Побуна родитеља у Кифином Селу код Невесиња

У Кифином Селу код Невесиња још није почела настава за ученике од шестог до деветог разреда, јер родитељи не желе да њихова дјеца похађају комбинована одјељења.

Република Српска 05.09.2019 | 13:12
Побуна родитеља у Кифином Селу код Невесиња
Сматрају да су заслужили да имају наставу као и друга дјеца у вишим разредима основне школе и да им се наставници посвећују 45 минута у току једног часа.

Уколико се проблем не рјеши запријетили су да ће дјецу преписати у матичну школу „Ристо Пророковић“ у Невесињу, којој припада и ово подручно одјељење.

 У ОШ „Ристо Пророковић“ наводе да су покушавали да и ове школске године у подручном одјељењу Кифино село организују наставу без комбинованих одјељења, али да зато нису могли добити сагласност од ресорног министарства. 

– Тражили смо посебна одјељења, али је то није било законски немогуће, пошто од пет до девет разреда имамо 28 ученика у школи у Кифином селу, а најмање мора бити 36 ђака да не би било комбинованих одјељења. Ово је прва школска година да се комбинују одјељења у предметној настави, а лани смо то некако избјегли пошто смо имали 32 ђака – каже за Српскаинфо директорка школе Мара Шаран.

Она додаје да су родитељи први дан школе када су сазнали за ову новину повукли дјецу из школе, да је са њима разговарала и о томе је обавијештено ресорно Министарство просвјете РС.

У овој школској години у школи у Кифином селу требала су бити формирана два комбинована одјељења у предметној настави, једно за ученике шестог и седмог, а друго за ученике осмог и деветог разреда, преноси Сршскаинфо.



БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

МИШО

05.09.2019 12:00

По Закону о основном васпитању и образовању свако смањење броја ученика, односно одјељења има за последицу укидање истих а у коначници и затварања школа... Логично - требало би доћи и до укидања радних мјеста у Министарству просвјете и културе! Требало би, али неће... тамо се запошљавају нови радници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.09.2019 12:07

Посто се данас дипломе не стицу по сколама и факултетима мислим да уопсте није потребно квалитетно образовање.Треба свако одјељење да има уценике од првог до осмог разреда.А од деветока повезати до студија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

05.09.2019 14:29

"али је то није било законски немогуће". Шта је писац хтио да каже? Овај потез Министарства, када је у питању ова школа, је сулуд. Ради се о школи која је удаљена од централне, већину ученика чине ђаци, пјешаци из околних села. Од малог броја ученика редовно има оних који постижу изузетне успјехе на такмичењима. Прије двије године ова школа је дала ученика побједника Републичког такмичења из математике и физике. Постоји и низ других разлога зашто се ово није смјело десити. Зар свако дијете нема једнако право на образовање, зар се може говорити о коефицијентима и бројевима када су дјеца у питању? Овдје ни финансијских уштеда нема јер наставницима се плаћа пут до школа гдје су распоређени, удаљености и до 50 км. Како Министарство размишља о уштеди види се из чињенице да је 2005.г било око 18000 запослених, а данас 23000. У исто вријеме број ученика је опао за 25%, самим тим и извођача наставе. Радници пред пензију остају без посла, а администрација расте до бесмисла. Што је још чудније, ово одредба није примијењена у другој школи са само једним учеником више и која ради у знатно повољнијим климатским условима. Лудости нашој краја нема!

Name

Нострадамус

05.09.2019 18:59

Па ни наси министри нису добили дипломе у сколи.А то сто сте примјетили просвјетних радника све висе и висе а дјака све мање и мање.Нема нама спаса са овом власти

Name

РЕ

05.09.2019 20:34

Ваше ставове уважавам и редовно прочитам коментаре. Власт је црна (апсолутно црно тијело), овдје је проблем система, извођача наставе је све мање како опада број ученика. Повећава се број паразита по канцеларијама Министарства, завода, агенције, савјетника, замјеника, асистентата и свих осталих који немају никакав радни допринос. Врше као нека испитивања, анализе, "пројекте", добијају звања мр, др,... Факултет су сумњиво завршили. Ко пита за дипломе када добијете "мр", "др", поријекло дипломе се не помиње. Просвјетни радници су у страху губитка радног односа, зато у овом и сличним ситуацијама не смију да подрже родитеље. Директоре поставља Влада, то су, без изузетака, подобни извршиоци и без сумње су најслабија карика образовања. Колико је нарушен систем образовања и који све проблеми постоје суштински могу запазити само они који имају непосредни увид. Зашто ћутимо?

Name

куку нама са нама

05.09.2019 12:13

Зар Виско не реце ономад,на витеском скупу да овај крај није био у успону,као никад до сада...ко ли сад не прица истину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.09.2019 12:20

Рад у комбинацији са дјецом узраста од 11-15 година је срамота у 21. вијеку. У педагошкој пракси не постоји могућност за ову глупост и "иновацију". А све је крив директор РПЗ. На сеоској дјеци се жели уштедјети, па није ни чудно што сви бјеже са села.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУ

05.09.2019 12:52

ШТА ЗНА МИНИСТАРКА ПРОСВЈЕТЕ ШТА ЈЕ ШКОЛА, ОНА НИЈЕ НИ ИШЛА У ШКОЛУ ВЕЋ СВА СВЈЕДОЧАНСТВА И ДИПЛОМЕ КУПЉЕНЕ. ВИШАК НАСТАВНОГ КАДРА У КАФАНУ ВЛАСНИКА СНСД, ДА ПИЈУ НА РАЧУН ВЛАДЕ.

Name

Србин

05.09.2019 13:03

Мислиш на директора РПЗ Дамјановића који на Мањачи гледа вођу и цупка уз Гоци бенд...паметном доста.

Name

Родитељ

05.09.2019 13:01

И у матицној сколи смањују број одјељења, разбацивањем дјеце по разредима. А све то без икаквог објасњења и договора са родитељима. Најлаксе је министарству (сколи) устедити на смањењу разреда. Запитате ли се Министрице и директорице ста то знаци за дјецу. Да ли је уреду да дјеца губе другове са којима су 3 године заједно дјелили узину, тајне, заједницке доласке и одласке, ... А то све због смањења троска и "самовољног интерпретирања закона" од стране "богова" који су моцни. А на молбе и захтјеве родитеља нема цак ни одговора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

05.09.2019 13:01

И у матицној сколи смањују број одјељења, разбацивањем дјеце по разредима. А све то без икаквог објасњења и договора са родитељима. Најлаксе је министарству (сколи) устедити на смањењу разреда. Запитате ли се Министрице и директорице ста то знаци за дјецу. Да ли је уреду да дјеца губе другове са којима су 3 године заједно дјелили узину, тајне, заједницке доласке и одласке, ... А то све због смањења троска и "самовољног интерпретирања закона" од стране "богова" који су моцни. А на молбе и захтјеве родитеља нема цак ни одговора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

05.09.2019 13:18

И у матицној сколи смањују одјељења, па је тако од цетири одјељења 4-тог разреда направљена три. А све то по налогу Министрства, а без икаквог обавјестења родитељима. Наравно да је тако најлаксе устедјети, али ста сте устедјели господо, кад су сви уцитељи на платном списку. Да ли мислите Министрице и директорице да је уреду дјеци која су 3 године дијелила узину, радости, заједницке доласке и одласке... укинути све то. Да ли је то уреду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

28 Дјака

05.09.2019 14:22

Ако је правило да мора минимум 36 дјака бити да се не би комбиновали, а ви имали 32 просле године и нисте, то знаци да нисте поступало по правилу, а сада као морате кад је 28. Онда је просле године требало расформирати такодје сколу, ал морао је неко ту примати плату....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wигемарк

05.09.2019 14:51

Ма нема проблема, ја сам сигуран да ће министрица са "листе која блиста" пронаћи "блиставо" и креативно рјесење -мозда да коју салтерску.слузбеницу из банке да укљуци у наставни процес..... Ха ха ха......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

05.09.2019 15:02

Свака подручна школа у Невесињу це се затворити.. Кад нема народа и то што има неожењено. По самом завршетку рата нико није водио рачуна о селу..Све фабрике угашене за вријеме СДСа који је у Невесињу владао до задњих избора..Том политиком је Невесиње дошло до дна...Млади напуштају..стари умиру села нестају....Нема инвеститора..и то што је било после рата моћници отјерали ...Завадјен народ са странкама.Пропало мјесто у доброј мјери..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

05.09.2019 15:51

СДС није народ раселио већ СНСД бјежи и младо и старо куд га ноге носе да му не буде као и Давиду Драгичевићу СНСД. ће нас све продат за шаку марака

Name

Таја Звркуса

06.09.2019 13:18

Нек вам Таја казе како цете и ста цете, та она је сколована уцитељица зна педагоске норме и прописе , и у управу се разумије ено је у управном одбору болнице , мој брате ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

06.09.2019 14:07

Сто нисте питали директорицу како је избацена са факултета у Никсицу??? Њено масло је велико ради се о великој превари

ОДГОВОРИТЕ