Колико ипак кошта Путинова лимузина

Руска компанија Аурус, први постсовјетски ултралуксузни аутомобилски бренд, отворила је први изложбено-продајни салон у Москви.

Занимљивости 24.08.2019 | 12:27
Колико ипак кошта Путинова лимузина
Ова марка аутомобила је развијена под оквиром државног пројекта "Кортеж", под патронатом председника Владимира Путина, који је једну од лимузина Аурус користио током своје прошлогодишње инаугурације за председника.

Та лимузина би требало да постане наследник лимузина ЗИЛ, које су деценијама превозиле совјетске лидере, наводи агенција Ројтерс.

Циљна група купаца лимузине Аурус, чија је цена око 250.000 евра, су клијенти у Северној Африци и на Блиском истоку, али је намењена и европским и кинеским купцима.

"Очекујемо да се сличан салон отвори у Кини у периоду 2020-2021", рекао је руски министар за индустрију и трговину Денис Мантуров током церемоније отварања салона у Москви.

Руска влада је у пројекат лимузине Аурус од 2013. године уложила више од 180.000.000 евра.

Возило је произвео Руски истраживачки институт, познат по акрониму НАМИ, у партнерству са руским произвођачем аутомобила Солерс.

На церемонији отварања продајног салона представљен је модел лимузине Сенат Аурус.

Аурус Сенат користи исти 4.4 литарски В8 мотор који се налази и у Путиновој председничкој лимузини, али мање снаге, око 600 КС и 880 Нм.

Иначе, овај мотор развијен је у сарадњи са стручњацима Порсцхеа.