"Косово" се не шали: Добили и Чехе, хоће на ЕП 2020.

Веровали или не, али фудбалска репрезентација "Косова" није изгубила утакмицу две године. . . Сада су испред Чеха са веома добрим шансама да оду на Европско првенство наредног лета.  Лудница у Приштини, највећи скалп Косова за прво место у групи А! Швајцарац Бруно Шаланд очито слаже озбиљан тим. . . .

Фудбал 07.09.2019 | 19:03
"Косово" се не шали: Добили и Чехе, хоће на ЕП 2020.
Фудбалска репрезентација тзв. Косова је лидер квалификационе групе "А" за ЕУРО2020!

На стадиону "Фадиљ Вокри" у Приштини остварили су највећу победу од када су им УЕФА и ФИФА дозволили да играју званичне утакмице, пошто су савладали фаворизовану Чешку Републику после преокрета - 2:1 (1:1).

Патрик Шик, нови фудбалер Лајпцига, довео је Чешку у вођство у 16. минуту, али је само четири минута касније Ведат Мурићи изједначио на 1:1.

Победу "Косову" донео је Мергим Војвода у 67. минуту.

Занимљиво, "Косово" је у овим квалификацијама скупило већ осам бодова из четири утакмице и засели су на прву позицију своје групе, али вреди истаћи да Енглеска има и две утакмице мање, односно већ вечерас ће одиграти једну од два заостала меча.

Опет, прве две позиције воде директно на ЕУРО, а сада су испред Чеха.

Интересантан је и податак да "Косово" није изгубило утакмицу од 2017. године (!?) када их је надиграо Исланд у квалификацијама за Светско првенство, док су од тада уписали десет победа и пет ремија, мада су често имали неозбиљне противнике.

Ипак, било је и веома добрих европских репрезентација попут Чешке, Данске, Бугарске, Црне Горе...

Утакмици је иначе претходило хапшење осморице држављана Чешке Републике код којих су, између осталог, пронађени застава Србије и дрон, којим су хтели да изнад стадиона подигну паролу "Косово је Србија".

Лудница у Приштини! Репрезентација Косова - од стране Србије непризната држава - остварила је највећи успех откако се такмичи самостално под тим именом. Чета швајцарског стручњака Бернара Шаланда тукла је Чешку са 2:1 и то после преокрета. Поготке за домаћи тим на стадиону Фадиљ Вокри постигли су Ведат Мурићи и Мергит Војвода. Чесима је предност донео нови играч РБ Лајпцига Патрик Шик, али од тог момента Кнедличке као да су повукле ручну, што су домаћини успели да казне и доћу до великог резултата.   

У квалификацијама за Мундијал у Русији Косово је узело један једини бод. Реми са Финцима. У овом новом циклусу већ друга победа, која уз два ремија гарантује лидерско место у група квалификација за ЕУРО 2020. Лидерско барем до вечерас, када играју Енглези, али бити и други у групи са оваквим тимовима велики је успех за селекцију која се тек формира.

Овај победа над Чесима највећа је за репрезентацију Косова, а на неких начин најављена је оним ремијем са Данцима у пријатељском сусрету, односно недавним тријумфом над Бугарима у Софији.

Још занимљивије: Косово је од новембра 2017. одиграло укупно 15 утакмица и нећете веровати - није забележило ниједан једини пораз?! Тако ће тај тим утакмицу са Енглезима која је на програму кроз три дана, сачекати као непоражен готово пуне две године.

Оно што ову победу над Чесима чини још већом јесте чињеница да је Косово одиграло без свог најбољег играча - Милота Рашице. Нападач Вердера је повређен и неће бити на располагању селектору ни за гостовање у Саутемптону.

ГРУПА "А"

"Косово" - Чешка Република 2:1 (1:1)
/Мурићи 20, Војвода 67 - Шик 16/

Енглеска - Бугарска (18.00)

ТАБЕЛА: "Косово" 8, Енглеска (-2) 6, Чешка 6, Црна Гора 2, Бугарска 2.

ГРУПА "Б"

Литванија - Украјина (18.00)
Србија - Португал (20.45)

ТАБЕЛА: Украјина 10, Луксембург 4, Србија (-1) 4, Португал (-2) 2, Литванија (-1) 1.

ГРУПА "Х"

Исланд - Молдавија (18.00)
Француска - Албанија (20.45)
Турска - Андора (20.45)

ТАБЕЛА: Француска 9, Турска 9, Исланд 9, Албанија 6, Молдавија 3, Андора 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар