Крупни младежи стоје на путу старењу

Истраживање на више од 900 близанаца, које су заједно радили амерички стручњаци за старење и британски генетичари, показало је да особе са већим бројем крупнијих младежа по телу спорије старе и дуже живе.

Здравље 05.09.2019 | 10:20
Крупни младежи стоје на путу старењу
Не би требало да сви младежи изазову неспокој код особа које их имају. Истраживање на више од 900 близанаца између 18 и 79 година, које су заједно радили амерички стручњаци за старење и британски генетичари, показало је да особе са већим бројем крупнијих младежа по телу спорије старе и дуже живе.

- Човек европске расе у просеку има око 30 младежа пречника од један до пет милиметара. Међутим, нама су биле занимљиве особе које имају чак стотину младежа, међу којима су и крупнији. Управо код њих је доказано да живе дуже. Установљено је такође, да је од две особе истих година, биолошки млађа она са више младежа. Та разлика иде и до десет година, истакли су истраживачи са Лондонског краљевског колеџа др Вероника Батајли и др Тим Спектор.

Генетичари сматрају да човек са више младежа има већу вероватноћу да његов ДНК поседује посебан механизам заштите од старења. Успели су да установе и везу између броја младежа и дужине теломера, односно кончастих крајева хромозома, који се све више скраћују са старењем организма. Особе са више младежа имају дуже теломере, што значи да су им и ћелије дуговечније.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цхристиан Сwеден

05.09.2019 14:07

Не бринем, након топљења леда и отапања метана у Русији, за годину до две бице толико позара да цемо да се давимо и сви цемо да исто зивимо, осим богатих. Њима младези неце бити потребни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

06.09.2019 05:07

А јел мозе неки линк до те студије или је то дрзавна тајна вецерњих новости? написите како треба са комплет студијом или не писите уопсте!

ОДГОВОРИТЕ