Пред нама су најбоље године у историји тениса!

Рафи тријумф у епском финалу, Федерер на гренд слем титулу! Медведев је озбиљан изазивач великој тројци, али у финалу УС Опена није издржао исрцпљујући меч од четири сата и 50 минута!

Тенис 09.09.2019 | 16:14
Пред нама су најбоље године у историји тениса!
Шпански ветеран сломио је отпор изванредног Руса тек после четири сата и 49 минута игре. Сада је на корак иза Федерера по укупном броју најважнијих трофеја.

Не тако давно деловало је незамисливо. Чинило се да ће Роџер Федерер  засигурно остати уписан у историји тениса као човек са највише гренд титула. Међутим, прво је серијом трофеја запретио Новак Ђоковић, да би се сада “повампирио” и Рафаел Надал, који је у драматичном финалу УС Опена савладао Данила Медведеваса 3:2, по сетовима 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 и освојио 19. гренд слем пехар!

Тиме се Федереру примакао на само један заостатка, док је најмлађи члан велике тројке Новак Ђоковићтренутно на квоти 16 што ће рећи да нас у наредних неколико сезона очекује климакс можда и најбољег периода у историји тениса. Тројица највећих бориће се за рекорд који ће многи видети као печатирану потврду најбољег у историји белог спорта.

Федерер, Надал и Ђоковић су већ деценију димензија за себе. Њих тројица су разделелили све титуле у последње три године. Последњи “уљез” који је “оџепарио” велику тројку за једну од титула које љубоморно чувају за себе био је Стен Вавринка, баш на УС Опену, још 2016. године.

Медведев није могао до самог краја, мада је 23-годишњи Рус показао да би у будућности могао да буде тај који ће учинити да велика тројка, већ у тридесетим, не изгледа недодирљиво. Сјајна година иза њега, одушевио је и како се вратио у меч са Надалом после заостатка од 0:2 у сетовима. На крају ипак није издржао.

Четири сата и 50 минута! Само четири минута краће од најдужег финала у исторји њујоршког гренд слема. Као нацртан сплет околности за Надала, који је крај меча дочекао са сузама у очима.

“Ово је једно од најемотивнијих вечери у мојој каријери. Чудесно финале. Луд меч”, рекао је Шпанац после дуела који је 24.000 људи на трибинама свако мало дизао на ноге.

Утихнули су чак и звиждуци којима је публика на Флешинг Медоузу частила Медведева у досадашњем току турнира. Чак је могао да чује и како му скандирају име. Није вредело. Не против Надала, чествороструког шампиона УС Опена.

Федерер је на дохват руке. Скоро па незамисливо после неколико година у којима је Надал само тријумфима на Ролан Гаросу подсећао јавност да је и даље ту, да је и даље барабар са Федерером и Ђоковићем. Сад кад више нема повреда, вратио се. У ове последње три године, пет гренд слем титула за Надала, четири за Ђоковића, три за Федерера, који је, чисто подсећања ради, после победе на Аустралијан Опену 2007. имао девет пехара више од Шпанца.

Деловало је тада да нико не може да заустави  уписивање Роџеровог имена у спортске алманахе уз напомену: највећи свих времена.

Сад је трка потпуно отворена. И немојте мислити да ће било код ових "стараца" тако лако одустати.



Рафаел Надал победио је Данила Медведева резултатом 3:2 (7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4) и у једном од најквалитетнијих и најдинамичнијих финала у новијој историји освојио УС опен.

То му је четврта титула на гренд слем турниру у Њујорку, после оних из 2010, 2013. и 2017, а укупно 19. гренд слем тријумф.

Шпанац је сада само корак иза Роџера Федерера, који у колекцији има рекордних 20 титула на четири главна тениска турнира, а Новаку Ђоковићу (16) је одмакао три корака у трци коју ови велики ривали воде за звање "најбољег свих времена (ГОАТ)".

Надалу је УС опен најпродуктивнији гренд слем турнир после Ролан Гароса, на коме је подигао пехар чак 12 пута, али овог пута се намучио више него икада пре да би однео победу у финалу.

Медведев је читавог лета играо као у трансу, дошавши до четири узастопна финала на северноамеричком тлу. У Вашингтону и Монтреалу је остао празних шака, затим је у Синсинатију освојио прву Мастерс титулу, а прошле ноћи у Њујорку гурао је 33-годишњег Мајорчанина до физичких и играчких лимита.

Када је при вођству од 2:0 у сетовима Надал направио брејк за 3:2 у трећем сету, чинило се да је крај близу, али се Рус постарао да његов први наступ у гренд слем финалима не буде готов тако брзо. Узвратио је за 3:3, па одузео фавориту још један сервис гем и смањио на 2:1.

У четвртом сету је дуго ломио Надала својом агресивношћу и сјајним ударцима како из бекхенда, тако и из форхенда, да би у 10. гему искористио четврту брејк шансу у том делу меча и увео финале у одлучујући сет.

Надал је повео 5:2 уз дупли брејк, а Медведев смањио на 5:4, одбранивши две меч лопте. Потом је на сервис Шпанца имао једну шансу да изједначи на 5:5, али није успео и овај је два поена касније ставио тачку на финале које ће се дуго памтити...

Медведев није успео да донесе Русији прву гренд слем титулу после 14 и по година, када је Марат Сафин освојио Аустралијан опен, али је са 50 добијених мечева најбољи на АТП Туру ове године, испред Надала са 47, Федерера са 43 и Ђоковића са 41 победом.

Нема дилеме да од свих припадника "новог таласа" (Зверев, Циципас, Тим...) тренутно делује као главни кандидат да прекине доминацију трија Ђоковић, Надал, Федерер и једног дана дође до врха АТП листе.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар