На тржиште улазе фирме блиске властима Српске

Закон о играма на срећу, који је средином марта ове године усвојен у Народној скупштини Републике Српске, усталасао је јавност и подигао на ноге представнике индустрије игара на срећу. Приређивачи страхују да ће због новог система опорезивања, али и нових правила које доноси закон, изгубити милионе марака и бити принуђени на отпуштање радника.

Република Српска 03.09.2019 | 14:49
На тржиште улазе фирме блиске властима Српске
Новим законом је приватним приређивачима одузето право да приређују електронске игре, које сада може да приређује само Лутрија Републике Српске, а члан 7. Закона оставља јој и могућност да самостално одабере партнера за организовање ове врсте игара.

У Асоцијацији легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС) тврде да је велики проблем и напрасно увођење пореза на добитак играча, без икакве анализе и сагледавања тешких посљедица које носи ова врста опорезивања.

Истичу да је порез на добитак правно нелогичан и економски неутемељен, јер искључиво опорезује само добитке од клађења и фаворизује игре на срећу путем аутомата, а на штету спортског клађења.

„Оваквим законским рјешењима се ограничава слободна конкуренција између привредних субјеката и ствара се монополски положај на тржишту у корист приређивача игара на срећу на аутоматима, а све то зарад задовољења уских интереса аустријске компаније ‘Новоматик’ која је и највећи произвођач апарата у Европи“, тврде из АЛПИС-а.

Осим члана 7. овог закона, кључан је и чл. 25 који омогућава Лутрији РС да комплетан посао организовања игара на срећу пренесе на други привредни субјект.



Та врста монопола угрожава пословање легалних приређивача игара на срећу, који ће сада бити потиснути у други план, а могу бити и потпуно уништени, као што се то догодило у Албанији након што је 2016. године Новоматиц постао власник државне лутрије у тој земљи. 

Овој операцији потпуног преузимања претходила је десетогодишња лиценца за управљање државном лутријом Албаније, коју је 2012. године на тендеру добила албанска фирма Лотариа Комбëтаре, иначе фирма-кћерка аустријске компаније Öстерреицхисцхен Лоттериен, у којој Новоматиц од јула 2015. има 18 посто власништва.

Ако се зна да је Новоматиц и власник 40 процената удјела у фирми Цасинос Аустриа, која је већински власник фирме Öстерреицхисцхен Лоттериен, онда је јасан начин на који је Новоматиц успио преузети власништво над државном лутријом Албаније.

Сличан модел ова аустријска компанија би могла примјенити и преузети Лутрију РС, а својевремено се шушкало да је Новоматиц око бацио и на Лутрију БиХ. 

ОЧИ ВЕЛИКОГ БРАТА

Једна од кључних фигура у операцији припреме новог Закона о играма на срећу је бивша директорица Пореске управе РС и актуелна министарка финансија, Зора Видовић. То се видјело и по њеној поприлично ватреној одбрани новог закона, за који је тврдила да ће увести ред на тржиште игара на срећу, али и донијети додатних 60 милиона у буџет РС.


Приређивачи игара на срећу је оптужују за тортуру коју инспекцијски органи проводе над њима, али и за спречавање уласка нових привредних субјеката на тржиште игара на срећу у РС.

„Тврдње Владе РС су да се јача улога државне Лутрије, али то је само параван. Ради се о томе да су појединци из Владе у договору са страним и домаћим интересним групама, углавном повезаним са аутоматима, већ договорили којег ће ‘партнера’ Лутрија да одабере и ко ће имати корист од тога. На исти начин уништене су домаће легалне приватне кладионице у Македонији и Албанији, а сада је на реду и Република Српска”, кажу у АЛПИС-у.

По новом закону, Министарство финансија РС, односно Пореска управа, у реалном времену може да контролише игре на срећу на сваком апарату. Сваки приређивач интернет игара на срећу дужан је да обезбиједи функционалну информатичку (ИТ) опрему која омогућава приступ у реалном времену ради надзора и контроле финансијских трансакција.

Према слову закона, софтвер обавезно израђује правно лице које је регистровано у складу са законом којим се уређује област израде и стављања у промет софтвера и цертификован је од овлаштене лабораторије за цертификацију, уз посебну дозволу министарства.

Према члану 24. Закона о играма на срећу, у искључивој надлежности министра финансија је да утврди правилник о техничким карактеристикама рачунарског система за приређиваче игара на срећу, што у нашим условима значи да ће политика на крају одлучивати о свему и да ће приступ овом уносном бизнису имати само повлаштени.



То би могло да значи да би приликом будућих тендера у Министарству финансија, Пореској управи и Лутрији РС, за набавку ИТ опреме и софтвера за реализацију и праћење игара на срећу могли да се опет појаве стари фаворити у виду Проинтера или мање вјероватно Ланаца.

Након вишемилионских тендера које је од институција и јавних предузећа у РС добио Проинтер, и сам Милорад Додик је признао да његов син Игор и те како има везе с овом фирмом.

„Није власник, ни овлаштено лице у тој фирми, али јесте сарадник те фирме, сарађује са иностраним фирмама и има од тога приходе“, казао је Додик у лице народним посланицима.


НОВОМАТИЦ У ОФАНЗИВИ

Аустријски Новоматиц у Републици Српској одавно има двије фирме-кћерке, Ново РС д.о.о. и РСА Гаминг д.о.о., чији су директори Александар Аничић и Ненад Ђедовић.

Занимљиво је да ове двије фирме имају више прокуриста међу којима је и Милош Пејић, за којег приређивачи тврде да се наводно бави коруптивним радњама у име Новоматица и да је близак сарадник аустријског држављанина Владе Вуковића, који је преко своје некадашње фирме за игре на срећу Астра спортс бетс оштетио буџет РС за 3,1 милион КМ у вријеме када је Зора Видовић била директорица Пореске управе РС.

Важно је напоменути да је Цасино Аустриа државна фирма којом из сјене управља Новоматиц, и иако мањински акционар то успијева путем дијела акција које контролише Влада Аустрије, или боље речено Слободарска партија Аустрије (ФПО) на чијем је челу до афере Ибиза био Хајнц Кристијан Штрахе (Хеинз-Цхристиан Страцхе), са којим је лидер СНСД-а и актуелни члн Предсједништва БиХ Милорад Додик годинама у блиским односима.



Домаћи приређивачи игара на срећу тврде да је Цасино Аустриа добар параван за врло сумњиве активности Новоматица у региону, данас првенствено у Сјеверној Македонији гдје су заједнички преузели државну лутрију у тој земљи.

Шта би за Републику Српску и Босну и Херцеговину могло значити преузимање овдашњег тржишта игара на срећу од стране аустријских компанија, можда најбоље илуструје податак о пословању Новоматица и Цасино Аустиа у Србији, у вријеме власти Демократске странке 2002-2010. 

Упућени тврде да је су тада у Србији закони мијењани по жељи Цасино Аустриа, уз наметање немогућих услова за остале приређиваче на тржишту, додатне порезе на кладионице и слично, а све у корист слот оператера. Цасино Аустрија је, како тврде, буквално руководио Управом за игре на срећу Србије.

Како ствари стоје, сличан сценарио се спрема и у РС, гдје би ускоро требало да након доношења новог закона, услиједи и тендер за „партнера“ Лутрији РС, а потом и потпуно преузимање тржишта игара на срећу.

Што се тиче будућег партнера Лутрије РС, наши извори потврђују страховања људи из АЛПИС-а да је све већ унапријед договорено и наводе да би на тржиште игара на срећу у РС ускоро могла да уђе фирма из Црне Горе Волцано.

Волцано кладионице и казино дјелују у оквиру предузећа Везув д.о.о. Подгорица, које према доступним подацима запошљавају више од 2.500 радника и имају годишњу добит од преко 15 милона еура.

Будући да је неупитна њихова сарадња са Новоматицом, чије слот машине и софтвер користе, није тешко наслутити да је то све дио припрема за улазак на мала врата на тржиште игара на срећу у РС и БиХ.

(Инфорадар)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Мирослав

03.09.2019 12:59

Операција је покренута, сад сви крећу и траже своје , били смо лојални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

03.09.2019 13:13

У Федерацију неце сигурно уци ту су Цовицеви кладионицари који недају приступ Новоматицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

АМГ

03.09.2019 14:33

Сад це они"паметни" све то треба затворити..а овде је скроз друга прица..расподјела колаца.

Name

Ратко

03.09.2019 13:16

Умрет цу а нецу схватити да неко хоце да се бори против аутомата који су испрограмирани да узимају. Овде не постоји други нацин да банда затвори кладионице осим да људи престану играти, дозовите се памети и они це сами затворити места којима су многима загорцаали зивот. Те кладионице ме једноставно подсецају на дилере дроге, с тим да су легални, али дилери никад нису криви , криви су корисници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

03.09.2019 13:47

Одлицан коментар никад нико није побједио аутомат.Тај аутомат је унистио многе породице у РС.Народе не коцкајте се.

Name

У Цему Је Пролем

03.09.2019 17:12

Јели ко кога сили у игре, ко воли нека извови ! лутрије су порез на будале.

Name

БеЕн

03.09.2019 13:24

Буне се власници кладионица, а зна се да су то дилери који перу паре од дроге преко тих истих кладионица Ко их ј.бе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лотос

03.09.2019 14:08

Пропаганда Моцарта,,Мердијана и Бет ливе..лопина који поткрадају будзет

Name

Ре Лотос

03.09.2019 15:25

браво. Висе је Моззарт досадио свима са лазима које прицају сваки дан.

Name

Директ

03.09.2019 23:37

Зато це их све Влада РС преузети и бити главни приредјивац игара на срецу. :)))

Name

Несо

03.09.2019 13:27

Серија плацених текстова у медијма само говори у прилог томе да је влада добро поступила и открива се колико је јак тај кладионицарски лоби. Разумљива реакција јер до сада нису ниста никоме плацали. Замисли они се буне сто су опорезовани. Па треба да се буне они сто плацају порез на дјецију опрему и храну и на лијекове. Ту порез треба укинути а додатно опорезовати и коцку и алкохол и дуванске производе као у свим нормалним дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

03.09.2019 13:57

Ниси сконто ради се да цовјек који се клади и добије од сад треба да плати порез на добитак прије није би опорезован

Name

Ре

03.09.2019 14:13

Нема више крени па стани долазе нам црни дани.

Name

Ре аналитицар

03.09.2019 14:45

Ниси сконто ти, није проблем у порезу већ што могу и кафане поставити кладионицу+два слот апарата, тако да и мали могу преживјети а ови што закупљују простор у новинама и што плаћају поједине портале хоће да држе монопол и да се клади само у кладионицама. Ако је дозвољено клађење у чему је проблем да се уплата врши на апаратима за кладјење што морају то радити дјевојке? Морају да би кладионице дрзале монопол, ко хоће да се клади тај ће се и кладити.

Name

Ре

03.09.2019 18:41

Моцарт јавно.прозива Зору Видовиц,,јаооо кад им се натовари на кицму иселице их за цас посла.

Name

Директ

03.09.2019 23:41

Зинуло накарадном резиму дупе и на паре кладионица. Ако крену на кладионице, наплацаце се тузб, тако да неце им се исплатити то сто отимају другима колац и остављају без посла хиљаде људи.

Name

Бб

03.09.2019 13:46

Треба да плацају порез доста је било ста хоцете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ББ

03.09.2019 16:20

са становиста власти, једино је вазан порез. Није вазно која је фирма, вазно је да плаца порез. Да су кладионицари плацали порез, дрзава се сигурно не би одрекла колаца.

Name

Директ

03.09.2019 23:43

А ста друго раде него и сад плацају порез, као и порезе.

Name

Кокица

03.09.2019 13:57

Што се мене тиче све их уништите да не постоје. Па нека хиљаде људи остане без посла. Отворите им производне фирме па нека од рада живе а не од коцке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.09.2019 14:31

А ко те питао за мисљење?

Name

Суштина

03.09.2019 15:02

Биле су бројне производне фирме, наслијеђене, које су намјерно уништене, машине продате или растурене, радници растјерани. Према томе, овдје се не хаје за погонима, гдје могу људи зарадјивати легално, него... , све је већ виђено.

Name

Директ

03.09.2019 23:45

Дајте људи бар да несто ради, кад је овај накарадни резим у континуитету унистио фабрике, а сад хоце и кладионице. Е па неце моци без посљедица!

Name

Дејан

03.09.2019 14:07

Моцарт најгори бори се да не плаца порез,,сад кад су им укинули бинго помоцу којег су извукли стотине милиона без пореза,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дејан

03.09.2019 15:28

јадно и биједно од стране компаније која би требало да постује законе и да плаца порез транспарентно. Мислим да је Моцарт дотакао дно.

Name

Ре

03.09.2019 16:46

Да ли је то Дејан Којић који брани бисе послодавце? У страху су велике очи. И дејан це бити позван на одговоност па прпа бато.........

Name

Директ

03.09.2019 23:47

Бинго, то је страсна игра. Не сјецам се кад сам задњи пут играо бинго.

Name

Крокодили долазе

03.09.2019 14:15

Све је мања бара, а крокодили све нервознији....

ОДГОВОРИТЕ
Name

бухаха

03.09.2019 16:37

Браво! То је модерна корупција. Идемо даље, само слусајте Додика и његове бајке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

03.09.2019 16:42

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛУ ЈЕ ПРИМАРНА ДЈЕЛАТНОСТ ПРАЊЕ НОВЦА НАРКО КАРТЕЛА ИЗ ЈУЗНЕ АМЕРИЦЕ. НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ ЈЕ ДОВЕО ДОДИКУ ВЛАДИМИР ДЕЛИЋ. ВЛАДИМИР ДЕЛИЋ ЈЕ ВЛАСНИК ЈЕДНЕ МЕСЕТАРСКЕ ФИРМЕ УНИБРОС СТЕЕЛ ЛТД НА КИПРУ. ВЛАДИМИР ДЕЛИЋ СА ДОДИКОМ УРАДИО ПРВУ ПЉАЦКУ ЛУТРИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2000 године, ТАДА СУ ДОДИК ,ВЛАДИМИР ДЕЛИЋ, МИЛЕ РАДИСИЦ И ДОКТОР ЛОЛИЦ РЕГИСТРОВАЛИ ФИРМУ ГЛОРИ У ЛИМАСОЛУ НА КИПРУ И ИЗВУКЛИ ИЗ ЛУТРИЈЕ 10 МИЛИОНА МАРАКА. ВЛАДИМИР ДЕЛИЋ САДА УПРАВЉА ОФСОР КОМПАНИЈАМА ПАНАМА ЦАРГО ЛИНЕ И ВД ХОЛДИНГС ЛТД И ТУ ЗАВРСАВА ОПЉАЦКАНИ НОВАЦ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. КАД ЈЕ ВЛАДИМИР ДЕЛИЋ УПОЗНАО МИЛОСА ПЕЈИЦА СА ДОДИКОМ 2008 ГОДИНЕ ТАДА ЈЕ ДОДИК ДОБИО ПОКЛОН ОД ДВА МИЛИОНА ЕУРА У КЕШУ И ВЛАСНИЦКИ ПАКЕТ ОД 20% У ФИРМАМА НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО, А ДОДИКОВИХ 20% СЕ ВОДИЛО НА НАДУ ИЛИЋ ИЗ БЕОГРАДА КОЈА ЈЕ ЗАПОСЛЕНА У УНИБРОС СТЕЕЛ ЛТД ПА СУ ПОЛИЈЕ КОНТРОЛЕ СИПЕ СА НАДЕ ИЛИЋ ПРЕБАЦИЛИ НА НЕКУ ГЛУПАЦУ РАЂЕН. ОВЕ ФИРМЕ СУ РЕГИСТРОВАНЕ НА ОСНОВНОМ СУДУ У БАЊАЛУЦИ КОД СУДИЈЕ МОНИКЕ КОВАЧЕВИЋ ПОД ЈАКО ЦУДНИМ ОКОЛНОСТИМА ГДЈЕ СУ ПОДАТЦИ О ПРОКУРИСТИМА НЕПОЗНАТИ. НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И ЦЕРКЕ ФИРМЕ НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО СУ ПОВЕЗАНЕ СА ФИРМАМА ИЗ СРБИЈЕ АДМИРА ДОО, БЕО ГАМИНГ ДОО И НОВО ИНВЕСТМЕНТ ДОО. ЗАПОСЛЕНИК НОВО ИНВЕСТМЕНТА ЈОВО ЗАГОРАЦ ЈЕ 2009 ГОДИНЕ УХВАЦЕН НА ПРЕЛАЗУ ГРАДИСКА СА ПУНИМ ГЕПЕКОМ ПРЉАВОГ НОВЦА КОЈИ СЕ ТРЕБАО ОПРАТИ КРОЗ РСА ГАМИНГ ДОО И ПРЕКО БОБАР БАНКЕ ВРАТИТИ СЕ У АУСТРИЈУ. ЈОВУ ЗАГОРЦА ЈЕ ПУСТИО ЦАРИНИК АЦО ПРАСТАЛО КОЈИ ЈЕ ПОСЛИЈЕ ДОГА ПОСТАО ШЕФ И ПУН ПАРА,А КО ЈЕ ЗВАО ДА СЕ ПУСТИ АЦО МОЗЕ РЕЦИ. ПРАЊЕ НОВЦА И УТАЈУ ПОРЕЗА ЗА ОВЕ ФАНТОМ ФИРМЕ РАДИЛИ СУ ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, ЗОРА ВИДОВИЋ И ЈОВО РАДУКИЋУ ДАНАСЊИ РЕВИЗОР. НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ ЈЕ ЈАКО ОПАСНА И КРИМИНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА И БАС ТАКВЕ НАМА ДОВОДИ МИЛОРАД ДОДИК ЈЕР ВЛАДИМИР ДЕЛИЋ ПО СВИЈЕТУ ПРОМОВИСЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КАО ОАЗУ СА ПРАЊЕ НОВЦА И ЛАГЕРОВАЊЕ СВЕГА И СВАЧЕГА. ОВО ЈЕ СТРАСНО НА СТА МИ ЋУТИМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.09.2019 17:45

Новоматицови плаценици су поред Страхеа и Јоханес Хан, Алфред Гузенбауер и Валентин Инцки па зато нема реакције на ово Додиково лудачко понасање. Од НОВОМАТИЦА је узео паре Амир Зукић секретар СДА,Драган Човић и Фадил Новалић. Сва багра је увезана, а покрива их Додик преко свог поремећеника Милана Тегелтије предсједника ВСТС а. Сва среца је да Њемацки БНД води истрагу о свему овоме.

Name

@Ре

03.09.2019 18:31

Има јос несто овај Ново матиц исто тако пере паре из Русије посто Путин финансира Страхеа и његову странку,а сви трансфери иду преко Новоматица.Утом прању новца је и Додик .Ово је све под контролом америцке агенције ДЕА којо је специјалност дрога и прање новца.Тренутно се раде истраге на нивоу Аустрије,кад трагови буду водили до РС и Додика онда це ДЕА да се мало позабави.

Name

Ре

03.09.2019 19:15

Владимир Делић је са оцем Србијанског министра финансија Синише Малог опљацкао фирму Братство из Суботице као И Прокоп Београд. Знаци то је веза Милорада Додика са Србијом.

Name

Ре

03.09.2019 19:22

Па из тог УНИБРОС СТЕЕЛа је био савјетник у влади Републике Српске зове се Драган Станковић,џукела 1/1. Па Милорад је све пропалице овог свијета довео да се изивљавају над овим народом.

Name

Гурко

03.09.2019 16:46

КОЈИ будућих тендера ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузиластво Бањалука

03.09.2019 17:10

А ста казе тузиластво о овим информацијама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.09.2019 18:07

Казе ЗАДЕСССССССССС

Name

Ре

03.09.2019 18:10

Треба питати Ваду Јуришића кума Милана Тегелтије. Владо је сколован на Оxфорду кад је била размјена студената имеђу Оxфорда и университy у Рибнику.

Name

Ре ре

03.09.2019 18:39

Јес јес а Владо је магистрирао ПОТКИВАЧКО ПРАВО. Марко Панџа пао на трећој години. Ха ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА

Name

Директ

03.09.2019 23:33

И док у Србију улазу многи страни инвеститори, код нас углавном само месетари долазе.

ОДГОВОРИТЕ