му је већ било доста једних, те истих питања па је јасно свима ставио до знања да жели да његов тима прича искључиво на терену.

Упркос доброј вољи, ситуацији која је пре и по старту турнира и те како обећавала борбу за медаљу, чак и потенцијално финале с истим тим, толико пута помињаним Америма, Србија је остала без могућности да тражи свој пут до постоља. Остаће јој бар то, мало задовољство, да на крају ипак одмери снаге с екипом Грега Поповича (РТС, 13.00 у Србији) у двобоју без икаквог такмичарског значаја, пошто је Француска заједно са Шпанијом обезбедила две европске карте за Олимпијске игре у Токију. 

Чека нас утакмица за чист престиж и понос. Илити утакмица из неког другог филма. Оно што су многи очекивали као врхунац овог дугачког и замршеног турнира, гледаоци ће моћи да виде у понуди разигравања за пласман од петог до осмог места. Нико се таквом расплету ни у најлуђим сновима није надао, али тако су кошаркашки богови желели...

Без обзира на изостанак реалног, опипљивог циља у данашњем окршају, српски играчи би одмеравање снага с атлетама из НБА лиге могли да искористе у сврху враћања пољуљаног самопоуздања и изградње темеља за предстојеће олимпијске и европске квалификације. А и да се до наредног међусобног сусрета бар похвале да су добили једног такмаца светске класе и то оног против којег се победа увек броји дупло. 

“Сви ми носимо у себи понос, тугу, радост која ће, надам се, доћи. Сви играмо због тога. Морамо да се подигнемо, да одиграмо мушки, с поносом. Пред нама је велики противник. Искрено, спремали смо се за оба ривала, али више за Французе мислећи да ћемо њих срести, јер смо очекивали да бисмо могли да се боримо с њима за Олимпијске игре. Али, до тога неће доћи. Чека нас утакмица за престиж, за понос, за спортски рат, да одиграмо храбро и паметно као и досад, скоро увек“, јасно ће Ђорђевић.

Свесни су сви у редовима Србије да је сада потребно исказати менталну снагу. Ситуација је таква да више нема такмичарског оптерећења и играчи могу себи да пруже могућност да без икаквог набоја покажу свима да нису преко ноћи заборавили да играју кошарку. Да су и даље идоли нације, хероји који су се три пута нашли на постољу у ових пет година и тако најаве да ће се докопати пласмана у Токио где ће опет напасти медаљу! 

Американци су утакмицу против Француске одиграли у чудном енергетском ритму. Сви изузев Донована Мичела били су ван себе и Француска је уз одличну припрему, прави тактички план и велико залагање искористили тренутак како би заслужено прошли међу четири најбоље селекције у Кини. На крају се чак Маркус Смарт повукао из тима и неће играти последње две утакмице на турниру због, како је наведено, проблема с повредом. Селектор Грег Попович чак и није изгледао превише забринуто због слабог тимског издања, а о утакмици против Србије није желео да коментарише превише. 

„Још једна утакмица за нас. Обе екипе покушаће да победе“.

Србија више нема шта да изгуби, а може нешто да добије. Бар делимичан закључак једне чудне приче, којој је тако мало недостајало да постане историјска. Овакав сусрет с Америма није био планиран ни у једном сценарију, али судбина је рекла своје и жели да пружи свету још мало кошаркашког ужитка и, како Ђорђевић рече, прави спортски рат у егзибицији којој се највише радује публика. 

Могу Плави опет да заблистају. 

Састав репрезентације САД:

4. Дерик Вајт, бек (Сан Антонио)

5. Донован Мичел, плеј (Јута)

6. Џо Харис, бек (Бруклин)

7. Маркус Смарт, бек (Бостон)

8. Харисон Барнс, крило (Сакраменто)

9. Џејлен Браун, крило (Бостон)

10. Џејсон Тејтум, бек (Бостон)

11. Мејсон Пламли, центар (Денвер)

12. Мајлс Тарнер, центар (Индијана)

13. Брук Лопез, центар (Милвоки)

14. Крис Мидлтон, крило (Милвоки)

15. Кемба Вокер, плејмејкер (Бостон)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар